Vår vanlige bleke, trauste potet har en morsom, eksotisk, blå slektning som garantert får opp stemningen rundt middagsbordet. Blå kongo kalles poteten – som bare er én av flere blå og lilla poteter – som til tross for navnet ikke har noe med Afrika å gjøre. Den knudrete poteten med det blå skallet og det blålilla kjøttet dyrkes faktisk i Norge, men er fortsatt en relativt uvanlig ingrediens på norske bord. Poteten har melent kjøtt og kan brukes på akkurat samme måte som andre poteter. Husk bare at for å bevare den flotte fargen, er det best å koke den med skallet på. Blåfargen skyldes fargestoffet antocyanin – det samme som finnes i blåbær. Og i likhet med blåbær inneholder denne poteten mye mer antioksidanter enn sine bleke slektninger.

Overrask gjestene med blå potetmos til ovnsbakt fisk, eller skjær den i biter og bak i ovnen sammen med andre rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk og sellerirot samt litt olivenolje og hvitløk, og server til en helstekt indrefilet. Del den i tynne skiver, fritér, og server den som fargerikt potetgull til helgekosen. Eller hva med en annerledes potetsalat til koldtbordet?
Den blå poteten stammer opprinnelig fra Peru, og er en viktig ingrediens i søramerikansk kost. For en sydlansk vri på poteten kan du skjære den i skiver og ha den sammen med gul løk og eventuelt rød paprika i en spansk omelett neste gang du skal servere tapas. Uansett hva du velger å bruke den til, vil den blå poteten garantert vekke oppsikt – og måltidet bli minneverdig.

Blå potetmos
Server den til en god ovnsbakt fisk – eller som et fargerikt innslag til barnas pølsefest.
4 porsjoner
800 g blå potet
1 ½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak
Slik gjør du:
1. Kok eller bak potetene til de er møre. Skrell potetene og mos dem sammen med varm melk og smør.
2. Smak til mosen med salt og pepper.

Blå potet- og purresuppe
Denne varmer godt på en kjølig høstkveld.
4 porsjoner
750 g blå poteter
1 purre
2 skiver sellerirot
2 ss smør
2 ½ dl matfløte
1 liter kraft eller vann
+ buljongterning
salt og pepper
gressløk
Slik gjør du:
1. Rens og skjær poteter og grønnsaker i små terninger.
2. Fres i smør et par min., hell på kraft og kok til grønnsakene er møre (ca. 20 min.). Sil av kraften og hell den tilbake i gryten.
3. Mos grønnsakene fint (gjerne med en stavmikser), og bland i kraften sammen med fløten.
4. Kok opp og smak til med salt og pepper. Pynt med gressløk.
Les også: Drikk deg friskere med juice