Syrnede grønnsaker

Fermentert mat er i vinden om dagen! Lag syrnede grønnsaker og få i deg en rekke gunstige bakterier for tarmen din.

© Ulrika Pousette

Ingredienser

1 stk. gulerot

1 stk. pastinakk

1 stk. rødløk

5 stk. reddik

1/2 stk. brokkoli

1 ss. havsalt

1 ts. sennepsfrø

Slik fermenterer du grønnsaker

  1. Skjær alle grønnsakene i passe store biter og legg over i en bolle.

  2. Strø over salt og bland alt godt. La det stå og trekke i ca. 2 timer.

  3. Ha i sennepsfrøene og bland godt igjen.

  4. Ha blandingen over i et stort glass med lokk og press grønnsakene sammen slik at de ligger tett. La det være 2 cm med luft øverst i glasset.

  5. Sett på lokket og sett glasset på et brett. Oppbevar mørkt i romtemperatur, gjerne i et kjølig spiskammer eller i kjelleren.

  6. Åpne glasset en gang om dagen og sjekk gjæringsprosessen.

  7. Etter 1–2 dager begynner det å boble i glasset. Når det ikke lenger presses ut luft når du åpner lokket, har gjæringsprosessen roet seg og du behøver ikke åpne glasset lenger.

  8. Fyll på med saltvann (1 ss salt/1 liter vann) hvis væskenivået synker.

  9. Tips! Ingenting må stikke opp over salt laken, da kan du risikere at grønnsakene begynner å mugne på toppen.