dette hjelper mot rynker
Du får mimiske rynker fordi du smiler - så smil og vær glad!!© Getty Images

Derfor får du rynker og slik reduseres de

Vi vet det godt. Det finnes ingen kremer som kan fjerne rynker. Men det finnes ingredienser som er så gode at de tilfører huden vår noe som kan få rynkene til å dempes. Se vår guide her.

1. august 2022 av Maria Rothmar

Hva er rynker?

– Rynker er synlige folder i huden, og er en naturlig aldringsprosess. Med alderen blir huden nemlig tynnere og mister noen av sine elastiske egenskaper. Alle får rynker i mer eller mindre grad, men jo lysere hud du har, jo mer utsatt er du for å få rynker, forklarer spesiallege i dermatologi, Maria Heisterberg.

Finnes det forskjellige former for rynker?

– Man skiller mellom fine rynker, som er mindre enn én millimeter dype, og grovere rynker som er mer enn én millimeter dype. Pluss at det er en inndeling i mimikkrynker og aldersbetingede rynker. De såkalt mimiske rynkene er mekaniske rynker som oppstår når du beveger musklene i ansiktet slik at huden folder seg.

Vanligvis er de mimiske rynkene dypere enn de aldersbetingede og skapes ved å rynke pannen eller å smile. Aldersbetingede rynker skyldes hovedsakelig miljø og livsstil, som for eksempel hvor mye du har vært ute i solen.

Les også: Slik blir du kvitt cellulittene 

Slik bekjemper du rynker
© Getty Images

Hvorfor kommer rynkene fortere når jeg har passert 40 år?

– Når vi er unge har vi ikke rynker fordi huden er elastisk og god til å holde på fuktigheten. Dermis, hudens midterste lag, har en elastisk egenskap takket være fibre kalt elastin som sørger for at huden føles og ser ung ut. Et annet protein i dermis, kollagen, spiller også en rolle.

Men med tiden mister dermis både kollagen og elastin, så huden blir tynnere og har problemer med å frakte tilstrekkelig fuktighet til epidermis, som er hudens øverste lag. Fettet i det dypeste hudlaget, det subkutane lag, som gir huden et fyldig utseende, begynner også å forsvinne. Men det finnes ikke noen «magisk» alder hvor rynkene viser seg eller oppstår. Noen får dem allerede i 20-årsalderen, mens andre først får rynker i 50- eller 60-årene.

Hva er forskjellen på rynker jeg har når jeg er 40, og når jeg er 60 år?

– Det er ikke noen spesiell forskjell på rynkene du har når du er 40 eller 60. Men de blir dypere og mer permanente fordi du med alderen får tynnere, tørrere og mindre elastisk hud som også er vanskeligere å beskytte mot skader.

Vil huden fortsette med å danne rynker, eller stopper det på et tidspunkt?

– Du kan ikke stoppe aldringen av huden, det er et naturlig fenomen. Men du kan forebygge hastigheten aldringen skjer i med god hudpleie, solbeskyttelse og ved ikke å røyke.

Hvorfor har jeg spesielt mange rynker rundt øynene og i pannen?

– Elastisiteten i huden minsker som sagt med alderen, og derfor blir det vanskeligere for huden å rette seg ut igjen når du beveger musklene i ansiktet. De musklene vi bruker mye, som når vi smiler, rynker pannen og blunker, vil derfor være de første rynkene som oppstår. Det er også ansiktet, halsen og håndbakene som vanligvis får mest sol og utsettes for forurensning som tobakksrøyk.

Moren min har mange rynker. Får jeg også det?

– Aldringsprosessen i huden skyldes både eksterne og interne faktorer. De interne er genetiske, altså arvelige og hormonelle. De eksterne er miljøavhengige og betinget av livsstil. Det kan være for mye soling, luftforurensning og røyking pluss stress og dårlig ernæring. Sollys og røyking er de viktigste ytre årsakene til rynker. Så hvis mors rynker skyldes eksterne faktorer, er det ikke sikkert at du får like mange og dype rynker som henne.

Hva kan jeg gjøre med rynkene?

– Det er forskjellige metoder for å skjule rynkene, blant annet foundation og kremer. Kremer med AHAsyre strammer opp huden og virker vanligvis i noen timer. Du kan også minske og fjerne rynker mer permanent med forskjellige kremer, peelinger og laserbehandlinger, sier Maria Heisterberg.

