klassisk amerikansk kirsebærpai
© Styling: Monica Eisenman / Foto: Lisa Björne

Slik lager du en klassisk amerikansk kirsebærpai

Kirsebær og mandel tilhører samme slekt (Prunus) og steinen i kirsebæret inneholder samme stoff som bittermandel. Hvis du ønsker å lage ekte amerikansk kirsebærpai, kan du tilsette et par dråper bitter mandelessens.

16. august 2023 av Lisa Eisenman Frisk og Monica Eisenman

Oppskrift på amerikansk kirsebærpai

Tid: 40 min + 1 time i kjøleskapet + 35 min. i ovnen

Antall biter: 8–10

  • 6 dl hvetemel (380 g)
  • 225 g smør
  • 2 ts sukker
  • 1⁄4 ts salt
  • 1 dl vann, iskaldt

Fyll:

  • 750 g kirsebær eller moreller
  • 1 1⁄2 dl sukker
  • 3 ss maisenna
  • 2 ss presset sitronsaft
  • 1 dl vann
  • 1 ts vaniljesukker
  • ev. noen dråper bitter mandelessens

Pensling:

  • 1 egg
  • 1 ts vann

Tilbehør:

  • vaniljeis

Slik gjør du:

  1. Jobb mel, smør, sukker og salt raskt sammen til smuler for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet, litt om gangen, slik at deigen samler seg, sørg for ikke å overarbeide deigen. Del deigen i 2, flat ut deigemnene litt og pakk dem inn i plastfolie. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 1 time.
  2. Fyll: Skyll og kjern ut kirsebærene. Bland kirsebær, sukker, maisstivelse, sitronsaft og vann i en kjele. Kok opp og la det putre i ca. 5 min. La fyllet avkjøles. Tilsett vaniljesukker og eventuelt bitter mandelessens.
  3. Sett ovnen på 200 °C. Kjevle ut det ene deigemnet på lett melet arbeidsbenk og kle en paiform på ca. 24 cm i diameter med paideigen, bunn og kant. (Du kan ev. bruke en mindre form med høyere kant hvis du vil ha en høyere pai.) Visp sammen egg og vann og pensle dette på paibunnen.
  4. Fyll formen med kirsebærfyll. Kjevle ut det andre deigemnet til en sirkel og skjær den i ca. 2 cm brede remser. Legg remsene i flettet mønster over fyllet. Press forsiktig deigen fast langs kanten, og skjær bort overflødig deig. Pensle deigen med eggeblandingen.
  5. Stek paien midt i ovnen i ca. 35 min. Dekk den eventuelt til med aluminiumsfolie hvis den begynner å få for mye farge.
  6. Server paien lun med vaniljeis til.
klassisk amerikansk kirsebærpai
© Styling: Monica Eisenman / Foto: Lisa Björne

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...