Lyst surdeigsbrød

Å lage surdeigsbrød er ikke gjort i en fei, men til gjengjeld får du et nydelig brød med lang holdbarhet.

15. mars 2016 av Kristen Skaarup

Surdeigsbakst lager du enkelt med grytebrødmetoden. 

Surdeigkultur lager du enkelt selv – slik det er beskrevet nederst på siden. For å sikre at surdeigstarteren kommer godt i gang, kan du tilsette en ørliten bit gjær.

Noen helsekostbutikker og nettbutikker selger også starterkultur. Surdeigsbrød får litt syrligere smak og seigere konsistens enn gjærbakst.

 

Du trenger:

2 ss surdeigkultur, se oppskriften nedenfor (eller kjøp i en helsekostbutikk)

1 ørliten bit fersk gjær (kan sløyfes) 4 dl kaldt vann

1 1⁄2 ts salt

1 ts sukker (valgfritt)

200 g durummel

Ca. 300 g siktet ølandshvete

Olje

 

Slik gjør du:

1. Sett surdeigen i gang minst to dager før du skal bake brød.

2. Bruk framgangsmåten i denne grunnoppskriften.

3. Bland surdeig og gjær inn i vannet.

4. Stek brødet i 30 minutter ved 250 grader.

5. Fjernlokket (eller aluminiumsfolien) og skru ned varmen til 225 grader.

6. Stek brødet ferdig, omtrent 20 minutter til.

 

Slik lager du surdeigsstarter:

1. Rør 1⁄2 dl hvetemel og 1⁄2 dl fullkornsmel av hvete eller rug ut i 1 dl fingervarmt vann.
 
2. Tilsett 1 ss yoghurt og en knivsodd gjær (frivillig) for å sette gjæringen i fart. Konsistensen skal være som en tykk velling.
 
3. La blandingen stå i romtemperatur i 2–3 dager, inntil den bobler og har fått en syrlig duft.
 
4. Rør om i blandingen en par ganger om dagen.

5. Når surdeigkulturen er bakeklar, er det lurt å ta av en liten porsjon som du setter i kjøleskapet.

Denne bruker du som utgangspunkt neste gang du skal bake.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...