Oppskrift på rabarbra - & sitronpai med italiensk marengs
En vakker og smakfull pai! Den søte og silkemyke italienske marengsen passer perfekt sammen med det syrlige og kremete rabarbra- og sitronfyllet.
Slik lager du rabarbra- & sitronpai med italiensk marengs:
Tid: 30 min + 2 ½ timer i kjøleskap + 15 min i ovn
Antall: 8–10 biter
- 3 dl hvetemel (180 g)
- 125 g smør
- 2 ss sukker
- 2–3 ss kaldt vann
Rabarbra- og sitronkrem:
- 400 g rabarbra
- 2 ss + 2 ss vann
- 5 eggeplommer
- 2 ½ dl sukker
- ½ dl maisenna
- 2 ss presset sitron
- 1 ts revet sitronskall
- 25 g smør
Marengs:
- 1 ½ dl sukker
- 2 ss vann
- 2 eggehviter
Slik gjør du:
- Bland sammen mel, smør og sukker, enten i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Tilsett vannet og jobb raskt sammen til en deig. Kjevle ut eller trykk deigen ut i en springform, ca. 24 cm i diameter. Prikk bunnen og sett formen i kjøleskapet i ca. 30 min. Forvarm ovnen til 225 grader.
- Stek paiskallet midt i ovnen i ca. 15 min., til deigen har fått fin farge.
- Rabarbra- og sitronkrem: Rens rabarbraen. Skrell den hvis skallet er seigt. Skjær rabarbraen i mindre biter og legg dem i en kjele sammen med 2 ss vann. Sett på lokk og varm til rabarbraen er myk. Mos til en jevn puré.
- Visp eggeplommene i en skål. Visp sammen sukker, maisstivelse, 2 ss vann, sitronsaft og sitronskall i en kjele. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Ta av varmen. Bland inn rabarbrapureen. Visp 2–3 ss sitronkrem inn i eggeplommene. Visp deretter inn eggeplommene i sitronkremen, og varm opp igjen under omrøring til de første boblene vises. Ta kjelen av varmen og visp inn smøret. Hell kremen i paiskallet. La det avkjøles og sett deretter i kjøleskapet, uten å dekke til, i ca. 2 timer.
- Marengs: Kok sukker og vann i en kjele til 121 grader. Visp eggehvitene stive. Hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle i eggehvitene mens du fortsetter å vispe. Visp til marengsen er kald. Sprøyt eller smør marengsen på paien. Brenn av med en brenner og server.
TIPS!
Blir det marengs til overs, kan du sprøyte små marengstopper på et stekebrett med bakepapir. Stekes i ovnen på 125 grader, til marengstoppene har tørket.