Les også: Hudpleie for voksen hud

Gode tips til deg som vil dempe rynkene

Vi vet det godt – det finnes ingen kremer som kan fjerne rynker. Men det finnes ingredienser i dem som kan gjøre rynkene mindre synlige. Her får du råd av skjønnhetseksperten. 


produkter som reduserer rynker
Hudpleieprodukter med peptider


© Produsentene

De spesielle peptidene i Dermalogicas C-12 Pure Bright Serum har en klar oppgave: Å bekjempe pigmentflekker og gjør huden fastere. 50 ml. Fås kjøpt her. 863 kr.

Estée Lauder har skapt en spesiell blanding av tre peptider og brukt det i Resilience Multi-Effect Tri-Peptide Face and Neck Creme spf 15. 50 ml. Fås kjøpt her. 1.075 kr kr. 

Nattkremen fra Rodial kombinerer peptider med effektive godsaker som retinol, C-vitamin og diamantpulver. 50 ml. Fås kjøpt her. 925 kr.  

Hjelper mot rynker - 1. Peptider 

Derfor virker det: 

Peptider er ikke bare én ting, men flere hundre forskjellige typer. Felles for dem er at de fungerer som en type budbringere til hudens celler. Her hjelper de til med å utføre de oppgavene som er spesifikke for hver enkelt type av peptid. Det kan for eksempel være å holde på fuktighet, danne mer kollagen eller elastin, styrke hudens barriere eller øke spenstigheten. 

Dette bør du passe på: Fordi peptider bare er budbringere, kan de ikke utrette mirakler på egen hånd. De trenger gode samarbeidspartnere for å få ut sitt fulle potensial i huden din, så sørg alltid for at kremen som et minimum inneholder fuktighet, næring og antioksidanter – i tillegg til peptider. 

produkter som reduserer rynker
Hudpleieprodukter med retinol (A-vitamin)


© Produsentene

Lancômes konsentrerte Visionnaire 0.2 % Retinol Correcting Night Concentrate brukes om natten. 30 ml. Fås kjøpt her. 549 kr.

Kapsler med retinol som minsker linjer og tilfører fukt mens du sover fra Elizabeth Arden. 30 kapsler. Fås kjøpt her565 kr. 

Hjelper mot rynker - 2. A-vitamin 

Derfor virker det: 

Du kjenner kanskje også A-vitamin under betegnelsen retinol, retinal eller retinoinsyre. A-vitaminets beste egenskap er at det gjør hudens ytterste lag sterkere. Og det skjer på flere måter: Blodgjennomstrømningen økes slik at det kommer oksygen og næring til cellene, og nedbrytningen av kollagen og elastin bremses. 

Dette bør du passe på: A-vitamin, eller retinol, er sterke saker som for noen kan være for sterke. Når du begynner med et nytt produkt med A-vitamin, bør du alltid starte forsiktig. Bruk det to ganger i uken de første to ukene, annenhver dag de neste to ukene, og deretter hver dag. Husk solfaktor, og kjøp gjerne produkter du spesifikt bruker om natten. 

produkter som reduserer rynker
Hudpleieprodukter med ceramider


© Produsentene

Skjem bort kinnene med den lette, ceraminmettede dagkremen Aquasource Cocoon Gel Cream fra Biotherm. 50 ml. Fås kjøpt her. 332 kr. 

Hyaluronsyre, peptider og ceramider! Huden din får alt dette i Caudalies übereksklusive dagkrem Premier Cru The Rich Cream. 50 ml. Fås kjøpt her. 925 kr. 

Elizabeth Ardens Ceramide Premiere Regeneration Eye Cream gir god og grundig ernæring. 15 ml. Fås kjøpt her. 615 kr. 

Hjelper mot rynker- 3. Ceramider 

Derfor virker det: Hvis det er én ting 40+-huden din tørster etter, så er det fettstoffer. Og det er akkurat det ceramider er. De fungerer som bindemiddel som holder hudens celler sammen og gjør dem spenstigere og derfor mindre mottagelige for rynker. Og fordi huden med årene får et lavere innhold av ceramider, er det veldig smart å tilføre den litt ekstra.

