Burgund, vi kommer alltid tilbake til klassikerne
God vinmakerkunst blir verdsatt, favorisert og aldri glemt. Har man først fått smaken på viner fra Bourgogne, lengter sansene tilbake!
Climat, de små avgrensete vinparsellene i Bourgogne, kom med på Unesco’s verdensarvliste i 2015. De er alle forskjellige pga. naturlige forhold som jordsmonn og soleksponering, og er kultivert over tid. Området strekker seg over Côte d´Or, fra Dijon til Maranges. Kulturarven går tilbake til cisterciensermunkene fra middelalderen. De dyrket vindruer på ulike parseller, fremhevet forskjellene og var svært opptatt av kvalitet. Munkenes kunnskap er fortsatt interessant fordi mange «clos» (inngjerdet vingård) er bevart den dag i dag med samme avgrensning som på 1600-tallet.
Dagens vingårder er ofte små og familiedrevne med lang historie. På reise i Bourgogne ser man ikke vinslott med spir og vollgraver som utenfor Bordeaux, her er det enklere stil. Vinene derimot, er i verdensklassen. For det meste hvite på Chardonnay og Aligoté, røde av Pinot Noir og Gamay. Det er bare å la seg begeistre!
Hvite burgundere har gjerne lett eikepreg, etter modning på brukte fat. Det gir akkurat den lille fedmen som skaper fantastiske matviner.
I den flotte, lyse sesongen vi er inne i, foretrekker mange lettere vinstiler. Et glass hvit burgunder er utrolig velsmakende, kall det gjerne klasse. Vinene har kultur og byr på generasjoner med ekspertise. Hvis det er en stund siden du unnet deg en hvit burgunder, oppfordrer jeg deg til å gjenoppdage Chardonnay fra verdens mest berømte terroir.
Røde burgundere er på sitt beste myke som fløyel. Med smak av røde sommerbær som bringebær og jordbær. Transparent rødfarge som avdekker at Pinot Noir har tynt skall og gir diskrete tanniner. Masse smak og tørr stil, akkurat slik vi liker og trenden tilsier. Helt uten det som kan gi fare for hodepine.
Røde burgundere er på sitt beste myke som fløyel.
Vinene har gjerne diskret og velintegrert fatpreg, som gir akkurat passe konsentrasjon til å stå fortreffelig til mat. De hvite kan omtales som fete burgundere, som nettopp beskriver denne stilen. Skal du servere fisk og skalldyr, er hvit burgunder vellykket. Fete sauser, smør, majones, aioli? Vinene sitter som hånd i hanske. Friskhet finnes i massevis, Bourgogne er nordlige Europa og kjølige temperaturer sørger for det etterlengtede sitrus-eple særpreget som løfter frem opplevelsen av mineralitet med eleganse.
Drikker du ikke rødvin? Mange kvinner kan reagere på røde viner. Pinot Noir gir delikat rødvinsstil som gjerne kan serveres kjølig og er en av de svært stilfulle rødvinssmakene som har fått en fornyet interesse, også fra andre land som California og New Zealand. Kanskje du prøver igjen for å sjekke om du kan tåle denne lette rødvinsstilen fra sin opprinnelse?
Mange dyrker økologisk og biodynamisk men det er ikke vanlig å fremheve det, fordi det er tradisjonen å bruke miljøvennlige metoder.
Det finnes kostbare og ekstremt dyrekjøpte burgundere. Den gode nyheten er at det finnes også mye bra vin til fornuftige priser. Spesielt fra AOC Bourgogne og Mâcon og mindre kjente landsbyer (Villages) som lenge har vært i skyggen av sine mer berømte naboer.
Gå en velsmakende sesong i møte og nyt lyset i fulle drag!