Hvit sjokoladepai med sitron
Man kan godt bytte ut den myke marengsen med krem. Det er lurt å veie alle ingrediensene for å få en perfekt marengs. Bruk også et sukkertermometer.
Tid: 50 min. + 3–4 timer tørketid i ovn
Antall biter: 10–12
125 g smør, romtemperert
3 dl hvetemel (180 g)
1 dl melis
1 eggeplomme
Hvitt sjokoladefyll:
1 sitron
150 g hvit sjokolade
150 g smør
3 egg
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 dl hvetemel
Hvit sjokoladeganache:
150 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte
Myk marengs:
20 g vann
75 g sukker
45 g eggehvite
Sitronchips:
2 sitroner
1 dl sukker
1 dl vann
5 g glukose
Garnering:
4 ss lemon curd
ev. friske urter som mynte eller sitronmelisse
melis
Slik gjør du:
1. Sitronchips: Sett ovnen på 70 grader. Skyll sitronene godt i lunkent vann. Skjær dem i tynne skiver. Kok opp sukker, vann og glukose. La det avkjøles litt. Legg sitronskivene i laken og la dem ligge i 2–3 min. Hell av laken og legg sitronskivene på en silikonmatte på et stekebrett. Tørk skivene midt i ovnen i 3–4 timer til sitronskivene har tørket, tykkelsen på skivene avgjør hvor lang tid det tar.
2. Sett ovnen på 175 grader. Rør sammen smør, mel og melis, gjerne i en mikser. Tillsett eggeplommen og arbeid deigen myk. La den hvile i kjøleskapet i ca. 15 min.
3. Kjevle ut deigen og trykk den ut i en paiform, 22–24 cm i diameter. Jevn kantene med en skarp kniv og prikk bunnen med en gaffel. Stek midt i ovnen i ca.10 min. La bunnen avkjøles.
4. Fyll: Skyll sitronen godt i lunkent vann. Riv skallet og press ut ½ dl saft. Smelt sjokolade og smør sammen i en kjele på middels varme eller i mikroen. Rør sammen egg og sukker. Rør sammen sjokoladeblandingen og eggeblandingen. Tilsett vaniljesukker, sitronskall og sitronsaft. Vend inn melet. Fordel røren i paibunnen og stek paien i nedre del av ovnen i ca. 25 min. Fyllet skal være litt fuktig i midten. Ta ut paien og avkjøl.
5. Ganache: Hakk og legg sjokoladen i en skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør til all sjokoladen har smeltet. Avkjøl og hell ganachen over paien.
6. Marengs: Kok opp sukker og vann til 116 grader. Pisk eggehviten med en håndmikser. Hell i sukkerlaken i en tynn stråle og visp kraftig. Ha marengs og lemon curd i hver sin sprøytepose.
7. Pynt kaken med dotter med marengs og lemon curd og sitronchips og urter. Sikt melis over.