Kvinne ser seg i speilet
Bruker du riktig foundation til huden din? © Getty Images

Finn den perfekte foundation

De fleste har gjerne brukt både foundation og concealer i noen år, men av og til er det akkurat det som er problemet. Kanskje fordi du trenger en oppdatering om produktene du bruker? Vi gir deg noen råd og tips på veien.

8. april 2019 av Maria Rothmar

Slik legger du foundation

  • Huden skal være godt gjennomfuktet før du legger foundation. Begynn derfor alltid med serum og dagkrem. 

  • Legg på foundation med fingrene eller en pensel. Svamp suger for mye til seg og er derfor best til å jevne ut med etterpå.

  • Ansiktet ditt stopper ikke ved kjeven. Legg derfor foundation på halsen også, gjerne helt ned i utringningen hvis den er dyp. Da blir hudfargen jevnere på den huden som ikke er tildekket av klær

Slik legger du concealer

  • Bruk bare concealer lokalt. Konsistensen er for tykk til at det ser naturlig ut på større områder.

  • Påfør concealer med en finger eller en liten pensel, og ton deretter ut overgangen så godt at den forsvinner.

  • Legg på foundation først hvis du bruker concealer sammen med foundation.

  • Avslutt med et lag pudder uansett om du bruker bare concealer eller også foundation. Pudderet holder fargen på plass.

Kvinne smører krem i ansiktet
Huden skal være gjennomfuktet før du smører foundation på. © Getty Images

Hva er egentlig forskjellen på foundation og concealer? 

– Det er dekningsgraden, for å bruke et lignende uttrykk fra banken. Foundation kan du bruke i hele ansiktet. Concealer har tykkere konsistens og dekker mer, så den egner seg bare til enkelte områder. Til gjengjeld er den genial til å skjule pigment flekker, røde skjolder, urenheter og mørke ringer, forklarer Taras makeup­ekspert Maria Rothmar.

Bør concealeren være i nøyaktig samme farge som foundationen? 

– Faktisk bør concealeren helst være en nyanse lysere enn den foundationen du bruker. Dette fordi du bygger opp et tykkere lag med makeup hvis du bruker begge deler. Hvis concealeren ikke er litt lysere, vil det tykkere laget bli for mørkt. Under øynene bør concealeren også være lys, da vil området der virke friskere.

Trenger jeg å bruke begge deler? 

- Absolutt ikke. Det avhenger bare av hva du selv synes du trenger å jevne ut og å skjule. Du kan gjerne være fornøyd med å bruke litt foundation for å jevne ut huden, eller bare litt concealer på utvalgte steder.

Hvor mye krem skal jeg bruke av gangen?

– Antakelig mindre enn du tror. Start med en klatt på størrelse med en ert, og fordel den grundig på huden til du ikke ser noen overganger. Er ikke det nok, eller du trenger å dekke mer – ta en liten mengde til. Det er lettere å bruke litt av gangen enn å fjerne!

Bør jeg bruke mer foundation om vinteren enn om sommeren?

– Du har sannsynligvis bruk for mindre foundation om sommeren enn om vinteren. Da får huden naturlig farge av solen, mens den om vinteren kan trenge litt hjelp. Du bør derfor vurdere å investere i to forskjellige nyanser av din favorittfoundation. En for sommeren og en som er en tone lysere til vinteren. 

Les også: Hvilke farger kler deg best?

Kvinne smører foundation på kinnene
Du skal sannsynlig bruke mindre foundation enn du tror. © Getty Images

Jeg har hørt om kalde og varme undertoner. Hva betyr det?

– Huden din har en farge vi gjerne kaller lys, medium, gyllen eller mørk. Men den har også en underliggende tone, som enten er kald eller varm. Både lys og mørk hud kan ha kalde og varme undertoner. Sjekk årene på håndleddet ditt. Hvis de virker blå, er undertonen din kald. Hvis de virker mer grønnaktige, er undertonen din varm. Hvis du blir fort brent i solen, har du nok også kalde undertoner. En foundation med feil undertone kan få deg til å se grå og trøtt ut!

Hvordan finner jeg riktig farge på foundation til min hud?

– Kodeordene her er kjevelinje og dagslys. Fargen skal matche både halsen og ansiktet ditt, så kjeven er det beste stedet å prøve den i butikken. Den fargen som er mest usynlig på huden din, er den riktige. Og fargen må ses i dagslys. Elektrisk lys kan nemlig få en helt gal farge til å se riktig ut.

Les også: Slik får du volum i håret på 1-2-3

3 gode produkter 

Når dette er sagt, så legger den perfekte foundation selvfølgelig ikke seg selv. Det krever både en god foundation og gode hjelpemidler. Her får du derfor tre forslag til produkter som du gjerne kan investere i dersom du vil mestre foundation-kunsten.

Foundation fra Estée Lauder

Få fukt og farge på fem minutter med Estée Lauders Double Wear Cushion Foundation! Den koster 395 kroner, og du kan kjøpe den her

Estée Lauders Double Wear Cushion Foundation
Estée Lauders Double Wear Cushion Foundation.© Estée Lauder

Foundationbørste fra Urban Decay 

Med Urban Decays Large Tapered Foundation Brush påfører du foundation enda mere jevnt enn med fingrene dine. Den koster 390 kroner, og du kan kjøpe den her

Foundationbørste fra Urban Decay
Foundationbørste fra Urban Decay.© Urban Decay Cosmetics

Highlighter-penn fra Sisley

Stylo Lumière fra Sisley jevner ut mørke ringer og kråketær med et klikk. Den koster 495 kroner, og du kan kjøpe den her

Highlighter-pen fra Sisley
Stylo Lumière highlighter-pen fra Sisley.© Matas

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...