KUNST OG VIN: Vinkursene på Taraweekend holdes i den vakre Kai Fjell-salen på Vestlia Resort

© Aurora Leonor Jimenez Lorente, Hilde Palladino

Bli med på vin- og champagnekurs under Tara-weekend: - Det bobler når kvinner møtes

Vi feiret sesongen, sosialt fellesskap og sanselige gleder med givende vinkurs under Tara-weekend på Geilo.

11. desember 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Gode samtaler. Spennende foredrag. Herlig inspirasjon. Positivt påfyll. Modige kvinner. Kvinnekraft. Nye vennskap. Livsglede. Entusiasme. Humor. Latter. Samhold. Spa. Massasje. Boblebad. Yoga. Fotturer. Festkveld. Deilig mat og drikke. Kongelig besøk. Med så mange berikende opplevelser måtte vi bare få til Tara-weekend i år.

Utgangspunktet var krevende, med smittevern og krav om en meters avstand. Vestlia Resort på Geilo har heldigvis godt med plass, og planleggingen var utmerket og gjennomføringen superb. Og så glade og takknemlige kvinner jeg hadde på vin- og champagnekursene! 

Kursene er alltid givende, men det var noe ekstra i år. Det var så etterlengtet å være sammen. I flotte omgivelser. Den vakre Kai Fjell-salen har praktfulle malerier på veggene og panoramautsikt mot fjellene. Et perfekt utgangspunkt for å nyte vin og champagne. 


© Aurora Leonor Jimenez Lorente, Hilde Palladino

For en entusiasme og engasjement det finnes hos dere kvinner. For en vilje til å lære! Ingen frykt for å stille spørsmål. Lytte. La seg inspirere. Med kun kvinner sammen virker det som om alle kan slappe av og være seg selv. Jeg bare digger rått å få lov til å møte dere lesere live, fortelle historier og formidle vinkultur.

Spesielt Georgia var det stor interesse for, landet med 8000 års vinhistorie. Der lages naturlig vin av den aller beste sorten. Vinene lagres i store leirkrukker kalt qvevri, og utvikler smaker av god fruktighet med passe dose tanniner fra skall og kjerner. Fremstillingen gjør dem til ypperlige matviner. De passer til kjøttretter av alle slag, og ikke minst julemat som ribbe og pinnekjøtt.

FEST: Det går med mange flasker champagne når Taras lesere samler seg på kurs!

© Aurora Leonor Jimenez Lorente, Hilde Palladino

Vi reiste også i sansenes rike, til Argentina og vinmarkene ved Andesfjellene. Der lages nydelig vin til utrolig gode priser. Malbec-druen er kongen på haugen, med deilig syrlig fruktsmak og fast struktur som passer ideelt på en kjølig, mørk innekveld og som følge til kjøtt.

LIVSNYTELSE: Fornøyde damer smaker på champagne og vin under Tara-weekend.

© Aurora Leonor Jimenez Lorente, Hilde Palladino

Champagne er fast innslag på Taraweekend. Luksusfølelsen av å nyte mange varianter av denne edle drikken som ser ut som flytende gull i glasset, er alltid populært. Vi smakte på flere typer laget på de tre druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Kjellermesterne hos champagnehusene fremstiller sin personlige husstil, så alle smaker forskjellig.

Hva ble favorittene?

Noen falt pladask for roséutgaven fra Henriot med hovedvekt av pinot noir. Andre likte Ayala, skapt av spanske Edmond de Ayala, laget på premier cru- og grand crukvalitet med kvinnelig kjellermester, Caroline Latrive. Eller Nicolas Feuillatte, Frankrikes bestselger og nr. 3 på verdensbasis, med en super, drikkevennlig stil utvalgt fra de beste druene fra 4500 dyrkere. Fellesnevneren for alle stilene er den friske syren som får tennene til å løpe i vann, og man får lyst på mat. Champagne er derfor den perfekte aperitiff! Og så blir man raskt i godt humør av alle boblene.

Smil og latter skaper feststemning! 

GOD STEMNING: Kunstner og bobleentusiast Björg Thorhallsdottir var også på champagnekurset. 

© Aurora Leonor Jimenez Lorente, Hilde Palladino

Utvalgte smaker fra årets Tara-weekend

Nr. 1 i Frankrike 

Til dåpen får barn i Frankrike noen dråper champagne på leppene i, så franskmenn oppdras med champagne til fest. Hva er det med denne utgaven som gjør den til Frankrikes bestselger? Den er svært balansert i stilen, ikke for hard på syre. Med duft av bakt eple, sitrus, nøtter og hint av kjeks. Eple og sitrus går igjen på smak, med noter av kjeks. Herlig som aperitiff, og passer til fisk, skalldyr, kylling, buffé og norsk julemat.

3951301 Nicolas Feuillatte Brut, Champagne, Frankrike, 429,90 kr (BU)

Rødmende bobler 

Rosé-champagne er elegant, og passer perfekt i damelag. Det er noe med rosa som setter oss i godt humør. Kjellermester hos Henriot er også en kvinne, Alice Tétienne, som nylig ble kåret til årets Chef de Cave (kjellermester) i Champagne. Gratulerer! Denne har en nydelig duft og smak av bringebær og jordbær, delikat stil med forsiktig rødbærstil. Det betyr at den kan nytes både som velsmakende aperitiff, og til rosa mat som skalldyr, lakseretter, kylling og kalv. Forfriskende!

 5771401 Henriot Rosé, Champagne, Frankrike, 489,90 kr (BU) 

Kvinnelig vinmaker 

Vinmaker og kjellermester Caroline har laget en elegant, tørr champagne med aroma av modne, gule eple, sitrusfrukter og litt urter, med innslag av kjeks og mineraler. Smaken er utviklet og fint kremet, med preg av eple, sitrus og urter, som på duft. Ayala er kjøpt opp av naboen Bollinger, selveste James Bondchampagnen. Man er i godt selskap med et glass til aperitiff eller som følge til fisk og skalldyr. 

5606201 Ayala Brut Majeur, Champagne, Frankrike, 364,90 kr (basis)

Krydder og kirsebær 

Saperavi-druen i Georgia gir en delikat mørk fargetone som passer senhøstens og vinterens mørke kvelder perfekt. Med fruktig og kompleks duft av mørke røde bær, modne moreller, bjørnebær, plommer og tørr frukt. Med frisk og strukturert, konsentrert smak og ekstra lang ettersmak. Smaker nydelig til lammekjøtt, oksekjøtt og vilt. Perfekt til ribbe når julen planlegges.

10391501 Winiveria Saperavi 2017, Mukuzani, Georgia, 210 kr (BU)

Rødvin på budsjett 

Tenk at det finnes så mye god rødvinssmak til en så bra pris. Fra et land som forstår hvordan man skal lage rødviner som passer perfekt til forskjellige kjøttretter og barbecue. Og hver gang man ønsker et glass til en god bok. Kjenn duft av modne mørke bær, litt tørket frukt, svale urter og blomst, hint av fat. En smaksrik, myk vin med preg av modne mørke bær, tørket frukt og urter, fast og litt varm ettersmak.

 4182301 Masi Passo Doble 2018, Mendoza, Argentina, 129,90 kr (basis)

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...