Kvinne smører ansiktsmaske i ansiktet
Det er så godt for huden din, både under og etter.© Getty Images

Derfor skal du legge ansiktsmaske på 40+ huden din – og disse skal du velge

Ta deg tid til litt spesialpleie. Det gjør godt for huden. Her gir vi deg full oversikt over ansiktsmaskene som kommer i mange ulike former akkurat nå. Du finner en som er perfekt for akkurat din hud.

23. april 2019 av Maria Rothmar og Åshild Breian

Den daglige pleien av huden med serum eller olje, dagkrem og øyekrem, er som et praktisk hverdagsantrekk for ansiktet. Det er uunværlig og fyller noen grunnleggende behov. Ansiktsmasker derimot, er som en lekker silkebluse eller kjole som du bare vet at sitter perfekt, og som gjør noe helt spesielt for ansiktet. 

Og akkurat som de utsøkte plaggene du har i garderoben, er ansiktsmasker ikke ment for dagligdags bruk, men heller til spesielle anledninger. 

Forskjellen mellom krem og ansiktsmasker

En ansiktsmaske kan nemlig tvinge huden til å suge opp alle de intensive ingrediensene den inneholder. Uansett type har masker det til felles at de ligger i et tykt og konsentrert lag på huden i lengre tid og nærmest innkapsler huden i et skjold av pleie. Til motsetning fra kremer som fordeles i et tynt lag og forsvinner fra hudens overflate med det samme. 

Spesielt voksen hud har nytte av den boosten av dybdevirkende pleie som en ansiktsmaske kan tilby. Det er her du kan sette inn spesialstyrkene mot hudutfordringer som slapphet, tørrhet, trist farge og manglende spenst i huden Og særlig i de kaldeste månedene er det lurt å sette av tid til litt ekstra omsorg. 

Da blir huden nemlig utsatt for vind og vær og plutselige temperaturskift fra utendørs kulde til innendørs varme. Det tærer på fuktbeholdningen i huden. Så få på deg masken og nyt minuttene for deg selv. 

Husk: Ikke bruk ansiktsmasken mer enn to-tre ganger i uken. De intense ingrediensene blir for mye for huden din hvis du bruker den hver dag.

Den klassiske krem-masken – du smører den bare på

Forskjellen på en kremmaske og dagkremen din er at masken er enda mer tettpakket med pleiestoffer, og konsistensen er ofte for fet til at den er god å bruke som dagkrem. De aller første krem-maskene var akkurat det – en dagkrem som ble smurt ekstra tykt på og fikk lov til å godgjøre seg på huden. Etterhvert fant man metoder for å forbedre fremgangsmåten. Ansiktet kunne dermed få suge opp en masse ekstra gode ingredienser på kortere tid. 

Slik bruker du krem-masken:

 • Helt ren. Huden skal være helt ren før du begynner. Fordel et gavmildt lag krem-maske i hele ansiktet og på halsen, men unngå området rundt øynene. Det er for sart til de kraftfulle pleiestoffene.
 • Les på pakken. De fleste masker skal sitte et sted mellom ett og 10 minutter på huden.
 • Helt fri. Når tiden er gått bruker du en bomullsdott eller en hardt oppvridd vaskeklut til å fjerne kremen som ikke har trengt inn i huden.

Det gør krem-masken for deg:

Ekstra fukt eller pleie i en fart. Dette rekker du før du legger deg.

Noen gode alternativer:

 • Diors Capture Totale Dreamskin 1-Minute Mask: Som navnet antyder, krever Dior bare ett minutt av din tid. Den koster 640 kroner for 75 ml, og du kan kjøpe den her
 • Biotherms Life Plankton Mask: Masken inneholder en spesiell alge og er beriket med ikke mindre enn 35 forskjellige vitaminer og mineraler. 75 ml, 575 kr. her 

 • Ole Henriksens Hygge Hydra Clay Detox Mask: Masken renser dypt i porene, mens den både roer og nærer huden. Ekte hud-hygge! Den koster 395 kroner for 88 ml, og du kan kjøpe den her
 • Moisturising Mask fra Nilens Jord er proppet med fuktbindende hyaluronsyre. Den er helt uten parfyme. 50 ml, 199 kr.

Kremmasker til 40+ kvinner
Disse maskene fra Dior, Biotherm, Ole Henriksen eller Nilens Jord er gode alternativer innen krem-masker.© Produsentene

Dukmasken – er laget av en klut

De ser litt spesielle ut, som ansiktsformede tøystykker eller en klut som er vætet med væske. Og du ser ganske spesiell ut når du har dem på. Men de er fenomenale for huden. En dukmaske er laget av fibre eller cellulose som er mettet med et høypotent serum. 

