© Ukjent / Getty Images

Dette er druen som allerede er trendy og anerkjent blant vinelskere

Hvite viner som passer til det meste. Et forfriskende glass alene, og vinmatching til skalldyr, fisk, salater, småretter og kylling. Hurra!

3. september 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Chenin blanc, merk deg navnet. Dette er druen som allerede er trendy og anerkjent blant vinelskere, men som ennå ikke har fått en velfortjent status slik som riesling, chardonnay og sauvignon blanc. Chenin blanc lager viner med en viss fylde samt god friskhet, som gjør dem til ideelle matviner. Nå er vi inne i en periode med mye krabber og annet godt av skalldyr, så prøv gjerne en chenin blanc til. Du kan få en ny favorittvin. 

Chenin blanc-druen kan lage ulike vinstiler som tørre, søte og musserende. SørAfrika og Frankrike (Loiredalen) er de to landene som har utviklet viner på chenin blanc til internasjonale kjendiser. Så til de grader at det arrangeres chenin blanc-konferanser med foredrag og smakinger. En av foredragsholderne er Bruwer Raats, som oppdaget chenin blanc for full styrke da han jobbet hos en vinprodusent i Loire. Han er nå en av de fremste i Sør-Afrika på viner av denne druen. 

– Chenin blanc er riktignok ikke ny, det var en av de første vinplantene som ble dyrket i Sør-Afrika. Faktisk for over 350 år siden, vi har lang historie med chenin blanc, men det er først i nyere tid at det lages kvalitetsviner, forteller han. 

Bruwer startet opp i år 2000, og ble en pioner sammen med Ken Forrester. De spesialiserte seg på chenin blanc da de forsto potensialet. 

– Vi lanserte Chenin Blanc Association, oppmuntret til kvalitet, hvilke kloner man kunne plante og med tekniske spesifikasjoner. Fra 30 medlemmer er vi nå 150!

DRUER, DRUER, DRUER: Her høstes chenin blanc. 

Stellenbosch og Swartland i Sør-Afrika er de to områdene som til nå har bidratt med de mest ekspressive uttrykkene av chenin blanc. 

– Vi har sett en stor utvikling de siste fem årene, med flere stilretninger ut fra jordsmonn og klima. Kjølige regioner som Elgin og Walker Bay eksperimenterer også med chenin blanc, det er spennende. Chenin blanc appellerer til mange, og er hvitvinsdruen som satte Sør-Afrika på kartet. 

Bruwer forteller at Stellenbosch og Pardeberg i Swartland har mye granittholdig jord, vinene derfra får lignende mineralitet som i Savennières i Loiredalen. 

– Syren fremstår riktignok annerledes enn i de franske, det blir en annen syrestruktur i varmere områder. Den runde syren i sørafrikanske viner er attraktiv for mange. Til sammenligning er fransk syre mer nervøs, men distinkt.

VELKOMMEN: Ken Forrester gleder seg til å få norske turister på besøk igjen.

Chenin blanc står for de mest tilpasningsdyktige matvinene. De har en renhet som gjør at de passer til sushi, og har samtidig en munnvekt og struktur som står til rikere mat. Så elegant og med et bredt spekter av smaker. Som også er nydelig å drikke alene. 

Ken Forrester er helt enig i at chenin blanc er allsidig. –Vinene passer til sjømat som kamskjell, men de takler også krydret mat, som milde curryretter (indisk mat) og grillmat. Prøv gjerne chenin blanc til grillede reker! Chenin blanc elsker litt krydder, så når du da tar en slurk, får du fruktighet tilbake og smakene nøytraliseres. Chablis til sammenligning er renere, mens chenin blanc favner bredere, fremhever Ken. 

Raats Bruwer har servert chenin blanc til europeere som foretrekker sauvignon blanc med intens aroma, og til chardonnay-nytere som er mest opptatt av smaksprofilen. 

– Chenin blanc-viner står midt i mellom sauvignon blanc og chardonnay, og avgir en viss «nese», men også struktur og smaksvekt. Derfor beskrives chenin blanc-viner som det beste fra to verdener, og tilfredsstiller stadig flere vindrikkere, forklarer Raats.

GODE FORHOLD: Denne druen liker klimaet i SørAfrika veldig godt.

