Sitron, grapefrukt, klementin og appelsin er supre kilder til C-vitamin. C-vitamin bidrar til å styrke immunforsvaret, er godt for fordøyelsen og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

© Ulrike Pousette

Vitaminboost: 4 oppskrifter fulle av C-vitamin

Scones, shot, appelsinmarmelade og mazarin – det er mye sunt og godt du kan lage med sitron, grapefrukt, klementin og appelsin og få i deg en god dose C-vitamin.

16. mars 2020
Shot med rød appelsin, ingefær og gurkemeie
© Ulrike Pousette

Hvorfor ikke starte kickstarte dagen med en C-vitaminrik shot?

Shot med appelsin

En oppkvikkende shot fylt med C-vitaminrik rød appelsin, ingefær og gurkemeie.


Tid: 10 min.

Mengde: ca. 3 dl


5 røde appelsiner (ca. 5 dl saft)

1/2 sitron

100 g frossen mango

1 ss revet ingefær

1/2 ts tørket gurkemeie


Slik gjør du:

1. Skrell og press appelsin og sitron. Rør sammen alle ingrediensene og server umiddelbart.

Scones med curd med klementin
© Ulrike Pousette

Scones med klementincurd er lett å lage og deilig til helgefrokosten.

Scones med klementincurd

Denne syrlige kurden er også supergod på ristet brød eller blandet med pisket krem som fyll i en kake.


Tid: 30 min. + 10 min. steketid

Antall: 16–18


1 klementin

4 dl hvetemel (240 g)

1 ts bakepulver

2 krm salt

50 g smør

1 1/2 dl melk


Til pensling:

1 egg


Garnering:

mandelflak


Klementincurd, ca. 1 dl:

2 klementiner

4 eggeplommer

1 1/2 dl sukker

1 ss presset sitronsaft

100 g smør, romtemperert


Slik gjør du:

1. Curd: Skyll klementinene i lunkent vann. Riv skallet og press 1 dl saft. Bland klementinsaft, eggeplommer, sukker og sitronsaft i en kasserolle. La det putre under omrøring til kremen har tyknet.

2. Ta kasserollen av varmen og rør inn smøret i små biter. Rør kraftig slik at smøret smelter. Rør inn klementinskallet og la curden avkjøle. Oppbevar curden i kjøleskapet frem til servering.

3. Scones: Sett ovnen på 250 grader. Skyll klementinen i lunkent vann. Riv skallet.

4. Bland klementinskall, mel, bakepulver og salt. Tilsett smøret og jobb det sammen til en smuldrete deig. Tilsett melk og jobb det raskt sammen til en deig.

5. Kjevle ut deigen ca. 3 cm tykk. Ta ut rundinger med en utstikker eller et glass, ca. 5 cm i diameter. Legg sconesene på et stekebrett dekket med bakepapir.

6. Pensle sconesene med sammenpisket egg og dryss mandelflak over. Stek midt i ovnen i 10–12 min. La sconesene avkjøle på rist under et kjøkkenhåndkle.

7. Server sconesene med klementincurd til en kopp te.

Appelsinmarmelade med rød appelsin og grapefrukt
© Ulrike Pousette

Appelsinmarmelade med en tvist – denne er laget med rød appelsin og er en deilig vertinnegave. 

Appelsinmarmelade med grapefrukt

Appelsinmarmeladen blir ekstra god med rød appelsin og litt bitterhet fra grapefrukt. Bruk en skarp kniv til å skjære bort den hvite hinnen og for å skjære frukten i terninger.


Tid: 1 time

Mengde: ca. 2 kilo


2 grapefrukter, gjerne røde

5 appelsiner, vanlige eller røde

1 sitron

1 kilo syltesukker


Forslag til smakstilsetning:

2 ss finrevet ingefær

2 ts støtt kardemomme

1 ts malt kanel


Slik gjør du:

1. Skyll fruktene i lunkent vann. Skrell av det ytre skallet med en potetskreller. Skjær skallet i tynne strimler og ha dem i en kasserolle.

2. Skjær bort alt det hvite skallet på fruktene. Skiv og skjær fruktkjøttet i små biter. Ha fruktkjøtt- og saft i kasserollen. Fjern eventuelle steiner. Vei frukt og skall – du skal ha ca. 1 kilo.

3. Kok opp under lokk og la appelsinmarmeladen putre i 2–3 min. Rør inn sukkeret. Kok opp og la appelsinmarmeladen putre i ca. 30 min. Rør om av og til.

4. Fordel appelsinmarmeladen over på steriliserte glass og sett på lokk. Avkjøl.

Mazarin med sitron
© Ulrike Pousette

Mazarin er et klassisk bakverk som er fint å ha på lur i fryseren til overraskende kaffebesøk. Disse mazarinene har sitron i både fyll og glasur.

Mazarin med sitron

Her vil du trenge mazarinformer eller andre små metallformer. Mazarinene er fine å fryse, men vent da til de skal serveres med å legge på glasuren.


Tid: 10 min. + 1 time i kjøleskapet + 13 min. i stekeovn

Antall: 10 små


50 g smør

1 1/2 dl hvetemel

2 ss sukker

1 stor eggeplomme

ev. 1/2 ss vann


Fyll:

1 sitron

100 g ekte marsipan, f.eks. Odense

5 dråper mandelessens

50 g smør, romtemperert

1 ss hvetemel

1/2 krm vaniljepulver

1 stort egg


Sitronglasur:

1 1/2 dl melis

ca. 1 ss presset sitronsaft


Slik gjør du:

1. Skjær smøret i terninger. Bland mel, sukker og smør i en kjøkkenmaskin til en smuldrete masse. Tilsett eggeplomme og vann og bland det raskt sammen til en deig. Pakk inn deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca. 1 time.

2. Fyll: Skyll sitronen i lunkent vann. Finriv skallet. Grovriv marsipanen.

3. Visp sammen marsipan, mandelessens, smør, mel og vaniljepulver. Tilsett egget, og rør til en glatt masse. Ha fyllet over i en sprøytepose.

4. Sett stekeovnen på 200 grader. Smør 10 små metallformer, ca. 5 cm i diameter. Trykk eller kjevle ut deigen og kle formene med den. Skjær bort deig som henger over kanten av formen med en skarp kniv. Fyll formene 3/4 med fyll. Sett formene på et stekebrett.

5. Stek mazarinene midt i ovnen i ca. 13 min. til mazarinene er gylne. La dem avkjøle litt før du hvelver dem ut av formen og tar dem avkjøle helt.

6. Glasur: Rør sammen melis og sitronsaft. Topp mazarinene med glasur og sett dem kjølig.


HEVER MAZARINFYLLET SEG FOR MYE?

Legg et stykke bakepapir og et brett over mazarinene etter steking. Sett noe tungt oppå så vil toppen jevnes ut.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...