Smalahove er saltet og røkt fårehode og en delikatesse fra Voss

TRADISJONSKOST FRA VOSS: Smalahove er saltet og røkt fårekjøtt som øker i popularitet.

© Jon Marius Nilsson/Getty Images

Smalahove – oppskrift og tilbehør

Ingen jul uten smalahove! Dette gjelder for mange fler enn bare vossinger! Her får du oppskriften på hvordan du lager og serverer smalahove fra restauranten Engebret Café.

22. november 2019 av Cecilie Espensen

Oppskrift smalahove 

Til 6 personer


3 sauehoder

vann til koking


Slik gjør du:

1. Vann ut hodene i iskaldt vann i 6–8 timer. 

2. Legg hodene i en kjele, dekk med nytt vann og kok opp. La småkoke til de er møre, ca. 1,5–2 timer. Ta vare på kokefettet øverst i gryten til servering.

Rotmos til smalahove

Til 6 personer


1 kg kålrabi

250 g poteter

250 g gulrøtter

vann til koking

150 g Kviteseidsmør

1/2 dl kremfløte

1 1/2 ts sukker

salt og nykvernet pepper

1/2 ts malt muskat


Slik gjør du:

1. Skrell grønnsakene og del grønnsakene i mindre biter. Kok alt mørt i vann uten krydder. Sil av kokevannet og mos grovt. 

2. Ha mosen i en kjele, tilsett smør og fløte og varm opp mens du smaker til med sukker, salt, pepper og muskat.

TIPS! Tilsett gjerne litt kraft fra kokingen av smalahove i stappen hvis du ønsker en litt kraftigere smak.

Tilbehør til smalahove

Server gjerne smalahove på en egen tallerken med rikelig med tilbehør ved siden av for at gjestene selv kan komponere et smaksbilde på tallerkenen. Rotmos, poteter, kokekraft og Vossafår eller dampemår er klassisk tilbehør til smalahove.  


Hvordan spise smalahove? Begynn ved øret og spis deg fremover

KULINARISK DELIKATESSE: Det møreste kjøttet på smalahove finner du ved øret og øyet.

© Jon Marius Nilsson

Slik spiser du smalahove

Ta av skinnet. Begynn ved øret og spis deg fremover. Det møreste kjøttet er ved øret og øyet. Øyet hopper de fleste over ...


På jakt etter en oppskrift på juledessert? Klikk her!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...