Sør-Afrika har historien, og vinene derfra har karakter fra den gamle verden og renhet fra den nye verden. 

– Vi fyller et tomrom, vinene herfra har virkelig noe å bidra med, er begge enige om. 

– Grunnen til at chenin trives så godt i Sør-Afrika, er «cool sunshine», det høres ut som en selvmotsigelse men vi har både sol og kjølig innflytelse fra havet i Stellenbosch. Stilen blir mer som i Savennières, Loire, påpeker Ken. 

– Chenin blanc-viner lagrer utrolig godt. Vi selger opp til 20 år gamle viner fra vår vingård i Stellenbosch. Vi har ikke så mye i kjelleren, men de smaker virkelig godt, avslutter Ken Forrester, og gleder seg til besøk fra norske turister igjen. 

Her er et utvalg av tørre chenin blanc-viner som utgjør den nye trenden

1. Ny favoritt? 

5072501 Original Chenin Blanc 2020, Stellenbosch, Sør-Afrika, kr 224,90 (BU) 

Dette er smaken du kan bli avhengig av. Kjenn duft av gule epler, sitron og lime. Med tørr og frisk smak med god fruktintensitet og lang, mineralsk ettersmak. Druene er håndplukket fra 35 år gamle vinstokker 250 m.o.h. fra to typer jordsmonn, granitt og sandstein. Vinene fremstilles hver for seg, lagres på bunnfall i temperaturkontrollerte ståltanker i 6 måneder og blendes. Original ble nylig kåret til en av topp 3 chenin blanc-viner i Sør-Afrika.

2. Kvinnelig touch 

919701 Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika, kr 196 (BU) 

Vinmaker Andrea Mullineux har kommet seg opp og frem i Sør-Afrika. Sammen med mannen Chris driver hun vingård i Swartland, og har satset på eldre vinstokker med Old Vine Project initiert av Rosa Kruger, en pioner på området. Denne vinen har aroma preget av eple, sitrus og litt pære, innslag av nøtter og smør. På smak oppleves saftig fruktighet med preg av eple, sitrus og litt pære, innslag av nøtt. Druene er presset i hele klaser og spontangjæret.

3. Et godt bekjentskap

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika, kr 184,90 (basis) 

Dette er vinen som gjorde både chenin blanc og Sør-Afrika ekstra kjent blant norske vindrikkere, og er nå en klassiker. Frisk, fyldig og flott vin med duft av moden sitron, appelsin, blomster og en røykaktig mineralitet. Balansert og fruktig med super syre og en lett, kledelig fedme. Druene vokser på «bush vines», gamle vinbusker, og hele klaser presses, spontangjæres og modnes på betongtanker og store fat. Modner på bunnfallet i 8 måneder.

4. Stilfull mix

1959501 Alheit Cartology 2019, Western Cape, Sør-Afrika, kr 369,90 (BU) 

Denne vinen koster litt, men blir du som meg betatt av chenin blanc, er dette en vinner. Her er chenin blanc fra seks vinmarker med varierende jordsmonn (sand, grus, granitt, leire, skifer) 300–550 m.o.h., blandet med litt semillon-druer til en aldeles praktfull smakskombinasjon med høy fruktkonsentrasjon. Kjenn duft av hvite blomster og sitrus og med fyldig og elegant smak med innslag av syltede frukter og saltaktig mineralsk avslutning. I tillegg til fisk- og skalldyrsretter, passer vinen til gravet fisk/kjøtt, fjærkre og spekemat.

5. Kultprodusent

8033001 Ken Forrester Chenin Blanc Old Vine Reserve 2019, Stellenbosch, Sør-Afrika, kr 199,90 (BU) 

Vinmaker Ken Forrester jobbet i Loire og ble helfrelst på chenin blanc. Dette er en virkelig god hvitvin med rik aroma med preg av moden sitrus, fersken- og aprikosaromaer. Smaken har en delikat saltaktig mineralitet og preg av sitrus, appelsin, fersken og aprikos. Med lekker ettersmak. Druene er fra eldre vinstokker, håndplukkede og nøye selektert, vinen har delvis gjæring i tank og på gamle eikefat, og har ligget på bunnfallet i 8 måneder.

Les også: Dette bør du vite om musserende vin

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...