© ID stock photography, MAKOVSKY/Shutterstock

Farg håret hjemme: Vær din egen frisør

Bare deg, et par tynne plasthansker og en flaske med hårfarge – hva kan vel gå galt? Ingenting – hvis du før du begynner leser Taras store guide til å farge håret selv

30. november 2019 av Therése Hallberg

Pleier du å farge håret hjemme? Du er ikke alene. Ifølge en undersøkelse fra Henkel Beauty farger nesten to av tre kvinner håret på egen hånd foran baderomsspeilet. Men heldigvis har det skjedd mye på hjemmefargingsfronten de siste årene. Ikke nok med at vi nå kan velge mellom alle regnbuens farger – produktene vi kjøper i dag inneholder også nye ingredienser som både pleier og farger hårstråene samtidig. 

Vil du bare gjøre en mindre, tilfeldig forandring, så er det bare å eksperimentere i vei! Men husk å lese nøye – og lese igjen – instruksjonen på esken for ikke å bli skuffet eller unngå større hårkatastrofer. Så vær så god, her er alt du trenger å vite! 

NY FARGE: Det er enkelt å få til en vellykket hjemmefargeing – hvis du følger rådene her. 

© Casther/Shutterstock

Du vil: farge håret med permanent farge 

Fordi en permanent farge ikke kan vaskes bort, er det ekstra viktig at du er nøye med å lese på pakningen og sjekke før- og etter-bildene for å få en følelse av hvordan fargen kommer til å se ut på ditt hår.

 1. Farg håret når det ikke er nyvasket. Et nyvasket hår savner de naturlige oljene som finnes i hårstråene og som trengs for å absorbere fargen skikkelig. Dessuten fungerer disse oljene som en beskyttelsesbarriere mot eventuelle irritasjoner, ikke minst i hårbunnen.
 2. Farg først en liten lokk bak i nakken. På denne måten finner du ut om resultatet blir slik du har tenkt deg. Ble fargen for lys eller mørk er det da lett å skjule denne lokken i resten av håret til du kan rette opp feilen.
 3. Glem ikke at tynne hårstrå blekes og farges fortere enn tykke, så kanskje trenger ikke håret ditt like lang virketid som det som står angitt på pakken.
 4. Ikke vær gjerrig med fargen! Et mellomlangt hår trenger som regel to pakker med farge, mens du til ekstra langt hår kan behøve så mange som tre eller fire, avhengig av hvor tykt håret ditt er.
 5. Ikke glem at farget hår vanligvis kommer til å reagere helt annerledes sammenlignet med hårstrå som er helt uten farge. 
 6. Avslutt alltid med etterbehandlingen som følger med. Den gir både ekstra glans og beskytter fargen slik at den holder seg fin lenger. 

Du vil: Bleke håret 

Å lykkes med hjemmeblondering kan være vanskelig, fordi naturlig brunt, svart eller rødt hår lett blir gult eller rødflammete. Så hvis du ikke er en naturlig blondine kan det med andre ord være verdt å bruke litt ekstra penger på et besøk i en frisørsalong hos en profesjonell fargeekspert som kan hjelpe deg med å få den fargen du drømmer om. Ikke bare fordi det å bleke et hår er en komplisert prosess, det er nemlig også betydelig lettere å farge et hår mørkere enn motsatt.

 1. Les og følg instruksjonene på pakken ekstra nøye om du likevel vil bleke håret selv.
 2. Følg virketiden til punkt og prikke. Bleker du håret for lenge, finnes det nemlig en farlig risiko for at det kan brytes i stykker. Kontroller gjerne fargen hvert 5–10 minutt.
 3. Ikke få panikk hvis håret begynner å se rødt ut under blekeprosessen, hårstråene går nemlig gjennom flere stadier når de avblekes. 

FARGEKRISE?: Ble ikke fargen som du hadde trodd? Ta det med ro, det finnes smarte triks for å fikse det. 

© ID stock photography, MAKOVSKY/Shutterstock

Du vil: Stripe håret 

Et produkt for striping gir håret ditt raskt et solbleket utseende. For et mer naturlig resultat bør du satse på en farge som er noen nyanser lysere enn resten av håret ditt.

 1. Begynn med å farge en kontrollokk bak i nakken, den gir deg en pekepinn på det endelige resultatet.
 2. I bruksanvisningen står det ofte at du bør farge tilfeldige lokker her og der. Det kan du gjøre, men du kan også først dele opp og style håret slik som du pleier, da blir det enklere å se hvor stripene bør være. Tenk også på at striper som er asymmetriske ser mer naturlige ut.
 3. Mange stripeprodukter inneholder ofte en spesiell børste til å applisere fargen med. Bruk heller en tannbørste, den vil gi er mer naturlig resultat. Vil du hindre at fargen blør ut i resten av håret, kan du rulle inn lokken i en bomullspad eller i kjøkkenpapir under virketiden.
 4. La fargen sitte i like lenge som det står påpakningen. Begynner du å bli engstelig kan du vaske bort fargen på en enkelt hårlokk omtrent hvert femte minutt og kontrollere nyansen. Velg da helst en lokk bak på hodet, fordi lokkene nærmest ansiktet ser mer naturlige ut hvis de er litt lysere enn resten. 

