hårforandringer
© Getty Images

De 6 vanligste forandringene til 40+-håret – og hvordan de håndteres

Akkurat som i andre faser av livet, kan også håret ditt forandre seg en hel del etter fylte 40. Det kan bli tynnere, finere, grovere eller skifte farge. Da må du justere rutinene så de matcher de nye lokkene dine.

13. januar 2023 av Maria Rothmar

Husker du permanentkrøllene som var mote på 80-tallet? Kanskje håret ditt er litt annerledes nå enn det var den gangen? Kanskje hadde du også naturlige krøller da, men nå er håret blitt glatt helt av seg selv.

For en forandret struktur er bare en av tingene som skjer med håret ditt etter som årene går. Det har sannsynligvis også skiftet farge, eller du er blitt helt eller delvis grå. Håret kan også ha blitt tynnere, tørrere og mindre villig til å gro seg langt og sterkt.

Kort sagt har tidens tann dessverre også tæret på dine kanskje en gang så fyldige lokker. Men det trenger du ikke å finne deg i! Her får du vite mer om de seks vanligste forandringene til 40+-håret – og også hvordan du selv kan håndtere disse forandringene slik at håret ditt fremdeles kan ta seg best mulig ut. Med eller uten krøller! 

6 tips som pleier 40 + håret

Maria Nilas Sheer Silver-serie har en lett fiolett farge og styrker håret

1. Maria Nilas Sheer Silver-serie har en lett fiolett farge og styrker håret med ekstrakt av bjørnebær. 350 ml, fås kjøpt her for 295 kr.

2. Det er nesten som ekte magi med L’Oréals smarte Magic Retouch-spray. Og den fås i hele sju (hår)farger. Fås kjøpt her for 119 kr

© Produsentene

#1 Håret blir grått eller hvitt

Hårets (naturlige) farge avgjøres av pigmentcellene i hårsekken. Med alderen dør disse pigmentcellene stille ut, slik at håret blir helt fargeløst, altså grått eller hvitt.

Pleieløsningen:

Vær grå og stolt! Få frem det beste og vakreste i det grå med produkter som inneholder blå eller lilla pigmenter. I mindre doser gjør nemlig ikke disse håret ditt blått eller lilla, men demper i stedet gule undertoner og gjør det hvite enda mer strålende (i gamle dager blånet man hvitvasken for å gjøre den mer hvit. Nå gjør moderne vaskemidler det samme).

Stylingløsningen:

Er du ikke klar for det grå ennå, kan frisøren kamuflere det. Ikke farg håret hjemme – det kommer som regel til å se alt annet enn naturlig ut.

Hvis du har farget håret tidligere, men nå gjerne vil la det grå gro ut, kan du mildne overgangen og den grå eller hvite skillen med en fargespray.

SLIK GJØR DU!

1. Ha håret ditt slik du ønsker, løst eller oppsatt, det spiller ingen rolle.

2. Hold sprayflasken et par centimeter fra den skillen du har i din ferdige frisyre, og spray lett over.

3. Beveg flasken langs skillen mens du sprayer, slik at utveksten blir godt dekket av farge.

Usikker på hvilken hårfrisyre du skal velge? Her er hårfrisyrene alle kler!

Denne shampooen hjelper 40+ håret og gir det tykkelse

1. Doseringen av Sachajuans Hair Powder foregår lettere enn med de fleste hårpudder takket være den smarte pumpefunksjonen. Fås kjøpt her for 463 kr

2. Kérastase jobber alltid med den nyeste teknologien. Det gjelder også hårfortykkende Volumifique Thickening Shampoo, som faktisk utgjør en synlig forskjell. Fås kjøpt her for 485 kr for 2 stk. 

© Produsentene

#2 Håret blir tynnere og er ikke så fyldig som før

Hårsekkene i hodebunnen blir mindre jo eldre du blir. De produserer fremdeles hår, men når hårsekkene krymper, gjør tykkelsen på håret det samme.

Pleieløsningen:

Det er dessverre ikke mulig å «utvide» de forminskede hårsekkene igjen, men visse typer sjampo kan i stedet midlertidig utvide selve hårstråene, slik at de blir tykkere.

