Ingredienser
1 stk. gulerot
1 stk. pastinakk
1 stk. rødløk
5 stk. reddik
1/2 stk. brokkoli
1 ss. havsalt
1 ts. sennepsfrø
Slik fermenterer du grønnsaker
1. Skjær alle grønnsakene i passe store biter og legg over i en bolle.
2. Strø over salt og bland alt godt. La det stå og trekke i ca. 2 timer.
3. Ha i sennepsfrøene og bland godt igjen.
4. Ha blandingen over i et stort glass med lokk og press grønnsakene sammen slik at de ligger tett. La det være 2 cm med luft øverst i glasset.
5. Sett på lokket og sett glasset på et brett. Oppbevar mørkt i romtemperatur, gjerne i et kjølig spiskammer eller i kjelleren.
6. Åpne glasset en gang om dagen og sjekk gjæringsprosessen.
7. Etter 1–2 dager begynner det å boble i glasset. Når det ikke lenger presses ut luft når du åpner lokket, har gjæringsprosessen roet seg og du behøver ikke åpne glasset lenger.
8. Fyll på med saltvann (1 ss salt/1 liter vann) hvis væskenivået synker.
9. Tips! Ingenting må stikke opp over salt laken, da kan du risikere at grønnsakene begynner å mugne på toppen.