Sunn sommersnacks som imponerer gjestene

Få oppskriften på sommerens deiligste (og sunne) rømmedip med oregano!

© Berit Nordstrand

Trenger du noe kjapt, sunt og godt å servere gjestene før grillmiddagen? Hva med å prøve en deilig og næringsrik rømmedip med oregano, som du kan servere til litt oppkuttede grønnsaker? Garantert en vinner blant sommergjestene!

Lager du ofte den samme, gamle rømmedippen? Hvorfor ikke «spice» den opp med oregano? Dippen blir ikke bare bedre på smak, men krydderet gjør den også mye sunnere. Oregano er nemlig en veldig kraftig antioksidant. Faktisk så kraftig at den danker ut antioksidantkraften i grønnsaker, frukt og bær. Visste du at det er like mange antioksidanter i én spiseskje oregano som i 100 gram frukt?

Høy antiflammatorisk effekt

En undersøkelse fra universitetet i Sydney har målt den antiflammatoriske effekten av 150 råvarer. Oregano, løk og søtpotet kom best ut. Lager du litt søtpotetchips til dippen, har du en antioksidantbombe av en forrett. Urtene fra Santa Maria er renset i flere omganger så grener, pinner og frø er møysommelig fjernet, på denne måten får du får rene urter og ingenting annet.

Oregano dreper uønskede bakterier i kroppen, forsterker cellene og forebygger for tidlig aldring. Med andre ord – den beste sommersnacksen i sommer er sunn, god og laget på null komma niks!

Rømmedipp med oregano

Ingredienser:

140 gram majones

5 ss rømme

2 fedd hvitløk

Saften av 1/2 lime (2 ss)

1 ss Santa Maria Oregano (tørket på glass)

Santa Maria kvernet salt og sort pepper, etter smak

Slik gjør du:

Bland ingrediensene og avkjøl dippen i én time, slik at smakene får satt seg.

Les hele artikkelen
Tilbehør

 Å grave sin egen laks er veldig enkelt, det tar bare litt tid. Men på den andre siden passer laksen seg selv i kjøleskapet. Hvis laksen er fersk, bør den ligge minst to døgn i fryseren før den graves.

ca. 1 kg laksefilet, midtstykket

½ dl sukker

½ dl salt

1 ss knuste hvite pepperkorn

1 stor bunt frisk dill

 

Slik gjør du:

1. Frys laksen i minst to døgn. Ta den ut og la den tine litt. Hvis laksen er hel, skjær bort ryggbeinet slik at du får to beinfrie fileter. La skinnet være igjen. Fjern små bein med en liten tang. Tørk filetene med kjøkkenpapir, men ikke skyll dem i vann.

2. Bland sukker, salt og pepper. Hakk dillen.

3. Gni inn filetene med krydder og dill. Legg dem sammen med kjøttsidene mot hverandre. Legg dem i en plastpose, og legg pakken med laks på en tallerken.

4. Grav laksen i kjøleskapet i to døgn. Snu på dem et par ganger. Skrap bort krydderet og skjær filetene i tynne skiver på skrå.

 

Mild sennepssaus, tid: 15 min.

Denne sennepssausen er mildere på smak enn vanlig sennepssaus. Foruten sennep og dill inneholder den også egg og en klatt pisket krem. Smak til sausen rett før servering, den syrlige eddiksmaken kan bli litt mildere av å stå i kjøleskapet.

 

3 dl

 

1 hardkokt egg, finhakket

1 eggeplomme

1 ss søt sennep

2 dl nøytral olje (f.eks. raps)

1 ts sukker

1 ss eddik 12 %

2 ss vispet krem

2 ss hakket, frisk dill

salt og nymalt hvit pepper

 

Slik gjør du:

1. Ha eggehakk, eggeplomme og sennep i en bolle. Visp forsiktig nedi oljen litt av gangen.

2. Ha i sukker og eddik. Avslutt med vispet krem og dill, rør alt godt sammen og smak til med salt og pepper.