© Produsentene / Umerco

Burgund, vi kommer alltid tilbake til klassikerne

God vinmakerkunst blir verdsatt, favorisert og aldri glemt. Har man først fått smaken på viner fra Bourgogne, lengter sansene tilbake!

7. juni 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Climat, de små avgrensete vinparsellene i Bourgogne, kom med på Unesco’s verdensarvliste i 2015. De er alle forskjellige pga. naturlige forhold som jordsmonn og soleksponering, og er kultivert over tid. Området strekker seg over Côte d´Or, fra Dijon til Maranges. Kulturarven går tilbake til cisterciensermunkene fra middelalderen. De dyrket vindruer på ulike parseller, fremhevet forskjellene og var svært opptatt av kvalitet. Munkenes kunnskap er fortsatt interessant fordi mange «clos» (inngjerdet vingård) er bevart den dag i dag med samme avgrensning som på 1600-tallet.

Dagens vingårder er ofte små og familiedrevne med lang historie. På reise i Bourgogne ser man ikke vinslott med spir og vollgraver som utenfor Bordeaux, her er det enklere stil. Vinene derimot, er i verdensklassen. For det meste hvite på Chardonnay og Aligoté, røde av Pinot Noir og Gamay. Det er bare å la seg begeistre!

Hvite burgundere har gjerne lett eikepreg, etter modning på brukte fat. Det gir akkurat den lille fedmen som skaper fantastiske matviner.


BERØMTE VINER: Et glass burgunder skaper en liten lykkefølelse.

I den flotte, lyse sesongen vi er inne i, foretrekker mange lettere vinstiler. Et glass hvit burgunder er utrolig velsmakende, kall det gjerne klasse. Vinene har kultur og byr på generasjoner med ekspertise. Hvis det er en stund siden du unnet deg en hvit burgunder, oppfordrer jeg deg til å gjenoppdage Chardonnay fra verdens mest berømte terroir.

Røde burgundere er på sitt beste myke som fløyel. Med smak av røde sommerbær som bringebær og jordbær. Transparent rødfarge som avdekker at Pinot Noir har tynt skall og gir diskrete tanniner. Masse smak og tørr stil, akkurat slik vi liker og trenden tilsier. Helt uten det som kan gi fare for hodepine.  

VINMARKER Biltur i Bourgogne passer alle som er glad i Frankrike, vin, historie og natur. Noe å planlegge?

Røde burgundere er på sitt beste myke som fløyel. 

Vinene har gjerne diskret og velintegrert fatpreg, som gir akkurat passe konsentrasjon til å stå fortreffelig til mat. De hvite kan omtales som fete burgundere, som nettopp beskriver denne stilen. Skal du servere fisk og skalldyr, er hvit burgunder vellykket. Fete sauser, smør, majones, aioli? Vinene sitter som hånd i hanske. Friskhet finnes i massevis, Bourgogne er nordlige Europa og kjølige temperaturer sørger for det etterlengtede sitrus-eple særpreget som løfter frem opplevelsen av mineralitet med eleganse.  

VINGÅRDSBESØK Gunnhild besøkte produsenten Domaine Germain i Saint-Romain hvor eier Marie-Therese Germain står til venstre og datteren Angélique ved siden av Gunnhild.

Drikker du ikke rødvin? Mange kvinner kan reagere på røde viner. Pinot Noir gir delikat rødvinsstil som gjerne kan serveres kjølig og er en av de svært stilfulle rødvinssmakene som har fått en fornyet interesse, også fra andre land som California og New Zealand. Kanskje du prøver igjen for å sjekke om du kan tåle denne lette rødvinsstilen fra sin opprinnelse?

Mange dyrker økologisk og biodynamisk men det er ikke vanlig å fremheve det, fordi det er tradisjonen å bruke miljøvennlige metoder.

Det finnes kostbare og ekstremt dyrekjøpte burgundere. Den gode nyheten er at det finnes også mye bra vin til fornuftige priser. Spesielt fra AOC Bourgogne og Mâcon og mindre kjente landsbyer (Villages) som lenge har vært i skyggen av sine mer berømte naboer.

