© Getty Images

Her er triksene som pleier og reparerer håret på bare 3 uker

Kjennes og ser håret slitt og vintertrøtt ut? Da er det på tide å gi det litt ekstra omsorg med en detox.

5. februar 2021 av Anja Skeppe Grahn

Uke 1: En date med saksen 

Bestill en frisørtime 

Det er kanskje ikke det du vil høre, men ta en nærmere titt på hårtuppene – dessverre er det ofte nødvendig å klippe dem. Har du splittede hårtupper? Da er den eneste løsningen å klippe dem for å unngå at håret brekker. Hårets ytterste lag består av flere overlappende lag keratinflak. Hvis lagene er uskadde, danner de et lysreflekterende ytre som gir hårstråene en vakker glød. Når hårstrået akkurat vokser ut, er det uskadet, men når du børster og påvirker håret, skades dette beskyttende ytterlaget. Når håret rufses opp og når det samles støv og fettrester i ujevnhetene, blir håret mer matt enn glansfullt.

Vask håret med detox-sjampo 

Det er ikke bare splittede hårtupper som må bort, selve hodebunnen trenger også en «vårrengjøring». Dagens milde, sulfatfrie sjampoer er veldig skånsomme mot tørre hårlengder, men de klarer ikke alltid å fjerne alle rester av stylingprodukter og tørrsjampo som kan legge seg som et belegg i hodebunnen. Vask håret med en detox-sjampo en gang annenhver uke, og avslutt med en hårmaske rett etterpå for å tilføre fukt til lengdene. Hvis du ønsker en fargeboost, er det lurt å ta den rett etter hår-detoxen for å få glansfullt hår som om du akkurat har kommet fra frisøren. Akkurat hodebunnen er et hett tema innenfor hårhelse nå. Det har kommet en rekke herlige leiremasker og eksfolierende produkter som fjerner rester fra hodebunnen og gir håret ekstra volum.

Varier sjampo etter hårets tilstand 

Å bruke en sjampo som passer til din hårtype er alfa og omega, men ikke glem å ta hensyn til dagsformen. Luftfuktigheten endrer hvordan håret oppleves, men også slitasje og tilstanden på hodebunnen kan variere. En mild, uparfymert skalpesjampo passer bra når hodebunnen er irritert. Keratin og aminosyrer kan styrke kjemisk behandlet hår, og smoothingsjampo roer frizzy hår når det er fuktig vær. Og vær nøye med å skylle ut sjampoen ordentlig slik at det ikke ligger igjen rester som irriterer hodebunnen. Vær forsiktig med tørrsjampo, du bør ikke bruke det mer enn tre dager på rad. Kombinasjonen av alkohol, parfyme og stivelse kan legge seg som et lokk på hodebunnen, irritere og forhindre at de naturlige oljene får smurt hårstråene dine. Se etter tørrsjampo med få ingredienser, og veksle gjerne mellom flere hvis du er en fan.

Velg riktig balsam og hårinnpakning 

Hårets lengder er egentlig døde, men det går an å «vekke» dem til live med riktig mengde fett, fukt og reparerende og beskyttende ingredienser som du kan finne i balsam og hårinnpakninger. Balsam forsegler keratinflakene på hvert hårstrå, som sjampoen har rufset opp. Konsentrasjonen av de beskyttende ingrediensene i en innpakning er dog høyere og går dypere inn i håret enn hva en balsam gjør. Den beste kombinasjonen er derfor å først legge en innpakning, skylle ut og avslutte med balsam som vil forsegle fukten og de pleiende ingrediensene i håret. Innpakning og balsam i hodebunnen er i utgangspunktet fy, men har du veldig tørt hår og hodebunn, kan det mykes opp med balsam fra rot til topp. Har du tynnere hår og ønsker volum, bør du ikke droppe innpakninger, men velge pleiende volumprodukter.

Les også: Slik får du fyldig hår 

Pleiende fargeinnpakning. Björn Axén Color Refresh Treatment, 175 kr.

Fuktighetsgivende hårmaske. Noir Stockholm Epic Treat Deep Conditioning Treatment Mask, 489 kr.

Tørrsjampo-pulver. Continu Rice Starch Cleansing Powder, 149 kr

Dyptrensende sjampo. Living Proof Triple Detox Shampoo, 300 kr. 

Mild og parfymefri sjampo. Antonio Axu Scalp Care Shampoo Sensitive Scalp, 159 kr.