Du vil: Tone eller fargebombe håret 

En vanlig toning holder i ca. 6–8 vask, mens intensiv toning kan holde i opptil 28. En intensivtoning kan dekke grått hår noe, men er ikke like bra som en permanent hårfarging. En såkalt fargebombe – en innpakning med pigment – forsvinner også etter noen få vask.

 1. Pass på å kjøpe riktig type toning, de holder ikke alle like lenge. Vil du dekke grått hår er en intensiv best.
 2. Vil du bleke håret, forsvinner alle typer toninger raskt fordi de ikke inneholder permanente blekemidler og derfor ikke har en tilsvarende permanent virkning på hårstråene.
 3. Hvis du skal bruke en fargebombe med knallfarge, er det et godt tips å investere i ekstra beskyttende plasthansker og bare bruke håndklær og klær du ikke er redd for å ødelegge.
 4. Husk på at jo tørrere og mer bleket håret ditt er, jo raskere kommer fargebomben til å gi resultat. Pass derfor ekstra nøye på virketiden. 

Forskjellige typer hårfarge

Permanent farge: Kan ikke vaskes ut, bare vokse ut. Kan etter en tid få en utvannet og glansløs nyanse.

Intensivtoning: Kalles også semipermanent hårfarge. Holder i ca. 20–30 hårvasker.

Toning: Holder i ca. 6–8 hårvasker.

Fargebombe: Hårinnpakning med pigment som enten kan forsterke din egen hårfarge eller tilføre en midlertidig fargeeksplosjon. Vaskes ut gradvis og forsvinner etter 1–8 hårvasker.

NB! Uansett hvilken type farge du velger, er det alltid en god idé å vaske og gi fuktighet til håret med fargebevarende produkter. På den måten beholder håret ditt sin nye farge mye lenger. 

Tips fra proffene! 

© Andreas von Gegerfeldt

Hussein Ali, instruktør hos Wella: 

Hva er dine beste tips til hjemmefargeing? 

– Snakk først med frisøren slik at du ikke velger feil farge. Hun eller han kan hjelpe til med å velge riktig nyanse og også gode produkter for hårpleie etterpå. Føler du deg usikker, så sats heller på en toning. Hvis det skulle bli feil er den lettere å rette opp enn en permanent farge.

Hva kan jeg forvente meg når jeg farger selv?

– Vær realistisk og husk at det ikke alltid blir som på bildet. Hvordan resultatet blir, avhenger både av hårets kvalitet og hvilken farge du hadde før hjemmebehandlingen. 

Hvis ulykken først er ute ... 

Ble ikke hårfargen slik du hadde tenkt deg? Prøv å holde deg rolig, mange feiltrinn går det an å rette opp uten at du trenger å ty til saksen. Ved å bruke dyprengjørende hårpleieprodukter og ta en titt i spiskammeret, kommer du langt.

Håret er blitt for mørkt 
Vask håret umiddelbart for å motvirke at pigmentet fester seg mer til hårstråene. Et husmorråd er å blande en teskje bakepulver sammen med en dyptrengjørende sjampo (de heter ofte noe med clarifying). Et annet tips er å ha olivenolje i hele håret og la den virke i noen minutter under et varmt frottéhåndkle.

Håret er blitt for lyst 
Legg til mer farge. Velg en farge som er en nyanse mørkere enn den du brukte først. La den virke i omtrent halve tiden og kontroller deretter hvordan fargen ser ut, slik at nyansen nå ikke blir altfor mørk i stedet.

Håret er blitt for oransje 
Hårstråene trenger nå først og fremst hjelp til å dempe fargen. Har du tonet håret kan du prøve å vaske det med en sølvsjampo for grått eller blondt hår. Har du brukt permanentfarge, så prøv en farge en eller to nyanser mørkere på de områdene som ser altfor oransje ut.

Håret er blitt grønt
Hvis håret ser grønt ut, er en dyptrengjørende, clarifying sjampo det første valget. Følg deretter opp med en dyptrengjørende innpakning. Et husmorråd er å bruke ketsjup, fordi de røde pigmentene i den kjemper hardt mot de grønne, og syren i ketsjupen hjelper til med å nøytralisere den kjemiske prosessen i håret. 

Dette betyr tallene

All hårfarge til hjemmebruk er merket med en spesiell nummerering. Jo høyere tall, jo lysere farge. 10 er lysest mens 1 er kullsvart. Tall nr. 2 forteller om fargen også inneholder en refleksfarge i kaldere eller varmere nyanser. 5.0 betyr f.eks. nøytral brun, mens 5.2 er en kaldere nyanse og 5.6 inneholder mer rødt. 

Hårsmarte produkter

Stripeprodukt som gir håret ekstra lyse striper. Garnier Nutrisse Truly blonde, 109 kr.

Intensivtoning som holder i 6–8 uker. Schwarzkopf Tone supreme, 99 kr.

Hjemmeblondering som motvirker gule toner. Mood Intensive creme color, 69 kr. 

Fargebombe som pleier håret og tilfører fargepigmenter. Björn Axén Color shot, 129 kr. 

Sjampo som rengjør i dybden. R+co Oblivion clarifying shampoo, 177 ml, 289 kr.

Fargebevarende og pleiende hårinnpakning. Lernberger Stafsing Hair Masque, 200 ml, 289 kr. 

Fargebevarende sjampo som også styrker håret. Olaplex No 4 bond maintenance shampoo, 250 ml, 289 kr. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...