Gå en velsmakende sesong i møte og nyt lyset i fulle drag!

Verdt å vite om Bourgogne:

Kongen på haugen er Pinot Noir for rødviner, dronningen er Chardonnay for hvitviner.

Mindre kjent er Gamay druen og Aligoté druen for hvite viner. I Bouzeron er Aligoté “kongen” fordi det er den eneste AOC Village 100% Aligoté! 

Tips: Leter du utenfor de mest kjente områdene, finnes viner som ikke koster mer enn de bør. For eksempel i Côte Chalonnaise og Mâconnais, som ligger mellom Côte d’Or og Beaujolais.

1. Prøv en rød burgunder igjen

4409901 Domaine Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2018, Santenay/ Bourgogne, Frankrike, kr 269,90 (BU)

Når du skal lage en kjøttrett av lam, oksekjøtt eller småvilt igjen, test ut denne velsmakende vinen til og gjenoppdag en klassiker. Den har en spennende aroma med fint preg av røde og mørke bær, svale urter og blomster med integrert fat. Smaken er leskende med hovedvekt på røde bær og noe urter. Gamle vinstokker gir konsentrasjon, fast ettersmak og god lengde.

2. Ny favorittburgunder?

12287401 Domaine Germain Bourgogne Côte d'Or Chardonnay 2019, Côte d’Or/ Bourgogne, Frankrike, kr 249,40 (basis)

Da jeg testet denne vinen nå nylig, var det akkurat denne smaken jeg hadde savnet på en stund. En perfekt balansert vin, passe dose med fruktighet, friskhet og konsentrasjon. Hurra! Kjenn fokusert aroma av eple, sitrus og blomster, litt grønn urt, nøtt, smør og integrert fatbruk. Smaken har god dybde og friskhet, innslag av sitrus og grønt eple, diskrete fattoner, noe nøtter og krydder. Smakte den til sushi, helt super match. Takler også fiskeretter av mange slag.

3. Budsjettburgunder

12447201 Domaine Benoît Charbonnaud Bouzeron Cuvée de l'Excellence 2019, Bouzeron/ Côte Chalonnaise, Bourgogne, Frankrike, kr 194,30 (basis)

Aligoté er lillesøsteren til Chardonnay og gir en spennende vinstil som i tillegg er prisvennlig. Denne vinen har ung og fokusert aroma av sitrus, grønt eple og fersken, med svakt fatpreg, fløte og nøtter. Smaken er fast og litt kremete med anstrøk av eple og sitron, litt urter, fat, nøtter og smør. Vinen passer veldig godt til røkt laks og ørret, kylling/lyst kjøtt med kremete sauser, og oster fra Burgund som Epoisse og Citeaux. 

© Produsentene

1. Stilsikker rød burgunder

12313001 Domaine Masse Givry 1er Cru En Choué 2019, Givry/ Bourgogne, Frankrike, kr 305,40 (basis)

Domaine Masse er en typisk familievingård med 15 hektar som ligger i Givry, en liten appellasjon i Côte Chalonnaise sør for byen Beaune. Druene kommer fra en sørvestvendt enkeltvinmark, som gir god modning for fyldig og myk stil kjent som fløyel. På duft har vinen jordbær/bringebær med lett floral touch, noe urter og diskret vanilje fra fat. Delikat, rund og energisk smak med røde bær, urter, litt fat og krydder. Passer perfekt til andebryst og kalv, samt lyst kjøtt. Lager du franske gryter og Coq au vin har du den ideelle vinmatchen.

2. Hverdagsburgunder

11469201 Domaine Perraud Mâcon-Lugny Les Cadoles 2018, Mâcon-Lugny/ Bourgogne, Frankrike, kr 200 (basis)

Dette er et godt kjøp, burgunder til kun to lapper. Med fin duft av modent eple, steinfrukt, sitrus og blomster samt litt urter og krydder. Saftig smak med eple, sitrus og florale noter. God lengde. Vinen har modnet ni måneder på brukte 600 liters eikefat. Passer til retter av fisk, skalldyr og lyst kjøtt som kylling, samt grønsaker.  

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

© Produsentene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...