© Björg Thorhallsdottir

Björg Thorhallsdottir: Så vær så snill, vit at når lyset slukkes i deg, så finnes det et annet sted

Dette bildet er inspirert av oldemoren min som sto ytterst ute i havna på Island og lyste ut i mørket med lykten sin.

12. oktober 2021

For når livet mitt virker vanskelig tenker jeg på henne som sto ute på skjæret i ìsafjördur, og speidet utover havet. Hun visste ikke om hun fikk mannen sin hjem i live. Han var sjømann, som de fleste menn på Island på den tiden, og det var vanlig at mennene reiste ut i lange perioder mens kvinnene hadde ansvar for barn og dyr. Jeg kan kjenne lengselen hun må ha følt der hun sto og speidet ut over det endeløse og mørke havet. Fortvilelsen hun må ha kjent i uvissheten om han ville komme trygt tilbake til henne og familien, eller om havet ville ta ham. 

Bildet heter Farol, som betyr lykt på spansk. Hvis mange nok holdt opp lyktene sine, kunne de sammen sørge for lys nok til at sjømennene unngikk å treffe skjærene i stormen. Akkurat slik som gode venner som står med en lykt og lyser i mørket når det er tungt. Hvorfor sier vi at det ser mørkt ut når noe føles tungt? Kanskje fordi det kjennes som fravær av håp, og det er håpet som bringer inn lys. Akkurat som venner som kommer og forsikrer deg om at det kommer til å gå bra. 

© Björg Thorhallsdottir

Jeg har lyst til å dele en liten historie med deg. Lyset hadde hørt at det var noe som het mørket, og gikk rundt og lette i hver eneste krik og krok, overalt, men klarte ikke å finne det. Så spurte hun: «hvor er mørket?», og så svarte alle: «mørket kommer jo ikke dit du er». Men noen ganger må vi oppsøke lyset selv, for noen dager omslutter mørket oss så totalt at vi ikke klarer å lage det selv. Så vær så snill, vit at når lyset slukkes i deg, så finnes det et annet sted. Det er veldig sårbart å be om hjelp, selv om det faktisk ikke står på den listen over hva vi synes er skumlest å gjøre. De fleste sier at det mest skremmende de kan tenke seg, er å holde tale foran mange mennesker eller hoppe i fallskjerm, men jeg tror at noe av det aller skumleste vi kan gjøre, faktisk er å be om hjelp. De fleste spør altfor sent. Så om du kjenner at du har det litt tungt en dag eller er veldig lei deg, ring noen du vet kan gi deg lys og håp. Lyset tennes inni deg igjen, og det vil føles litt bedre. 

Og så tenker jeg på alle lysbærere der ute. Alle de sterke, flotte menneskene som står der i front og holder lykten og håpet oppe for oss andre. For en viktig jobb dere gjør. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...