Konseptet stammer fra Sør-Korea. Her ble metoden med å helle serum på et tøystykke oppfunnet. Det forhindrer nemlig væsken i å fordampe og ingrediensene kan transporteres bedre ned i de dypere hudlagene. Samtidig er de hygieniske å bruke da de fleste duk-masker kjøpes i engangspakninger.

Slik bruker du dukmasken: 

 • Rens huden, åpne pakken og ta forsiktig ut dukmasken. Noen duk-masker har et beskyttende lag med plastfilm. Den skal fjernes før bruk.

  Begynn ved pannen og glatt stoffet ut over huden. La det skli på plass i resten av ansiktet, og bruk fingertuppene til å dytte masken helt på plass uten luftbobler.

  La stoffet sitte i 20–30 minutter (sjekk på pakken), fjern masken og kast den. Fordel overskytende serum i ansiktet og eventuelt i utringningen. La det trenge helt inn før du følger opp med dagkrem og kanskje makeup.

Det gør dukmasken for deg: 

En ekstra effektiv pleie fordi stoffet isolerer ingrediensene på huden

Noen gode alternativer:

 • Rodials Snake Oxygenating & Cleansing Bubble Mask: Masken skaper tusen små bobler på huden som hjelper hyaluronsyre, peptider, ceramider og kollagen til å mykgjøre huden. Fra Rodial, 695 kr for åtte stk. her
 • Estée Lauders Advanced Night Repair Concentrated Recovery Powerfoil Mask: Folien på den ene siden av Estée Lauders Powerfoil Mask skaper varme, så serumet virker mer effektivt. 895 kr for fire stk her
 • Clarins Super Restorative Instant Lift Serum Mask: Har du 15 minutter? Da lover Clarins spenstigere hud fylt med linjeutviskende fukt. 849 kr for fem stk. her

 • Génifique Youth Activator fra Lancôme: Serumet gjør huden fast, glatt og smidig. Og Génifique Hydrogel Melting Mask tilsvarer at du bruker en hel flaske på en gang! 120 kr for et stk her.

Sheet masker
Dukmaskerne fra Rodial, Estée Lauder, Clarins og Lancôme sikrer deg et ordentlig fuktighedsboost! © Produsentene

Nattmasken – du kan sove med den

Kanskje bruker du allerede en nattkrem? Og hva er egentlig forskjellen på den og på en nattmaske? 

Det korte svaret er: Mengden av aktive ingredienser. Nattkremenes viktigste oppgave er å fukte huden mens du sover, mens en nattmaske har mer spesialiserte oppgaver. Den kan hjelpe deg med både glød, utstråling, fasthet, fylde og med å holde på fukt. Og det er en god idé å ta natten til hjelp til denne typen oppgaver, siden huden (og hele kroppen) allerede er i reparasjonsmodus om natten og derfor er ekstra mottagelig for input.

Slik bruker du nattmasken: 

 • Hvis du ønsker ekstra næring kan du kombinere nattmasken med nattkremen. Legg nattkremen på først, så den kan ‘trekke’ nattmaskens ingredienser med seg ned i huden.

 • Fordel et tynt lag nattmaske i ansiktet. I motsetning til krem-masken du bruker om dagen, skal du ikke legge på et tykt lag. Det vil bare sette seg i putevaret.
 • Legg deg og sov godt! Neste morgen renser du ansiktet så nattmasken ikke etterlater en glinsende overflate på huden

Det gjør nattmasken for deg: 

Bruk den når huden har behov for en større tilførsel eller mer dyptvirkende næring.

Noen gode alternativer:

 • Moisture Surge Overnight Mask fra Clinique: Med Cliniques hjelp skal du kunne våkne til hud som har en ekstra glød. Moisture Surge Overnight Mask er olje- og parfymefri. 100 ml, 385 kr. her. 

 • Ultra Facial Overnight Hydrating Masque fra Kiehl’s: Den tørkeresistente Fountainplanten låner egenskaper til Ultra Facial Overnight Hydrating Masque fra Kiehl’s. 125 ml, 260 kr. Du kjøper den her.

 • Plantscription Powerful Lifting Overnight Mask fra Origins: Origins lover å gi løft, fukt og stramme opp huden. 75 ml, 610 kr. her

Nattmasker
Smør ansiktet inn med en lekker nattmaske fra Clinique, Kiehl's eller Origins og våkn opp med et velpleid ansikt. © Clinique | Kiehl's | Magasin

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...