Uke 2: Mindre slitasje og smartere styling 

Bli venn med ditt naturlige hår 

Akkurat nå er det ingen supertydelig hårtrend utover det å ha en frisk og naturlig hårmanke – uansett tekstur og farge. Det er deilig at vi er ferdig med slitsomme permanenter og giftige brazilian blowouts. Det verste for hårets skjellag er tupering, og på en god andreplass er kjemisk behandling som permanent, etterfulgt av bleking. Elsk derfor håret du har og omfavn din naturlige hårtekstur.

«Bonding» redder håret 

Håret består av disulfidbindinger som avgjør hvor porøst det er. Behandlinger med kjemikalier kutter disse bindingene slik at proteinet i håret brytes ned, noe som gjør det skjørt og frizzete. Såkalte bondingprodukter forsinker denne prosessen, ettersom de reparerer skaden på bindingene ved å gjenskape dem på molekylært nivå, og har blitt en standard innenfor hårpleie. Olaplex var først og står fortsatt sterkt i konkurransen.

Snille silkestrikker 

Silke skaper minimalt med friksjon, og dermed slites håret mindre. Scrunchies laget av mulberrysilke er ikke bare skånsomme og fine, de etterlater heller ikke «strikkmerker». Putevar i silke er behagelig å sove på, og den blanke overflaten forhindrer at håret toves i løpet av natten, noe som fører til mindre slitasje når du børster håret. Ettersom silke ikke absorberer fukt eller fett, tørkes heller ikke håret ut. 

Unngå bruk av varmeverktøy 

Ta en pause fra alle former for varmeverktøy en stund, og etabler vaner som gjør at du føler du ikke må jobbe så hardt med håret for å synes at det er fint. Som oftest er det et frizzfritt resultat eller mer volum vi ønsker oss, og da kan vi i stedet satse på sjampo, balsam og leave-in-produkter med nettopp de egenskapene. Hvis du må føne håret, gjør det med lav varme, og bruk varmebeskyttelse.

Scrunchie i silke. MellyMoon, 299 kr

Putetrekk i 100 % Charmeuse Mulberry-silke. MellyMoon, 1199 kr.

Føn med varmekontroll og 5 ulike munnstykker. Dyson Supersonic, 4290 kr.

Hårbørste som er skånsom mot håret. Wonder brush fra HH Simonsen, 199 kr. 

Varmebeskyttelse som tar vare på lengdene. Kérastase Genesis Défense Thermique, 324 kr.

Hårinnpakning som styrker håret. Olaplex Hair Perfector No 3, 325 kr. 

Uke 3: Kosttilskudd og mat som booster 

Øk proteininntaket 

Håret over hudoverflaten er dødt, så det gjelder å gi det best mulig forutsetning for å gro – og vokse seg sterkt. Det handler om å spise næringsrikt, balansert og variert hvis du vil booste håret (pluss negler og hud). Det gjelder å få i seg protein fra egg, skalldyr, fisk og kjøtt. Prioriter mat som er økologisk og bærekraftig produsert, og når du spiser kjøtt – som ikke trenger å være i store mengder – sørg for at det er frittgående for en gunstig fettprofil og mindre miljøpåvirkning. Jern er også viktig for håret, men tilskudd har visse bivirkninger, så det er bedre å få det i seg via maten. Tenk på at du må spise flere kilo spinat for å komme opp i samme verdi som i en liten kjøttbit. Kollagenrik mat som beinkraft og gelatinpulver er ikke bare gunstig for kroppen og huden, men også håret, spesielt i kombinasjon med svovel, C-vitamin og biotin.

Ekstra tilskudd 

Fyll på med grønnsaker til proteinene, spesielt svovelholdige grønnsaker som blomkål, brokkoli, løk, rosenkål, hodekål og rødkål. Svovel er en viktig komponent i bindevevsprotein, og finnes rikelig i hår, hud og negler. Hvis det er vanskelig å få i seg en halv kilo med grønnsaker hver dag, kan du supplere med MSM-kapsler. C-vitamin er også en del av kollagensyntesen, og virker i synergi med svovel og protein. Biotin er en populær ingrediens i alle «hårpiller», og er et av de mest anbefalte tilskuddene for å få langt hår. 

Balanser klokt 

Å ta ulike kosttilskudd kan være kontraproduktivt for håret, og enkelte stoffer i veldig høye doser kan skape ubalanse og stress for kroppen. Ekspertene er uenige om hvorvidt kollagenpulver og -piller hjelper, og det etterlyses derfor flere studier på emnet. Det beste grunnlaget er riktig mat.

Organisk svovel til hud og hår. Ren MSM tabletter. Life, 249 kr.

Shot med kollagen. Reserol Collagen Drink, 349 kr for 12 stykk

Kosttilskudd for tykkere og mer glansfullt hår. New Nordic, 282 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...