Stylingløsningen:

Heldigvis finnes det en overflod av effektive volumgivere på hårmarkedet. For eksempel volumkrem til føntørring, hårpudder, volumskum, tørrsjampo og strukturspray. Men hold deg til bare en type av gangen – altfor mange produkter samtidig gjør håret ditt tungt og klissent i stedet for luftig og fyldig.

Slik gjør du!

1. Løft håret i en stripe langs hodet og pump to-tre doser hårpudder i hodebunnen. Fortsett til du har dekket ca. tre striper på hver side av hodet.

2. Bøy deg frem og bruk fingrene til å gni hårpudderet godt inn i røttene mens du holder hodet nedover.

3. Rett deg opp, sving håret bakover og rett det til med fingrene. Nå er det blitt fyldigere! 

Balsam med avokado og olivenolje hjelper mot slitt og skadet 40+ hår

1. Denne unike hybriden mellom leave-in balsam og hårolje styrker sprøtt hår og etterlater det silkeglatt. Fra Kieh's, fås kjøpt her for 295 kr

2. Bruk også den fleksible, myke børsten fra Bjørn Axén som er varsom med håret ditt! Fås kjøpt her for 540 kr.

© Getty Images, Produsentene

#3 Håret blir tørt og skjørt

Du merker det kanskje allerede på huden. Heller ikke håret kan nå holde lenge på pleiestoffene, verken sine egne eller dem som blir tilført utenfra. Dermed blir håret raskere tørt og sprøtt.

Pleieløsningen:

Og akkurat som med huden greier du nesten ikke å tilføre håret all den fuktigheten og næringen det har behov for. Så sørg for at dette inngår i alle trinn i din hårpleie­rutine: Sjampo, balsam, hårkur og hårolje.

Slik gjør du!

1. Vask håret med sjampo som du pleier. Naturligvis bør du bruke en næringsrik variant!

2. Fordel litt av oljekremen fra Kiehl’s i lokkene. Begynn med tuppene og jobb deg innover helt ned til røttene.

3. Skyll ikke ut, men bare tørk håret og friser det som du pleier. Behandlingen fortsetter å virke – uten at håret blir fett og klissete.

Stylingløsningen:

Velg stylingprodukter med nærende ingredienser. I tillegg beskytter du best ditt tørre hår ved ikke å tørke det hardt med håndkleet, men i stedet klemme ut vannet forsiktig. Hold deg unna tupering, og bruk en børste med skånsom naturbust når du skal gre det ut. Ikke en børste av plast eller metall.  

Bekjemp tørt og tynt 40 + hår med denne hårserumet fra Swiss Clinic

1. Swiss Clinic bekjemper og styrker tynt hår i både vekst- og hvilefasen. Altså dobbelt effektiv! Hair Renewal Serum. Fås kjøpt her for ca 634 kr

2. Bruk en klatt Thickening Lotion fra Moroccanoil i fuktig hår og føn det tørt mens du forsiktig børster det bakover. Da faller det flott og fyldig. Fås kjøpt her for 289 kr.

© Getty Images, Produsentene

#4 Håret blir tynnere slik at hårbunnen titter frem

Hormonelle forandringer kan gjøre at noen av hårsekkene rett og slett slutter å produsere hår. Samme prinsipp som mange menn rammes av, men heldigvis i mindre omfang hos kvinner.

Pleieløsningen:

Begynn med stimulerende pleie som tvinger nytt liv inn i de sløve hårsekkene. Det kan både hindre at du mister mer hår enn nødvendig, og hjelpe nytt hår med å vokse frem.

Slik gjør du!

1. Bruk pipetten til å dryppe et par dråper av serumet direkte i hodebunnen der hvor du er mest tynnhåret.

2. Gni serumet forsiktig inn i huden, og ordne håret. Er håret også blitt fuktig, så la det tørke før du grer det ut.

3. Gjenta daglig i minst to måneder. Først da begynner du å se resultater. Etter fire måneder kan alle se det!

Stylingløsningen:

Ikke la håret bli for langt hvis du vil skjule de sparsomt bevokste områdene. Når håret henger tungt og løst blir mangelen på hår bare tydeligere. Ha heller en mellomlang eller kort frisyre som du kan pumpe litt fylde inn i med en volumkrem eller -skum. 

