Gravlaks med mild sennepssaus, tid: 20 min. + graving
Å grave sin egen laks er veldig enkelt, det tar bare litt tid. Men på den andre siden passer laksen seg selv i kjøleskapet. Hvis laksen er fersk, bør den ligge minst to døgn i fryseren før den graves.
ca. 1 kg laksefilet, midtstykket
½ dl sukker
½ dl salt
1 ss knuste hvite pepperkorn
1 stor bunt frisk dill
Slik gjør du:
1. Frys laksen i minst to døgn. Ta den ut og la den tine litt. Hvis laksen er hel, skjær bort ryggbeinet slik at du får to beinfrie fileter. La skinnet være igjen. Fjern små bein med en liten tang. Tørk filetene med kjøkkenpapir, men ikke skyll dem i vann.
2. Bland sukker, salt og pepper. Hakk dillen.
3. Gni inn filetene med krydder og dill. Legg dem sammen med kjøttsidene mot hverandre. Legg dem i en plastpose, og legg pakken med laks på en tallerken.
4. Grav laksen i kjøleskapet i to døgn. Snu på dem et par ganger. Skrap bort krydderet og skjær filetene i tynne skiver på skrå.
Mild sennepssaus, tid: 15 min.
Denne sennepssausen er mildere på smak enn vanlig sennepssaus. Foruten sennep og dill inneholder den også egg og en klatt pisket krem. Smak til sausen rett før servering, den syrlige eddiksmaken kan bli litt mildere av å stå i kjøleskapet.
3 dl
1 hardkokt egg, finhakket
1 eggeplomme
1 ss søt sennep
2 dl nøytral olje (f.eks. raps)
1 ts sukker
1 ss eddik 12 %
2 ss vispet krem
2 ss hakket, frisk dill
salt og nymalt hvit pepper
Slik gjør du:
1. Ha eggehakk, eggeplomme og sennep i en bolle. Visp forsiktig nedi oljen litt av gangen.
2. Ha i sukker og eddik. Avslutt med vispet krem og dill, rør alt godt sammen og smak til med salt og pepper.