Her er gavene til de som har alt
Det er ikke så lett å finne på hva man skal gi sine kjære i julegave, men alle blir glade for spiselige julegaver.
Til den kakeglade: Browniemiks
Browniemiksen holder seg i opptil et halvt år i spiskammeret.
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 10 min.
Mengde: Nok til 1 kake
Ingredienser:
150 g mørk sjokolade
100 g hvit sjokolade
2½ dl hvetemel (150 g)
1 ts bakepulver
½ ts salt
1½ dl lyst råsukker
1½ dl sukker
¾ dl kakao
2 dl skåldede hasselnøtter
50 g tørkede tranebær
Slik gjør du:
Hakk sjokoladen. Bland mel, bakepulver og salt.
Bland melblandingen godt med resten av ingrediensene i et glass med lokk.

Til globetrotteren: MIddelhavsmarinert fetaost på glass
En delikat gave som er rask å lage er denne marinerte fetaosten med blant annet oliven, rødløk og chili. Den holder seg cirka 1 uke i kjøleskapet.
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 15 min. + 12 timer i kjøleskap
Mengde: ca. 5 dl
Ingredienser:
300 g fetaost
2 ss herbes de Provence eller 2 ts hver av tørket basilikum, timian og oregano
1 rødløk
4 hvitløksfedd
2 dl oliven, gjerne i forskjellige farger
1 tørket chili
4 kvister frisk timian eller oregano
nykvernet svart pepper
Cirka 5 dl god olivenolje
Slik gjør du:
1. Skjær fetaen i terninger og krydre osten med de tørkede urtene. Skrell og skjær rødløken i tynne skiver. Skrell hvitløksfeddene.
2. Legg de krydrede osteterningene, rødløkskiver, 2 hvitløkfedd, oliven og den hele chilien i et glass med lokk. Press over 2 hvitløksfedd. Legg på timian- eller oreganokvister. Kvern over litt svart pepper. Hell på olje slik at det akkurat dekker innholdet. Skru på lokket og la glasset stå i kjøleskapet i ca. 12 timer.

Til den kjøttglade: Grillsaus til hamburgeren
I Texaskjøkkenet er det vanlig med sauser basert på sennep og eddik. Sausen kan både pensles på grillede hamburgere eller serveres som ekstra tilbehør. Sausen holder seg ca. 3 uker i kjøleskapet.
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 40 min.
Mengde: ca. 5 dl
Ingredienser:
2½ dl sennep
1½ dl eplesidereddik
1½ dl sukker
½ dl mørkt råsukker
½ dl vann
1 ss chilipepper
½ ts nykvernet svart pepper
Cirka ½ ts cayennepepper
2 ss smør
1 ss hickory liquid smoke
1 ts kinesisk soyasaus
Slik gjør du:
Bland sennep, eddik, sukker, råsukker, vann, chilipepper, svart pepper og cayennepepper i en liten kasserolle.
Kok opp under omrøring og la det småkoke i ca. 20 min. Ha i smør, liquid hickory smoke og soya, og kok videre i ca. 10 min. La sausen kjølne.

Til søtmonsen: Peanøttknekk
Søtt og salt på samme tid i en lettlaget knekk. Den bør spises innen en uke.
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 15 min.
Antall: ca. 20 biter
Ingredienser:
1 ss rapsolje
1 dl salte peanøtter
3 dl sukker
Slik gjør du:
Legg et bakepapir i bunnen av en langpanne og pensle med olje. Strø peanøttene utover papiret.
Smelt sukkeret uten å røre i en teflonpanne til det har fått en gyllenbrun farge. Hell sukkeret over nøttene og la det stivne. Brekk knekket i biter og pakk i papir.

Til helårsgrilleren: Krydderblanding til hamburgere
En krydderblanding som gir hamburgerne den riktige smaken av Texas. Pensle burgerne med litt olje og snu dem i blandingen før grilling. Holder i cirka 1 år.
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 5 min.
Mengde: ca. ¾ dl
Ingredienser:
2 ss røkt paprikapulver
1 ss nykvernet svart pepper
1 ss salt
2 ts tørket timian
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts cayennepepper
Slik gjør du:
- Bland sammen alle ingrediensene og ha dem over i en liten pose eller et lite glass.

TIl den helsebevisste: Sesamknekkebrød
Disse glutenfrie knekkebrødene med sesam- og linfrø er veldig enkle å bake. Press dem ut med en rund form eller stek hele, utkjevlede kaker som du knekker i biter. De holder seg cirka 1 måned i spiskammeret.
Vanskelighetsgrad: 2
Tid: 20 min. + 30 min. steketid
Antall: ca. 20 stk.
Ingredienser:
2 dl maismel
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2 dl vann
3 ss olivenolje
Pynt:
½ dl sesamfrø
havsalt
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 150 °C. Bland maismel og sesam- og linfrø i en bolle. Kok opp vannet og hell det og oljen over melet og frøene. Bland sammen til en deig.
2. Del deigen i to og kjevle delene ut en av gangen til tynne plater mellom to ark bakepapir på en stekebrett. Ta vekk det øverste bakepapiret og stikk ut runde kaker på ca. 9 cm i diameter. Fjern deigen rundt og strø sesamfrø og havsalt over.
3. Stek midt i ovnen i ca. 20 min. La resten av deigen stå kjølig mens første ladning knekkebrød stekes. Skru opp varmen til 200 °C og stek i ytterligere ca. 10 min. til knekkebrødene har fått fin farge. La dem avkjøle på rist.