 Dette bør du passe på: Akkurat ceramider trenger du ikke å lure så mye på. De finnes nemlig allerede i huden, så de aller fleste tåler dem godt. 

produkter som reduserer rynker
Hudpleieprodukter med hyaluronsyre


© Produsentene

Nattmasken fra Origins fyller huden med avokadosmør, brevann og hyaluronsyre, så du bør bare bruke den hver tredje natt. 75 ml. Fås kjøpt her. 275 kr. 

Minéral 89 Daily Booster fra Vichy = thermalsk kildevann og hyaluronsyre. 50 ml. Fås kjøpt her. 224 kr. 

De naturlige ekstraktene i Hydra-Essentiel fra Clarins gir hyaluronsyren optimale, smidiggjørende arbeidsbetingelser. 50 ml. Fås kjøpt her. 425 kr.  

Hjelper mot rynker - 4. Hyaluronsyre 

Derfor virker det: Denne geniale fuktighetsholderen virker på to plan: For det første er hyaluronsyre hygroskopisk, noe som vil si at den trekker fuktighet fra omgivelsene og binder den i huden. For det andre kan hyaluronsyre binde en helt utrolig mengde fuktighet. Faktisk kan ett gram hyaluronsyre holde på seks liter vann! 

Dette bør du passe på: Fordi hyaluronsyre binder fuktighet i huden, trenger den selvfølgelig fuktighet for å virke. Ellers kan du risikere at den i stedet vil virke uttørrende fordi den vil suge fuktigheten opp fra de dypere hudlagene opp til overflaten hvor den fordamper. 

De aller fleste vil helt naturlig bruke en fuktighetskrem hvor hyaluronsyre bare er en av ingrediensene, og da er det greit. Bruker du hyaluronsyre i nesten ren form, for eksempel i et serum, bør du alltid avslutte med en annen fuktighetskrem. 

produkter som reduserer rynker
Hudpleieprodukter med AHA-syre


© Produsentene

PHA er en mer skånsom versjon av AHA-syre. Som du finner i Deep Peeling PHA Mask 03 fra Karmameju, som de fleste tåler. 65 ml. Fås kjøpt her. 559 kr. 

De små padsene i Revitalift Laser Anti-Age Glycolic Peel Pads, fuktet med glykolsyre, stryker du over huden hver kveld. Fra L’Oréal, 30 stk. Fås kjøpt her. 269 kr.  

Hjelper mot rynker - 5. AHA-syre 

Derfor virker det: Der finnes flere typer syrer under betegnelsen AHA-syrer. De vanligste er glykolsyre og melkesyre. Syrene virker ved å oppløse noen av hudcellene slik at nye, friske celler kan dannes. Dette gjør hudens overflate glattere, mykere, klarere og jevnere. 

Dette bør du passe på: Betegnelsen sier nesten alt. Bruk av syrer på huden kan noen ganger gjøre den rød og irritert. Det er forskjell på hvor langt de forskjellige syrene trenger ned i huden. Melkesyre har størst molekyler og kommer ikke så dypt ned. Det tar derfor lenger tid før den har en synlig effekt, men den er spesielt god for sart hud. 

Glykolsyre oppløser døde celler på overflaten, men går også dypere ned og stimulerer dannelsen av nye celler. Det gjør den mer effektiv, men også sterkere. 

Rynkebehandlinger du bør overlate til profesjonelle 

BOTOX er en gift som lammer musklene. Den sprøytes inn i små doser i muskulaturen rett under huden og gjør den glatt fordi musklene da ikke beveger seg. Den synlige effekten holder cirka fire til seks måneder. 

KJEMISK PEELING er en behandling hvor kjemiske stoffer påføres og etser huden. Den nye huden som vokser frem ser yngre og glattere ut. En profesjonell peeling er mye sterkere enn den du gjør hjemme på badet. 

FILLERS er en gruppe forskjellige stoffer, ofte hyaluronsyre, som sprøytes inn i områder med furer og rynker. De fyller ut ujevnheter og glatter dermed ut huden. Fillers har en synlig effekt i opptil et år. 

LASER kan både minske og fjerne rynker. Det finnes mange forskjellige behandlinger som varierer i både styrke, effektivitet og resultat. Felles for dem er at de alle har en markant effekt på rynker.

Kilde: Maria Heisterberg, spesiallege i dermatologi 

Les også: Hudlegens 5 råd for vakker hud

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...