Reese Witherspoon
Løfter kvinner:

– Jeg jobber med å gi kvinner større muligheter i filmbransjen, sier skuespiller og regissør Reese Witherspoon

© Getty Images

Filmaktuelle Reese Witherspoon: – Jeg takker nei til dumme damer!

Hun sitter ikke på rumpa og venter på at rollene skal ramle i fanget på henne. Derfor dannet hun sitt eget produksjonsselskap, også for å dra med seg andre kvinner i samme båt.

8. november 2017 av Aud Berggren

Reese er feminist og stolt av det. Hun er ambisiøs og stolt av det også. Hun har sagt at hvis en mann ikke støtter dine ambisjoner, så løp din vei! Selskapet hennes, Hello Sunshine, står bak tre suksesser. Miniserien «Store hvite løgner», og filmene «Gone Girl» og «Wild». For den siste vant hun Golden Globe og Oscar.

– Vi kvinner er halvparten av befolkningen, så vi burde være likt representert i filmbransjen også. Men slik er det ikke, og det er sørgelig at vi har så få kvinnelige regissører, kanskje én blant hundre menn. Gjennom selskapet mitt jobber jeg for å gi kvinner større muligheter, sier hun.

Kjempesuksess med serie

«Store hvite løgner» ble en kjempesuksess verden over, også i Norge. Miniserien vant Emmy-prisen, tv-verdenens svar på Oscar, i høst. Alexander Skarsgård vant for sin rolle som konemishandler, og Nicole Kidman som hans kone. Serien er bygget på den australske forfatteren Liane Moriartys bok.

– Nicole og jeg kjente hverandre, og hun tente på boken. Da hun var i Australia oppsøkte hun Moriarty og lovet henne at dersom vi fikk rettighetene, så skulle vi stable prosjektet på bena!

Serien hadde fem kvinnelige roller, og alle fem skuespillerne er nå kjempevenner.

– Jeg synes det er viktig å se kvinners liv portrettert på film og tv. Nå tror jeg at det er i ferd med å forandre seg, for jeg opplever at kvinner står mer sammen for å bygge opp deltagelsen vår, sier hun bestemt.

Aktuell med ny film

Men hun tar også roller hun ikke produserer selv. Nylig var hun aktuell på norske kinoer i den romantiske komedien «Home Again», der hun er på skilsmissens rand og flytter tilbake til Los Angeles med tre barn og lar tre unge menn få bo i gjestehuset på den idylliske eiendommen hun arvet etter faren. 

– Du innleder et forhold til en av mennene i filmen. Er slike forhold dømt til å mislykkes?

– Det er sosialt akseptabelt for menn å ha en yngre partner. Vi ser ofte eldre menn og unge jenter på film, men ingen snakker om at jentene blir yngre og yngre mens mennene blir stadig gråere. Jeg har selv vært sammen med yngre menn, og det avhenger av hvor stor aldersforskjellen er og hvor de er i livet, om det skal fungere. Jeg tror vi kan lære mye av hverandre, og når vi ser slike forhold på film, blir det kanskje mer akseptert i samfunnet også.

Film Home Again, Reese Witherspoon
Ny film:

I den romantiske komedien «Home again», som går på kino nå, spiller Reese Witherspoon trebarnsmor, akkurat som i virkeligheten.

© Filmweb

Ville bli den neste Dolly Parton

Reese Witherspoon vokste opp i Nashville, countrymusikkens hovedstad. Faren var øre-nese-hals-spesialist og moren hadde doktorgrad i barnesykepleie.

Lille Reese hadde tidlig ambisjoner, og for­eldrene kalte henne for Little Miss A, etter personlighetstypen hennes. Så kalte hun da også det første produksjonsselskapet sitt for Type-A Productions.

– Men jeg ville bli den neste Dolly Parton! Far hadde mange countrysangere som pasienter, så jeg var omringet av countrymusikk fra jeg var liten. Jeg øvde meg på å bli sanger også, men det skjedde bare i én film.

Det var i «Walk the Line» fra 2004, der hun spilte countryikonet June Carter Cash, med Joaquin Phoenix som Johnny Cash. Begge brukte egne stemmer med stor suksess, og Reese ble belønnet med Oscar.

– Livet har mange kapitler

På 21-årsdagen sin møtte hun Ryan Phillippe, og det var kjærlighet ved første blikk. De giftet seg i juni 1999, da hun var seks måneder på vei med datteren Ava. Sønnen Deacon kom til verden fire år senere. En stund var de Hollywoods mest kjente par, men hennes suksess overskygget snart hans.

De ble skilt i 2007. Han hadde angivelig et forhold til den australske skuespilleren Abbie Cornish, men ingen sa et vondt ord om den andre, og de har delt foreldreansvaret siden.

– Synes du det var vanskelig å starte på nytt?

– Folk lever lenger nå, så livet har mange kapitler. Jeg hadde flere før jeg ble 40. Jeg ble gift og skilt, jeg var enslig mor, begynte å date igjen og giftet meg på nytt, ble mor igjen og nå har jeg en smårolling og to tenåringer. Jeg tror at veiskiller er en del av livet vårt i dag. Når du er 20, tror du at du vet alt. Nå er jeg gammel nok til å vite at jeg ikke vet noe. (...)

Denne teksten er et utdrag fra en større sak. Les resten av intervjuet med Reese Witherspoon i Tara nr. 16, som er i butikkhyllene fra fredag 10. november!

Tara viser deg hvordan du får mer ut av livet! Bli abonnent!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...