Den norske rabarbraen er her!
– Det er jo som bestilt, for hva er vel bedre enn å servere gjestene en dessert med rabarbra til 17. mai, sier matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Vi er helt enige og slår et slag for rabarbra på 17. mai-menyen med to uimotståelige oppskrifter her:
Sommerpai med jordbær og rabarbra

Jordbær og rabarbra passer rett og slett kjempegodt sammen. Server paien lun med vaniljeis, pisket krem eller vaniljesaus til.
Tid: 20–40 min.
175 g smør
1 dl sukker
3 dl hvetemel
Fyll:
500 g rabarbra, renset og delt
2 dl sukker
0.25 dl vann
300 g jordbær, renset
ev. litt potetmel til jevning
Slik gjør du:
1. Bland smør, sukker og mel til en deig – gjerne i en food prosessor. Trykk deigen ut i en smurt form, ca. 22 cm i diameter. La den stå kjølig i ca. 30 min.
2. Prikk paideigen med en gaffel og stek den ved 200 °C i ca. 15 min.
3. Kok den rensede og oppdelte rabarbraen med sukker og vann i en kjele. Ta opp rabarbraen når den er nesten myk. La væsken koke inn til en tykk saus. Ha i rabarbrabitene igjen og avkjøl. Du kan også jevne med litt potetmel for å få et tykkere fyll.
4. Bre rabarbrakompotten over kaken, dekorer med skivede jordbær, og server paien med vaniljesaus eller pisket kremfløte.
Rabarbrasuppe med hvit sjokolade og sitronmousse

Moussen trenger et par timer i kjøleskapet før servering, så lag gjerne både suppe og mousse dagen før.
Antall personer: 4
350 g rabarbra
1 1/2 dl sukker
2 1/2 dl vann
2 ss rosébalsamico
8 jordbær
Mousse:
100 g hvit sjokolade
2 dl kremfløte
2 ts revet sitronskall
Pynt:
Spiselige blomster, fås bla. hos Meny
Slik gjør du:
1. Skrell rabarbraen dersom du ikke har spede stilker. Skjær den i biter. Ha rabarbra (spar ca. 25 g til pynt), sukker, vann og balsamico i en kjele. Kok i ca. 5 min. til rabarbraen er mør. Passer suppen gjennom en finmasket sil, og la den avkjøle.
2. Mousse: Grovhakk sjokoladen og legg den i en skål. Kok opp fløten, og hell den over sjokoladen. Rør det til en glatt krem. Rør inn sitronskall. La moussen stå kjølig i ca. 2 timer.
3. Pisk moussen med en håndmikser. Skjær rabarbraen du tok vare på og jordbærene i tynne skiver. Server suppen i dype tallerkener. Topp med rabarbra, jordbær og mousse. Pynt med spiselige blomster.