Björg Thorhallsdottir ny bok trøst pitch forlag 2020

Bokaktuell: Björg Thorhallsdottir har gitt ut en rekke bøker som treffer oss kvinner midt i hjertet, «Trøst» er intet unntak. 

Björg Thorhallsdottir: Ny bok om trøst

Björg Thorhallsdottir har opplevd dødsfall, overgrep, skam, skyld, sorg og selvutslettelse. Nå bruker hun sine egne erfaringer for å hjelpe og trøste andre gjennom boken «Trøst». – Jeg vil ikke at noen skal kjenne på de vondeste følelsene og være alene. Jeg vil være der og gi dem trøst, sier den populære kunstneren og Tara-spaltisten.

18. mars 2020 av Torunn Pettersen

Hva vil du med boken «Trøst»?

– Jeg vil si de ordene jeg selv har trengt å høre når jeg har vært i sorg eller tvilt på meg selv. Vi tenker 70 000 tanker hver dag, 98 % er de samme som gårsdagen og 80 % er negative og ofte negative om oss selv. Det er lett å havne i en nedgående spiral. «Hvis jeg bare hadde ...». «Om jeg hadde gjort ditt eller datt så hadde situasjonen vært annerledes ...» osv. Dette er en bok som jeg ønsker at skal stoppe tankene som drar oss ned, og heller åpner opp for et lyst landskap hvor det er godt å være deg. Det er viktig å sørge og noen dager er vanskelige, og da vil jeg være der og trøste. Vi gjør alle så godt vi kan, og jeg vil minne om det er mer enn bra nok, sier den Björg.

Hvorfor tror du at kunsten din trøster så mange?

– Fordi jeg bruker mitt eget liv som inspirasjon. Jeg har opplevd dødsfall, overgrep, skam, skyld, sorg, selvutslettelse og alltid hatt en sterk vilje til å komme meg ut av dritten fordi jeg var så lei meg. Så med 25 år med å lese om hvordan helbrede den lille sårede jenta inni meg, etter å ha kjent på livsbegjæret da jeg var så nære døden, det å ha mistet seg selv, for så å bli enda mer meg. Alt det har jeg satt inn i bildene mine. Alt det jeg selv har trengt å høre i de situasjonene. At jeg har trengt å høre at jeg er verdifull når jeg har glemt det. Jeg vil ikke at noen skal kjenne på de vondeste følelsene og være alene. Jeg vil være der og gi dem trøst. 

Hva er dine overlevelsesmekanismer i egen sorg?

– Egenkjærlighet, være snill mot meg selv. Forstå at det ikke er egoistisk, men nødvendig. Som at naturen trenger vinteren for igjen å blomstre. Vi trenger å gå igjennom den kalde mørke sorgen for å finne tilbake til livskraften i oss. En skilpadde trenger å gå inn i skallet sitt, en bjørn inn i hiet sitt, en hard krabbe trenger skallet sitt for å beskytte sitt bløte indre. Vi trenger å få lov til å gå inn i oss selv, og så kakke oss ut av skallet, som en fugleunge som er klar til å se livet og lyset. I sorg tillater jeg meg selv å være trist, å sørge, jeg får lov av meg selv å ligge i en seng og gråte og ta vare på meg selv som om jeg var min egen datter.

I disse korona-tider – hvordan er din hverdag?

– Jeg var i Brussel, så jeg er i hjemmekarantene. Jeg er utrolig opptatt av å være solidarisk, det er nok mennesker som lider og som vil lide av sykdom, konkurser og annet dette vil medføre. Vi må holde avstand til hverandre. Hvis vi alle gjør det samtidig, vil viruset vise seg hos de som er smittet og blir syke, før vi møtes igjen. Da kan gevinsten ved de pågående tiltakene være stor. Så eneste måten vi kan stoppe epidemien på er å isolere oss. Jeg er hjemme med sønnen min og vi møter ingen. Går en tur om dagen og skriver på en ny bok, maler og tegner litt, sier den populære kunstneren.

Björgs 7 beste tips til aktiviteter i denne stille tiden

– Dette er en fantastisk tid for refleksjon, for i stillheten finnes svarene. Disse dagene er så rolige at vi er tilstede i dem.

1. Skriv dagbok på kvelden. 

2. Skriv ned hver gang du føler deg elsket. Så lar du det synke inn at du er det. 

3. Skriv ned hver gang du føler deg glad. Nå vet du hva du skal gjøre mer av.

4. Legg merke til når du får negative tanker. Nå har du tid til å endre det. Slik endrer du nervebanene: Med en gang du har en negativ tanke om deg selv, så stopper du den ved å tenke på noe helt annet i 2 minutter. Jeg begynner å ramse opp byene langs kysten av Norge fra nord til sør. Det er litt magisk hva som skjer.

5. Lag et moodboard. Ta frem alle gamle blader og magasiner. Klipp ut alt som appellerer til deg, hvordan du vil ha livet ditt. Lim det på et større ark og heng det opp et sted du ser det. Magisk det også. Drømmer blir da virkelighet.

6. Lær noe nytt. Tenk på det første som kommer til deg når jeg spør: «Hva var det første du tenkte på?» Et språk, lære å spille et instrument, trene, hva som helst. Om du har tid og lyst, gå inn på nettet eller last ned en app og gjør det du tenker på i 15 minutter hver dag og i løpet av et år, kan du det.

7. Bare vær. Bare sitt stille og se på skyene som farer forbi, hør på fuglene, bare vær.

Bok björg thorhallsdottir trøst pitch forlag 2020

Trøst gjennom bilder: – Jeg vet at den som har det vanskelig ikke alltid har overskudd til å fordype seg i bøker, lange samtaler eller store sosiale settinger. Så jeg ønsket å gi trøst gjennom bilder og små tekster, forteller Tara-spaltist Björg Thorhallsdottir om den nye boken «Trøst». Pitch Forlag, 369 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...