Oppskrift på amerikansk kirsebærpai
Tid: 40 min + 1 time i kjøleskapet + 35 min. i ovnen
Antall biter: 8–10
- 6 dl hvetemel (380 g)
- 225 g smør
- 2 ts sukker
- 1⁄4 ts salt
- 1 dl vann, iskaldt
Fyll:
- 750 g kirsebær eller moreller
- 1 1⁄2 dl sukker
- 3 ss maisenna
- 2 ss presset sitronsaft
- 1 dl vann
- 1 ts vaniljesukker
- ev. noen dråper bitter mandelessens
Pensling:
- 1 egg
- 1 ts vann
Tilbehør:
- vaniljeis
Slik gjør du:
- Jobb mel, smør, sukker og salt raskt sammen til smuler for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett vannet, litt om gangen, slik at deigen samler seg, sørg for ikke å overarbeide deigen. Del deigen i 2, flat ut deigemnene litt og pakk dem inn i plastfolie. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 1 time.
- Fyll: Skyll og kjern ut kirsebærene. Bland kirsebær, sukker, maisstivelse, sitronsaft og vann i en kjele. Kok opp og la det putre i ca. 5 min. La fyllet avkjøles. Tilsett vaniljesukker og eventuelt bitter mandelessens.
- Sett ovnen på 200 °C. Kjevle ut det ene deigemnet på lett melet arbeidsbenk og kle en paiform på ca. 24 cm i diameter med paideigen, bunn og kant. (Du kan ev. bruke en mindre form med høyere kant hvis du vil ha en høyere pai.) Visp sammen egg og vann og pensle dette på paibunnen.
- Fyll formen med kirsebærfyll. Kjevle ut det andre deigemnet til en sirkel og skjær den i ca. 2 cm brede remser. Legg remsene i flettet mønster over fyllet. Press forsiktig deigen fast langs kanten, og skjær bort overflødig deig. Pensle deigen med eggeblandingen.
- Stek paien midt i ovnen i ca. 35 min. Dekk den eventuelt til med aluminiumsfolie hvis den begynner å få for mye farge.
- Server paien lun med vaniljeis til.

© Styling: Monica Eisenman / Foto: Lisa Björne