Kvinne vasker håret
© iStock

Så ofte bør du vaske håret ditt

Hvor ofte vasker du håret ditt? Visste du at du faktisk ikke behøver å vaske det så ofte som de fleste av oss tror!

7. juni 2021 av Simone Schnoor

Det er veldig forskjellig hvor ofte man foretrekker å vaske håret sitt – noen gjør det hver dag, andre kun en gang inni mellom. Behovet varierer fra person til person, for det er nemlig flere faktorer som spiller inn. 


Hårprodukter

Hvis du daglig bruker hårprodukter som for eksempel hårspray, voks eller leave-in hårkurer kan det være nyttig å vaske håret litt oftere. Først og fremst fordi det er viktig å få fjernet kjemikalene fra hodebunnen, slik at den ikke blir irritert, men også fordi håret kan blir fortere tungt og fett, dersom det er stylet med masse produkter.

Fettet hodebunn

Har du tendens til å danne fett i hodebunnen? Fettet er faktisk med på å beskytte huden og forhindre en skjør hodebunn med eksempelvis flass og sprekker.

Dog kan fettet som er forbundet med den daglige produksjonen av talg i huden også resultere i at du fort får fett hår, og derfor kjenner på behovet om å vaske håret ditt ofte. 

Hudtype

Hvis du har tørr hud i hodebunnen er det en god idé å ikke vaske håret alt for ofte. Det kan nemlig resultere i at hodebunnen og hårfibrene blir ytterlige tørket ut, hvilket igjen kan føre til kløe, irritasjon og slitt hår, som lett blir slitt.

En gang om dagen er for mye

Alt etter om du har fint, tykt, tørt eller farget hår er det forskjellig hvor ofte håret ditt har behov for å bli vasket. Som utgangspunkt er det dog for hardt for alle hårtyper å bli vasket hver dag. Det forhindrer nemlig hudens naturlige og fuktende oljer i å holde hodebunnen i balanse, hvilket kan resultere i slitt hår, tørr hodebunn, kløe og irritasjon.

Ikke minst kan unødvendig ofte vasking av håret føre til enda mer fett hår, idet talgkjertlene vil forsøke å kompensere for den tørre hodebunnen ved å produsere enda mer fett.

For å finne ut av hvor ofte håret ditt trenger å bli vasket er det viktig at du legger merke til hårets og hodebunnens signaler. Dog burde en hårvask omtrent to ganger i uken dekke behovet for de fleste hår- og hudtyper. 

Vigtigt med en god sjampo

Når du vasker håret er det viktig at du bruker en god sjampo og balsam, som behandler og styrker håret ditt. 

Les også: Få volum i håret på 1-2-3

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...