Anne LIndmo, MeToo, feminist
Sterke kvinner:

– Jeg føler stor takknemlighet for de damene som har gjort alt det vanvittige grunnarbeidet før oss, sier Anne Lindmo om fortidens feminister. 

© Agnete Brun

Anne Lindmo: – Min feministiske vrede har våknet igjen!

– Jeg tror historien vil snakke om tiden før og etter 2017, mener Anne Lindmo. Hun hysjer på menn som sier det er blitt umulig å flørte etter #MeToo. – Hold kjeft! Nå skal dumme menn lytte, ikke snakke, sier Anne og ser optimistisk på fremtiden.

20. desember 2017 av Lene Wikander

Min feministiske vrede har våknet igjen, sier hele Norges talkshow-vertinne Anne Lindmo.

– Avsløringene av ukulturen vi har sett nå, gjør meg dypt fortvilet, men samtidig glad for at vi endelig våknet. Jeg tror vi har vært altfor opptatt av å tenke at jobben er gjort – meg selv inkludert, sier hun når vi møter henne i studio på Marienlyst.

Likestillingsloven er fortsatt ung

Ved inngangen til 2018 herjer #MeToo-kampanjen både i Norge og store deler av verden med uforminsket styrke. Eksperter som tidligere på høsten mente at #MeToo bare ville bli et kortvarig blaff, er blitt gjort grundig til skamme. Nå er de fleste enige om at #MeToo vil representere et grunnleggende skifte i historien.

– Likestillingsloven blir tross alt bare førti nå i 2018 og er fortsatt veldig ung, sier Lindmo. – Vi har sovet i timen, men så velter dette frem, og bæm, eksploderer rett i fleisen på oss. Jeg føler meg skjerpa og er fly forbanna.

– Det koster å være den som sier ifra, mener Lindmo. – Det er en veldig døll oppgave å liksom være kjønnspolitisk verneombud i redaksjonen eller avdelingen. Du blir lett hun teite kjerringa som lager dårlig stemning, ikke sant? Når du pirker på språkbruk, vil diskutere det som skjedde på julebordet eller peker på skjevheter knyttet til forfremmelser, lønn eller andre kjipe, strukturelle trekk som gjør at damer kommer dårligere ut. Da lager du dårlig stemning. Det er mye lettere å holde kjeft. Men alt det som skjer nå, gjør at flere får motet til å heve stemmen, tror hun og mener vi nå opplever et momentum det gjelder å bruke.

– At så mange ledere har feid hendelser under teppet og latt noen bøller herje på i årevis, er fullstendig utilgivelig, tordner hun og fortsetter med karakteristisk Lindmosk sarkasme: – Når man flytter den som har trakassert og forgrepet seg til andre avdelinger eller fremstiller det som de selv sier opp, og lar dem fortsette i andre mediehus, da har man ikke blitt kvitt hus-soppen. Den bare fortsetter å vokse i et annet rom. Eimen av fermentert pung må luftes ut en gang for alle! Hun vifter hardt med flathånden foran nesen. Anne Lindmo er ikke fremmed for litt utlufting i sine egne sirkler heller. 

likestilling, feminisme, metoo, Anne LIndmo
Likestilling:

– I NRK er vi så kjønnsflinke at det er helt ellevilt, slår Anne Lindmo fast.

© Agnete Brun

– Om ingen av disse bøllegutta står frem eller blir avslørt med navn, så får vi i det minste jobbe grundig med å spre det vi vet, mener hun. – Jeg gjør det. Jeg vet om del ting jeg sørger for å dele raust i bekjentskapskrets og nettverk. Det skal disse mennene vite. Og jeg lever godt med at de eventuelt opplever det som en påkjenning. Det er i grunnen helt ålreit. De har selv vært en påkjenning for sine omgivelser i årevis. Nå snur vi litt på rollene.

– Vi har tillatt oss å bli "kjønnslate"

Hun tror også at vi har vært litt for glad i å smykke oss med å være verdens mest likestilte land og derfor tillatt oss å bli «kjønnslate», som hun kaller det.

– Det er jo nydelig da, å briljere på toppen av alskens statistikker som et av de mest likestilte landene i verden. Vi har Gro, vi har Erna, vi har regjeringer med kvinneflertall og kvinner på topp i IT, olje og fagforeninger. Vi er sterke, frie skandinaviske damer. Vi har elsket å smykke oss med at vi er et likestilt paradis. Derfor har det vært desto mer opprivende, det som har dukket opp og fortsetter å dukke opp nå. Det slår så hardt, mener hun, men peker også på at vi har vært altfor flinke til å bagatellisere.

– Bagatellisering er en annen tung mekanisme som slår inn i norsk likestillingskamp. Våre problemer blir jo så små i forhold til det mange kvinner i resten av verden står overfor. De drepes, kjønnslemlestes og selges som slaver. Dette har altfor ofte blitt brukt til å avfeie våre lokale problemstillinger. De kjønnsutford­ringene vi norske kvinner har i våre nydelige, velstående liv, står liksom ikke i forhold til å bli pisket offentlig fordi noen har voldtatt deg. Men alt dette er jo bare forskjellige sider av samme sak som selvsagt er fullt mulig å diskutere samtidig, mener hun. (...)

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Anne Lindmo i Tara nr. 18, som er i butikkhyllene fra fredag 22. desember!

likestilling, feminisme, metoo, Anne LIndmo, førtiårskrisa, Lene Wikander
Ny serie: Førtiårskrisa!

I 2018 fyller likestillingsloven 40 år. Feiringen starter med en krise. Men etter #MeToo er de fleste enige om at historien vil snakke om tiden før og etter 2017. I Taras nye serie feirer vi fremskrittene som er oppnådd og diskuterer veien videre. I hver utgave fremover vil kjente kvinner snakke rett fra levra. Første kvinne ut er Anne Lindmo.

© Agnete Brun

Seneste

Kanskje er du også interessert i...