Kyllingspyd med grønt tilbehør - smaken av sensommer

Dekk et bord ute og nyt den vakre sensommerkvelden. På menyen står kyllingspyd med salsa verde, og smakfulle Labneh som er laget på Midtøstens svar på rømme.

© Frisk/Allt om Mat
© Frisk/Allt om Mat

Kyllingspyd med salsa verde

Hvis det brukes trespyd, bør de legges i kaldt vann i ca. en time først.

Tid: 20 min. + 2 timer marinering + 15 min. i ovn
Porsjoner: 4

600 g kyllingfilet eller kyllinglårfilet

Marinade
2 hvitløksfedd
½ sitron
2 ts oregano
2 ss olivenolje
1 ts salt
½ ts kvernet svart pepper

Salsa verde (italiensk urtedressing)
2 dl hakket bladpersille
2 dl hakket basilikum
1 hvitløksfedd
1 dl olivenolje
2 ss kapers
2 ss presset sitron
1 ss dijonsennep
1 ts ansjoskrem eller 2 ansjosfileter, finhakkede
2 ts salt
1 ts kvernet svart pepper

Slik gjør du

  1. Marinade: Skrell og press hvitløken. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Rasp skallet og press ut saften. Pisk sammen alle ingrediensene.
  2. Skjær kyllingen i biter og legg dem i marinaden. Rør om, dekk til med plastfolie og sett i kjøleskapet i 2–3 timer. Sett ovnen på 225 °C.
  3. Salsa verde: Skrell og press hvitløken. Bland alle ingrediensene med en stavmikser. Krydre med salt og pepper.
  4. Tre kyllingen på grillspyd og legg dem på en smurt plate. Stekes i 15 min, snus etter 7 min.
© Frisk/Allt om Mat

Fenikkelsalat med eple, redikker og chèvre

Hvis eplet ikke skal brukes med en gang, legger du det i litt sitronvann slik at skivene ikke blir brune.

Tid: 15 min. + 15 min. for fennikelen å bli sprø
Porsjoner: 4

1 stor fennikel
1 eple
10 reddiker
100 g chèvreost

Appelsinmarmeladedressing
2 ss olivenolje
2 ss appelsinmarmelade
1 ½ ss eplesidereddik
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper

Garnering
brønnkarse

Slik gjør du

  1. Rens og skjær fennikelen i veldig tynne skiver på langs, gjerne med et mandolinjern. Legg dem i en bolle med iskaldt vann og la stå til de er skikkelig sprø, ca. 15 min.
  2. Dressing: Pisk sammen alle ingrediensene. Krydre med salt og pepper.
  3. La fennikelen renne av i et dørslag. Skrell eplet, kjern ut og del det i to. Skjær det i tynne skiver. Rens og skjær reddikene i tynne skiver.
  4. Bland fennikel, eple og reddiker med dressingen. Smule i chèvren. Pynt med brønnkarse.

Labneh er en slags «ferskost», også kalt Midtøstens svar på rømme, laget av yoghurt som kan formes til boller eller fordeles ut på et fat.

Tid: 15 min. + 12 timer avrenning
Porsjoner: 4–6

8 dl tyrkisk eller gresk yoghurt
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
300 g cherrytomater, gjerne blandede farger

Pesto
1 hvitløksfedd
3 dl hakket basilikum
2 ss pinjekjerner
1 dl olivenolje
½ dl revet parmesanost
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper

Slik gjør du

  1. Krydre yoghurten med salt og pepper og hell den i et tynt kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter. Sett dette i et dørslag, som plasseres over en bolle, og og la yoghurten renne av i kjøleskapet i ca. 12 timer.
  2. Pesto: Skrell hvitløksfeddet. Bland hvitløk, basilikum og pinjekjerner til en puré i en foodprosessor. Hell oljen i en tynn stråle i blandingen mens maskinen går. Tilsett osten og bland ytterligere 2–3 sek. Krydre med salt og pepper.
  3. Del tomatene i to. Fordel labneh utover på et fat. Topp med tomater og ringle over litt av pestoen. Server resten av pestoen ved siden av.
  4. Strø over litt flaksalt og pepper. Server med brød.