Kvinne ser på hårbørste
© iStock

5 kjente hårpleiemyter du skal slutte å tro på

Du vet kanskje alt (nesten) det er å vite om håret ditt, men det er noen myter som henger igjen.

8. juni 2021 av Anne-Mette Søndergaard

Gjennom tiden er det heldigvis blitt avlivet mange hårmyter (vi husker hvert fall nå å ta produkt i håret før vi bruker rettetangen), men som alle andre myter er det noen som fortsatt lever – og det skal vi gjøre en slutt på. 

Vi har avlivet 5 hårpleiemyter så du ikke lenger trenger å forholde deg til slike usannheter. 

1. Hvis du vasker håret ditt med kaldt vann skinner det mer

Det er slutt med kaldtvannsdusjen for å få håret til å skinne: temperaturen på vannet har absolutt ingen betydning for om hodebunnen blir mer ren, eller hvordan håret ditt ser ut. Derimot blir kroppen stimulert, og du vil få en frisk og deilig start på dagen av det kalde vannet – men hvis du vil ha skinnende hår, gir balsamen et bedre resultat. 

2. Du skader håret når du farger det

Denne myten er mer enn slags halv-sannhet, for hårfarge kan for eksempel komme til å skade hodebunnen - men det kommer helt an på hvilke kjemikaler, hvilken farge og hvilket merke du bruker. Med andre ord: hver hodebunn og hårtype er unik, så det er litt både og – håret har ikke nødvendigvis godt av det, men hvis du pleier det godt i perioden etter fargingen vil ikke håret ta så mye skade av det. 

3. Du kan redde de slitte tuppene dine

Vi har sett de utallige sjampo-reklamene hvor spissene i et animert klipp blir samlet sammen igjen, men det er dessverre kun en myte. Slitte tupper skylles at hårets kutikula – det ytterste beskyttende laget er blitt skadet, og det eneste du kan gjøre er å dra til frisøren så du kan få klippet tuppene. Hvis du ikke har tid til det kan du til nøds bruke litt vaseline eller kokosolje i en dag, som en midlertidig løsning for å gi dem litt styrke. 

4. Tørrsjampo er bedre for håret ditt enn normal sjampo

Tørrsjampo er et mirakel på en travel onsdag, hvor du er på farten og har tid til hårvask. Dog er det verdt å merke seg at tørrsjampoen ikke gjør håret rent, som mange tror – tvert i mot det motsatte. Tørrsjampoen setter seg nemlig i hodebunnen og gjør at den ikke får puste. Hodebunnen har faktisk bruk for å kunne puste og skal derfor vaskes med vann og normal sjampo. 

Hvis du ønsker å fjerne tørrsjampoen fra hodebunnen kan du benytte en god hovedbunnsskrubb. 

5. Hvis du har fint hår bør du ikke bruke balsam

Håret og hodebunnen har bruk for balsam for å bli ordentlig fuktet tvers igjennom. Uansett hvilken hårtype du har, vil balsamen gi håret god og nærende pleie som hjelper det med å vokse seg vakkert. Hvis du har fint hår kan du eventuelt gå etter en balsam som er utviklet spesielt til din hårtype.

Du kan prøve å se etter en sjampo og balsam som pleier både hår og hodebunn, så begge kan pleies.

Les også: 6 hårtabber som gjør deg eldre

 

Kilde: Allure.com, Purewow.com

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...