Tid: 30 min. + 20 min. i ovn
Antall personer: 4
400 g kokte hvite bønner
1 stor sjalottløk
2 hvitløkfedd
1 ss smør
½ ss rapsolje
2 dl vann
1 dl tørr hvitvin
1 ss kyllingfond
1 dl finrevet lagret ost,
f.eks. Jarlsberg eller edamer
2 krm salt
½ krm kvernet hvit pepper
Bakte rotfrukter:
800 g rotfrukt, gulrot, gjerne i ulike
farger, pastinakk, søtetpotet og bete
8 hvitløkfedd
2–3 ss rapsolje
1 ts flaksalt
Smørstekte bønner:
200 g voksbønner
1 ss smør
2 krm salt
Tilbehør:
2 dl mild ajvar-relish
friske urter, oregano, timian og shiso
Slik gjør du:
1. Bakte rotfrukter: Sett ovnen på 225 °C. Skrubb rotfruktene godt og skjær dem i båter eller skiver. Fordel rotfruktene og hele hvitløkfedd med skall på et stekebrett med bakepapir. Ringle over olje. Bak midt i ovnen i 20–25 min. Rør i rotfruktene etter halve steketiden. Ta dem ut av ovnen og krydre med salt.
2. Bønnotto: Skrell og strimle sjalottløken. Skrell og finhakk hvitløken. Stek løk og hvitløk myke i smør og olje i en kjele på middels varme. Tilsett vann, vin og fond og bønner, og la det koke opp. La det putre i 2–3 min. Mos eller blend litt av bønnene i kjelen. Ta kjelen av varmen, og rør inn ost. Krydre med salt og pepper.
3. Smørstekte bønner: Rens bønnene. Stek dem i smør til de begynner å bli myke. Krydre dem med salt.
4. Server bønnottoen med bakte rotfrukter, sprø bønner, ajvar relish og friske urter.
