5 smarte retter til julebordet
Nyt gjestene dine istedenfor å stresse på kjøkkenet. Her er den perfekte julematen å lage dagen i forveien.
Gravlaks med mild sennepssaus, tid: 20 min. + graving
Å grave sin egen laks er veldig enkelt, det tar bare litt tid. Men på den andre siden passer laksen seg selv i kjøleskapet. Hvis laksen er fersk, bør den ligge minst to døgn i fryseren før den graves.
ca. 1 kg laksefilet, midtstykket
½ dl sukker
½ dl salt
1 ss knuste hvite pepperkorn
1 stor bunt frisk dill
Slik gjør du:
1. Frys laksen i minst to døgn. Ta den ut og la den tine litt. Hvis laksen er hel, skjær bort ryggbeinet slik at du får to beinfrie fileter. La skinnet være igjen. Fjern små bein med en liten tang. Tørk filetene med kjøkkenpapir, men ikke skyll dem i vann.
2. Bland sukker, salt og pepper. Hakk dillen.
3. Gni inn filetene med krydder og dill. Legg dem sammen med kjøttsidene mot hverandre. Legg dem i en plastpose, og legg pakken med laks på en tallerken.
4. Grav laksen i kjøleskapet i to døgn. Snu på dem et par ganger. Skrap bort krydderet og skjær filetene i tynne skiver på skrå.
Mild sennepssaus, tid: 15 min.
Denne sennepssausen er mildere på smak enn vanlig sennepssaus. Foruten sennep og dill inneholder den også egg og en klatt pisket krem. Smak til sausen rett før servering, den syrlige eddiksmaken kan bli litt mildere av å stå i kjøleskapet.
3 dl
1 hardkokt egg, finhakket
1 eggeplomme
1 ss søt sennep
2 dl nøytral olje (f.eks. raps)
1 ts sukker
1 ss eddik 12 %
2 ss vispet krem
2 ss hakket, frisk dill
salt og nymalt hvit pepper
Slik gjør du:
1. Ha eggehakk, eggeplomme og sennep i en bolle. Visp forsiktig nedi oljen litt av gangen.
2. Ha i sukker og eddik. Avslutt med vispet krem og dill, rør alt godt sammen og smak til med salt og pepper.

Cajsa Wargs krydderskinke, tid: ca. 3 timer
Mamsell Cajsa Warg, som på 1700-tallet skrev den første svenske kokeboken, er nok mest kjent for uttrykket "man tager hva man haver". Hennes klassiske oppskrift på juleskinke ble nøyaktig skrevet ned, og har vært i bruk siden den gang. Urter, kryddernellik og allehånde gir skinken et smaksrikt og krydret dekke.
1 lettsaltet juleskinke, ca. 3 kg
2 ts hele kryddernellik
2 ts hele allehåndekorn
2 ts rosmarin
2 ts merian
5 laurbærblad
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175°. Skyll skinken. Fjern ev. plastnett og svor.
2. Knus krydderet i en morter. Gni skinken godt inn med krydderblandingen.
3. Stikk et steketermometer inn i skinkens tykkeste del. Pakk inn skinken i aluminiumsfolie. Legg den i en langpanne.
4. Stek skinken midt i ovnen til termometeret viser 72-74°. Beregn ca. 1 time pr. kg. Ta ut skinken og la den hvile i 15 min. før du åpner folien.
Tips!
På en tynn og litt flatere skinke bør du sette termometeret inn fra "kortsiden".

Elgkjøttboller med tørket sopp, tid: 50 min.
Jeg blander alltid en skvett fond i kjøttdeigen, det gjør kjøttbollene ekstra gode. Og man trenger ikke å ha strøbrød og melk i deigen for at kjøttbollene skal bli saftige, jeg nøyer meg med egg og mineralvann. Årets kjøttboller lager jeg av elg, og jeg setter smak på dem med tørket sopp, einerbær og timian for å få en skikkelig god, nordisk viltsmak.
8 porsjoner på julebord
10 g tørket sopp
1 liten gul løk, finhakket
400 g kjøttdeig av elg
200 g kjøttdeig av svin
2 ts timian
6 knuste einerbær
1 egg
½ ss viltfond
½ dl mineralvann
1 ts salt
nymalt svart pepper
smør
Slik gjør du:
1. Bløtlegg soppen i varmt vann. La den renne av seg, og finhakk den. Stek løken i smør uten at den tar farge. Avkjøl.
2. Bland kjøttdeig, sopp, løk, krydder, egg, fond, mineralvann, salt og pepper.
3. Form farsen til kjøttboller. Stek dem i smør.

Landpaté med tyttebærsaus, tid: 50 min. + steketid + 1 døgn i kjøleskap.
Hjemmelaget leverpostei er tradisjonelt å servere på julebordet, men hvis jeg får velge, føles en grov og landlig paté unektelig litt mer luksuriøst.
ca. 15 skiver
150 g røkt sideflesk, finhakket
200 g sjampinjonger, finhakket
400 g kyllinglever
1 stor gul løk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
smør
500 g kjøttdeig av storfe
2 ss cognac
1 ½ ts salt
nymalt svart pepper
1 ½ ts timian
1 ½ ts merian
2 egg
1 ss potetmel
2 dl kremfløte
Slik gjør du:
1. Stek flesket i smør. Ha i sjampinjonger, løk og hvitløk og la alt steke sammen i ca. 5 min. La det kjølne.
2. Ha kjøttdeigen i en kjøkkenmaskin. Ha i cognac, salt, pepper, krydderurter, egg og potetmel. Hell i fløten mens maskinen går, og bland alt til en deig.
3. Finhakk kyllingleveren. Ha kjøttdeigen over i en bolle, og bland i kyllinglever og stekt flesk og sjampinjonger.
4. Sett ovnen på 150°. Kle en 1 ½ liters avlang brødform med bakepapir. Fordel deigen i formen. Stek nederst i ovnen i ca. 1 ½ time. La den kjølne.
5. Dekk pateen med aluminiumsfolie og legg noe tungt oppå, f.eks. en annen avlang form med kaldt vann. La pateen stå i kjøleskapet til neste dag.

Mandelkaker med pisket krem og multesyltetøy, tid: ca.1 ½ time.
Små kaker bakt i små, tradisjonelle sandkakeformer er en skikkelig juleklassiker! Kaker bakt i form er praktiske, fordi de enten kan serveres slik som de er, eller fylles til den lekreste dessert med vispet krem og syltetøy.
Du trenger:
1 ¼ dl mandler
100 g mykt smør
½ dl sukker
½ egg
2 dl hvetemel
Til servering:
vispet krem
multesyltetøy
Slik gjør du:
1. Mal mandler i en kjøkkenmaskin.
2. Visp smør og sukker hvitt. Ha i mandler, egg og mel. La deigen hvile i en plastpose i kjøleskapet i minst 30 min.
3. Sett ovnen på 200°. Smør sandkakeformer, og del deigen i 22 biter. Trykk deigen ut i formene, og sett dem på en bakeplate.
4. Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 min. La dem avkjøles litt. Snu formene på hodet og bank forsiktig på dem slik at kakene løsner.
5. Ved servering: Fyll formene med vispet krem og topp med en klatt syltetøy.