Redken styrker 40 + hodebunner og hårfibrene

Redken bruker ceramider som har en "thickening" effekt. Her får de det beste frem i både hodebunnen og i hårfibrene. Fås kjøpt her for 189 kr.

© Redken

#5 Håret vokser saktere

Hårsekkene som produserer nytt hår jobber ikke med full kraft lenger. De produserer fremdeles hår, men etterhvert som de blir eldre, settes produksjonshastigheten ned. Derfor kan du merke at det nå er vanskelig å få håret til å gro seg langt.

Pleieløsningen:

Hvis du gjerne vil ha langt hår, så behandle hodebunnen din like grundig som du pleier ansiktet. Velg produkter som er spesielt utvik­let for å styrke hodebunnen – og
dermed hårsekkene.

Lyst på en forandring? La deg inspirere av fine, korte hårfrisyrer!

Stylingløsningen:

Behøver egentlig håret ditt å være langt? Få deg heller en ny look i samarbeid med frisøren din, og velg en frisyre med kort hår som kler deg. Sett inn den nye og kortklipte frisyren med voks.

SLIK gjør du!

1. Ta opp en liten klump voks, og gni den mellom håndflatene slik at den blir varm og myk. Da er voksen lettere å jobbe med.

2. Gre fingre og håndflater lett over håret uten å klemme og trykke. Trikset er å bruke akkurat det lille som skal til for at frisyren og håret skal sitte.

3. Bruk fingrene til å forme frisyren slik at den blir akkurat slik du vil ha den. 

Rettetang Ferrari, Ghds

1. Rettetangens Ferrari er og blir Ghds Gold Standard Styler. Lett å håndtere, effektiv og skånsom på en gang, og utstyrt med masse ekstra funksjoner, f.eks. sikkerhetslukking etter 30 min. Fås kjøpt her for 2.399 kr

2. Vakre krøller kruser mindre. Det må ha vært Bumble and Bumbles tanke da de skapte den fuktighetsgivende og antikrusende pleiekremen Curl Defining Creme. Fås kjøpt her for 420 kr

© Produsentene

#6 Hårets struktur forandrer seg

Enda en ting som hormonelle forandringer kan føre med seg: Glatt hår kan begynne å få krøller eller fall, mens krøllete hår kan bli glattere. Kanskje har du opplevd det samme om du har gått gravid?

Pleieløsningen:

Det viktigste hvis håret ditt skal fortsette å være pent og medgjørlig, er å holde det sunt og mettet av fuktighet. Bytt gjerne ut dine gamle hårpleieprodukter med en type som passer bedre til hårets nye struktur.

Stylingløsningen:

Er du ikke helt fornøyd med den nye fallen (eller mangelen på fall) i håret, er det bare en ting å gjøre: Gi det en omgang med en rettetang. For den kan faktisk både glatte ut og lage krøller ...

Slik gjør du!

1. Håret skal være rent, tørt og gredd godt ut. Hvis du vil ha det glatt, kjører du bare tangen gjennom fra rot til hårtupp.

2. Ønsker du krøller skal du lukke rettetangen sammen rundt en hårlokk før du vrir det en halv omgang slik at lokken nå ligger rundt tangen.

3. Trekk tangen oppover på samme måte som du krøller et gavebånd. Og vips, så er håret vakkert krøllet!

beste hårtips
© Getty Images

5 ting du ikke visste om håret ditt

1. Du har mellom 100 000 og 150 000 hårstrå på hodet. Blondiner har flest, mens rødhårede har færrest. 

2. Hårets primære funksjon er varme-isolering. Skallen mangler fettlaget som virker isolerende på resten av kroppen. 

3. Et hår lever rundt fem år før det faller ut. Og du mister mellom 50 og 150 hårstrå hver eneste dag. 

4. Hår er bare levende til det forlater hårsekken. Alt synelig hår er dødt. 

5. Svart og mørkebrunt hår er det mest vanlige. Det har 90 % av verdens befolkning. Kun 1% er naturlig rødhåret.

Les også: Dette er de 6 vanligste hårtabbene som gjør deg eldre

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...