© Produsentene

Er eplesider fra Norge verdens beste?

Mye sol, mye lys, kjølige netter. Epler trives i Norge og skaper elegant sider!

28. september 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Epler dyrkes over store deler av landet, og spesielt i Hardanger, Sogn, Telemark og Lier har siderproduksjon tatt av. Gårdene tar imot besøk, og kan selge sin sider direkte til alle som stikker innom. Gårdsturismen blomstrer, og nordmenn drikker eplesider som aldri før. Smaken er frisk og delikat, lett å like av mange.

Arita, hvorfor opplever sider så stor popularitet? 

 – Fordi det smaker så godt! I tillegg er nordmenn i større grad opptatt av lokal, bærekraftig og kortreist mat enn tidligere. Det har også vært viktig at vi har en økning av siderier som samarbeider godt. Et sideri alene vil aldri kunne skape den oppmerksomheten som sider i Hardanger har oppnådd nasjonalt. Det trengs mange som trekker i samme retning. 

Hva særpreger eplesider fra Hardanger i forhold til andre norske regioner? 

 – Hardanger er spesielt godt egnet for fruktdyrking på grunn av klimatiske forhold. Dette setter sitt preg på sideren vi lager. I tillegg spiller kultur og tradisjon en viktig rolle. Sider fra Hardanger er en frisk, elegant sider som har mer likhetstrekk med vin sammenlignet med en del andre siderregioner. 

Hvor mange varianter lages? 

– Vi har sju sidervarianter nå i august, men når sesongen er ferdig har vi sikkert opptil 10. 

Hvilken type mat og anledninger passer sider til? 

 – På lik linje med vin, kan sider uten problem kombineres med mat, men det er avhengig av kokkens nese og smakspalett å finne det ut. Edel Sider-varianter passer til alt fra sjømat, oster, spekemat, rømmegrøt, grillete pølser til paier, kaker og til dessert. Ja til og med glaserte poteter (danske kartofler).

KVINNER I SIDER Det er flere dyktige kvinnelige siderprodusenter i Norge, som Arita Åkre på Åkre gård i Hardanger.

© Produsentene

Er det maksgrense på alkohol? 

 – Dersom man tar hensyn til eplets eget naturlige søtstoff, vil en norsk sider inneholde mellom 4,5 og 7 % alkohol. 

Må dere forholde dere til et regelverk? 

– Ja, reglene for hvordan en sider fra Hardanger skal lages, er nedfelt i lov. Det er Matmerk som «eier», og kan endre på loven, mens det er Hardanger Siderprodusentlag som administrerer regelverket. 

Har dere planer om flere eplesorter? 

– Fremover skal vi fortsette med de eplene vi tradisjonelt har dyrket i Hardanger, men parallelt kommer Edel Sider til å jobbe med et stort antall eplesorter som kan gi en annen type sider, à la Ellis Bitter (engelsk sidereple). 

Hvilken er den beste sideren du har smakt? 

 – Jeg har smakt sider fra Normandie, San Sebastian, USA, Estland og flere andre land i tillegg til Norge, og favorittene er flere ute i verden. Men jeg må si at for meg, så vinner Edel Sider hver gang!

Synnøve Vik Bergstad og mannen Jann Vestby er begge sivilingeniører i kjemi fra NTNU, og driver Gardsbrenneriet i Nordfjord. Hva kan de fortelle om sin region? 

– Sider fra Nordfjord har et karakteristisk uttrykk med mye smak og mye syre. Regionen er en av de nordligste hvor det dyrkes epler kommersielt i Norge, og de lave nattetemperaturene kombinert med solvarme dager gjør at råvarene utvikler smak og aroma sakte og med relativt høyt syreinnhold. Dette gir produkter med utsøkt balanse og kraftige, rene frukt- og bærsmaker. 

NORDFJORD: Modne epler med mye smak og god syre fra Gardsbrenneriet.

© Produsentene

Hva kan man si om epler, sunnhet og tradisjoner?

– Epler og sider er en del av 5 om dagen, og er et sunt, naturlig, fiberrikt lite måltid fullt av vitaminer og mineraler. Det har vært dyrket epler i Norge siden 1200-tallet, men vikingene hadde også med seg denne herlige frukten til Norge enda tidligere, som de brukte i mjød. Så tradisjonene for å bruke epler både som mat og drikke er lange i Norge. Her i Nordfjord er det mye spor av aktivitet fra vikingtiden, og fra plassen her hvor gården ligger så ble det faktisk utviklet en egen eplesort som heter Haugeeple på slutten av 1800 tallet. Dette epletreet har vi podet frem igjen fra noen trær som står i en historisk eplehage hos Nordfjord folkemuseum. VI bruker dette Haugeeplet i moster og sidervariantene, et saftig og syrlig eple!

