© Stefan Wettainen

Stor frø og gryn-guide: Våre 10 favoritter

Knasende godt og supersunt! Frø og gryn kan brukes til alt fra grøt og bakst til grønnsaker og middagsretter. Her er våre 10 favoritter.

19. mars 2021 av Elisabeth Johansson

1. Melonfrø 

Har en mild og litt søt, nøtteaktig smak. De er rike på vitaminer og fettsyrer. Frøene er gode å riste og spise som snacks. De er også gode å strø over en salat, på müsli eller i en smoothie. 

2. Solsikkefrø 

Har en mild, nøtteaktig smak, og kan brukes i stedet for nøtter i mange retter. De har et høyt innhold av flerumettet fett og er rike på E-vitamin, magnesium, jern og sink. Gode i brød, salater, granola og kaker. 

3. Gresskarfrø 

Har en mild og nøtteaktig smak. Frøene inneholder både mineraler og E-vitamin. Passer godt i knekkebrød, salater, granola og smoothie. 

© Getty Images

4. Avskallede hampefrø 

Er proteinrike og inneholder sunt fett som omega 3 og 6. De har en mild nøttesmak og egner seg som topping på yoghurt, grøt, smoothie eller salat.

5. Linfrø 

Er rike på fiber og har et høyt innhold av flerumettet fett. Brødet blir saftigere med litt linfrø i. Å drysse litt linfrø over grøten smaker også godt. Men å spise for mye linfrø innebærer en risiko. Frøene inneholder stoffer som kan danne hydrogencyanid (blåyre). Derfor frarådes det å spise knuste linfrø. Hele frø passerer gjennom kroppen, men maksimalt en til to spiseskjeer med hele linfrø per dag er anbefalingen.

6. Psylliumfrø 

Også kalt fiberhusk. Rike på kostfiber og er derfor bra for magen. Frøene gjør både brød og kaker saftige. Kan også brukes til topping på müsli, grøt eller smoothie. 

© Getty Images
© Getty Images

7. Rugflak 

Er en slags havregryn, bare av rug, og rike på kostfiber. Høyt innhold av magnesium, jern og sink. Rugflak passer godt til grøt og i forskjellige müsliblandinger. 

8. Sesamfrø 

Har en nøtteaktig god smak som blir mer fremtredende når de ristes i en panne. Frøene inneholder nyttige mineraler og fett. Godt å strø på brød og salater. 

9. Bokhvetegryn 

Inneholder proteiner som kroppen trenger, og er glutenfri. Bokhvete er lett å fordøye og bra for magen, godt å bruke i gryteretter og salater. 

10. Havregryn 

Fullkornsprodukt med høyt innhold av jern, sink og folsyre. Inneholder også betaglukaner, som er godt for hjertet. Godt i grøt, müsli, granola og i bakst.

Les også: Slik spiser og tilbereder du quinoa

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...