Surdeigsbakst lager du enkelt med grytebrødmetoden.
Surdeigkultur lager du enkelt selv – slik det er beskrevet nederst på siden. For å sikre at surdeigstarteren kommer godt i gang, kan du tilsette en ørliten bit gjær.
Noen helsekostbutikker og nettbutikker selger også starterkultur. Surdeigsbrød får litt syrligere smak og seigere konsistens enn gjærbakst.
Du trenger:
2 ss surdeigkultur, se oppskriften nedenfor (eller kjøp i en helsekostbutikk)
1 ørliten bit fersk gjær (kan sløyfes) 4 dl kaldt vann
1 1⁄2 ts salt
1 ts sukker (valgfritt)
200 g durummel
Ca. 300 g siktet ølandshvete
Olje
Slik gjør du:
1. Sett surdeigen i gang minst to dager før du skal bake brød.
2. Bruk framgangsmåten i denne grunnoppskriften.
3. Bland surdeig og gjær inn i vannet.
4. Stek brødet i 30 minutter ved 250 grader.
5. Fjernlokket (eller aluminiumsfolien) og skru ned varmen til 225 grader.
6. Stek brødet ferdig, omtrent 20 minutter til.
Slik lager du surdeigsstarter:
1. Rør 1⁄2 dl hvetemel og 1⁄2 dl fullkornsmel av hvete eller rug ut i 1 dl fingervarmt vann.5. Når surdeigkulturen er bakeklar, er det lurt å ta av en liten porsjon som du setter i kjøleskapet.
Denne bruker du som utgangspunkt neste gang du skal bake.