Hva passer sider til?

– Vår Attåt-sider med eple og bringebær kan stå til både stekt andebryst, ferske reker og andre skalldyr. Attåt-sider med eple, jordbær og rabarbra er fin til salat med jordbær og spekeskinke, eller grillet asparges med hollandés og ristede pinjekjerner. Attåt sider med eple liker vi til både reker, blåskjell, sjøkreps, kald agurksuppe med grillet kongekrabbe samt eplepai med vaniljekrem.

TELEMARK: Ingeborg Lindheim på familiegården Lindheim gård i Gvarv i Telemark.

© Produsentene

Sider i vekst

Vinmonopolet selger nå 109 norske siderprodukter fra Vestland (Hardanger, Sogn og Bergen), Oslo, Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark (Gvarv, Notodden, Sandefjord), Rogaland, Agder, Viken (Lier) og Trøndelag. Det er bare å smake seg frem hos dine lokale produsenter og bli kjent med den nye smaken av Norge.

Positive fakta om eplesider 

  • Lav alkohol (4–7 %), som passer tidens trend. 
  • Frisk, god smak. 
  • Norske råvarer, kortreist. 
  • Lett å kombinere med mye mat, den friske eplesmaken har både syre og sødme.

Norsk siders popularitet øker, fordi: 

  • Økning i antall produsenter, og oppmerksomheten rundt norske drikkevarer (både øl, sider, brennevin og fruktvin). 
  • Kvaliteten og utvalget har økt. Spennet i stiler er blitt større, slik at man nå kan finne sider tilpasset aperitiff, norsk tradisjonsmat, ny-nordisk kjøkken og retter fra latinske land. 
  • Epler kan tilsettes bær og annen frukt, for nye smaker. 
  • Håndverkstradisjoner har et stort oppsving. 
  • Norgesferie og opplevelsesturisme i Norge har hatt en økning. Salget av sider på Vinmonopolet har hatt en rivende utvikling de siste ti årene. I 2011 ble det solgt 39 169 liter, mot 326 154 liter i 2020, hvorav 243 900 liter var norsk sider.

Kilde: Vinmonopolet

© Produsentene

Norske sidervarianter å teste ut i høst

1. Sider med bringebær

8349101 Attåt sider eple og bringebær 2019, Nordfjord/ Vestland, Norge, kr 159,90 (TU) 

Gardsbrenneriet har tilsatt bringebær til kaldpresset råsaft av eple som gjæres, filtreres og tilsettes kullsyre. –Dette er vår bestselger, forteller epledyrker Synnøve. Kjenn duft av friske epler og bringebær og smak som er ren, fyldig og frisk av både epler og bringebær. 6,5 %.

2. Moden stil

5581701 Egge Gård Liersider 2016, Lier, Norge, kr 165,10 (basis) 

Pionér Marius Egge var tidlig ute med eplesider, og hans klassiske Liersider som er fremstilt som champagne, var med på å åpne interessen for kategorien. Stilen er utviklet og interessant til mat som trenger litt ekstra kraft i smaken, som alt som er saltet, tørket og speket. På duft fin sammensatt stil av eple, blomst og svale urter. På smak er sideren frisk med fylde og konsentrasjon, gode epler, sitrus og urter samt svakt bitter ettersmak som bidrar til fasthet. 11 %.

3. Smaken av Hardanger

5895501 Alde Eplesider 2019, Hardanger/ Vestland, Norge, kr 167,90 (basis) 

Discovery, aroma og gravenstein presses og fermenteres med vingjær, før det filtreres. På lukt fin aroma av nypresset eple med sitrus og urter. Smaken er midt i trenden, ren, klar, saftig og med preg av epler og urter. 6,9 % alkohol.

4. Sider med stikkelsbær

12352901 Lindheim Berry Stikkelsberry, Vestfold og Telemark, Norge, kr 225 (BU) 

Rå eplemost av flere sorter er spontanfermentert til tørr natursider, lagret 20 måneder på eikefat, og sekundærfermentert med stikkelsbær. Det gir duft av grønne epler og grønne druer. Spennende eplepreg på smak, med syrlige stikkelsbær, kreativ stil. 6,5 % alkohol.

5. Edel stil

3602001 Åkre Gard Edel Sider, Hardanger/ Vestland, Norge, kr 154,20 (basis) 

Eplesortene aroma, summerred, gravenstein og discovery har gjennomgått sekundærgjæring i små batcher på 1000 liter. Det gir duft av frukt og gode epler og litt blomst og urter. Smaken er lekker, juicy, med deilig eple og sitrus. Fast i ettersmaken. 6,5% alkohol. 

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...