© Kristin Heier / Björg Thorallsdottir

Björgs verden: "Du har det som trengs"

Vi har kraften til å ta vare på oss selv, men av og til klarer vi ikke å hente den frem og trenger hjelp, skriver Björg. Det har hun selv nylig opplevd.

13. september 2019 av Björg Thorhallsdottir

Vi er alle en del av hver vår historie, og hver og en av oss har ulike erfaringer. Noen setter seg i kroppen. I vinter ble sønnen min alvorlig syk, og nå i sommer havnet han på sykehus igjen. 

Traumet etter den skremmende opplevelsen i vinter sitter i kroppen, og tidligere følelser ble nå reaktivert. Det går fint med sønnen min, men opplevelsen sitter i og sender meg inn i en negativ spiral.

Jeg er opptatt av hvordan kropp og sinn henger sammen. Nå kjente jeg hvordan min mentale tilstand førte til dårlig søvn og ulike stressymptomer og smerter i kroppen.

Når vi opplever negative ting i livet, og virkelig trenger alle verktøy vi har, kan det i stedet hende at vi havner i en dårlig sirkel. Til vanlig har jeg mange gode hverdagsrutiner som gjør meg godt.

Jeg elsker å gå turer i skogen, og jeg er flink til å ta fotbad om kvelden og pleie kropp og sjel. Men plutselig mistet jeg motet og rutinene mine. Disse hjelper meg til å være i kontakt med kroppen min, og gir meg energi. 

Men i stedet for å ta vare på meg selv, tillot jeg meg selv å komme inn i en nedadgående spiral. Sakte, men sikkert sluttet jeg med det som gjør meg godt. Til slutt hadde jeg ikke lenger energi til å komme meg ut på den skogsturen, selv om jeg visste at den var viktig for meg.

Jeg er opptatt av at vi ikke skal slå oss selv i hodet eller drive med negativt selvsnakk selv om vi ikke alltid får til det vi vil og vet er bra for oss. Det er menneskelig, og det kan være mange situasjoner som gjør at vi havner der. Kjærlighetssorg, ryggplager, stress, søvnmangel, savn og psykisk sykdom. 

Du vet hvordan bare én dårlig natts søvn kan gjøre deg motløs og slapp. Bare se på små barn som ikke får den søvnen de trenger. Når du mentalt ikke har det topp, er det lett å havne på sofaen, spise potetgull eller sjokolade, og se en episode til av en serie. Det krever ingenting, men får oss enda lenger ned i den negative spiralen. Jeg sluttet med de tingene som fikk meg til å føle meg bedre, enda jeg vet bedre!

Heldigvis visste jeg hva jeg måtte gjøre, for jeg har vært her før, og vet at jeg trenger hjelp. Jeg ringte til en venninne som jeg vet er glad i skogsturer, og ba henne ta meg med ut på tur. Hun lovet å hente meg, siden det akkurat da føltes ut som jeg ikke engang hadde energi til å komme meg ut av huset. 

Turene med henne fikk meg til å føle meg bedre, og var nok til å få meg til å ta tak i meg selv igjen. Neste dag tok jeg på meg badedrakt, og tok et morgenbad i det kalde vannet – og kjente at den negative spiralen endelig snudde.

Om du trenger drahjelp og støtte i en vanskelig tid, be om hjelp. Vi er ofte så dårlige på det, men jeg vet at når noen av mine venner kontakter meg og sier «jeg trenger hjelp, jeg har det ikke bra akkurat nå», gir det meg glede å kunne være der for dem.

Vi har kraften til å ta vare på oss selv, men av og til klarer vi ikke hente den frem og trenger hjelp. Vi kan alle havne der av og til, men vi trenger ikke bli der. Du har det som trengs inni deg! 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...