© Ulrika Pousette/Allt om Mat

Kaldheving- Sov du, så hever vi….

Sett en deig om kvelden, la den heve mens du sover søtt og nyt rykende fersk gjærbakst til frokost. KALDHEVING er superenkelt – og fantastisk godt! Se tre supergode oppskrifter du kan prøve deg på.

3. april 2019 av Cecilie Lundin
© Ulrika Pousette/Allt om Mat

Porsjonsbrød med havre og tyttebær

Du kan bruke grøtrester i brøddeigen. Tyttebærsyltetøyet gjør det saftig.

Tid: 15 min. + 10 timer i kjøleskapet + 10 min. steketid

Antall: 8 små brød

1 dl havregryn

2 dl + 2 dl vann

2 krm + ½ ts salt

12 g fersk gjær

½ dl tyttebærsyltetøy

6 dl hvetemel (360 g)

Slik gjør du:

1. Bland havregryn, 2 dl vann og 2 krm salt i en kjele. Kok opp og la grøten putre i ca. 2 min. Avkjøl.

2. Rør ut gjæren i 2 dl kaldt vann. Tilsett grøten, ½ ts salt, tyttebærsyltetøy og mel. Arbeid det sammen til en løs og smidig deig. Ha deigen over på melet benk.

3. Skjær deigen i 8 biter og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Sikt litt mel over brødene og dekk til med bakepapir. La brødene stå i kjøleskapet over natten, i 10–12 timer.

4. Sett ovnen på 250 0C. La brettet med brød stå i romtemperatur mens ovnen blir varm. Stek brødene midt i ovnen i 10–12 min. La dem avkjøle på rist.


© Ulrika Pousette/Allt om Mat

Eplerundstykker

Velg helst en syrlig eplesort til disse rundstykkene.

Tid: 15 min. + 10 timer i kjøleskap + 10 min. steketid

Antall: 12

1 eple

12 g fersk gjær

3 dl melk

1 dl eplemos

1 ts salt

5 dl hvetemel

3 dl sammalt rugmel

Slik gjør du:

1. Kjern ut og skjær eplet i små biter. Rør ut gjæren i kald melk. Tilsett eplebiter, eplemos, salt og mel. Arbeid det sammen til en løs og smidig deig.

2. Ha deigen over på melet benk, og del den i 12. Form deigemnene til rundstykker, og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Sikt over litt mel, og dekk til med plastfolie.

3. La rundstykkene stå i kjøleskapet over natten, i 10–12 timer.

4. Sett ovnen på 250 0C. La stekebrettet med rundstykker stå i romtemperatur mens ovnen blir varm. Stek midt i ovnen i ca. 10 min. Avkjøl på rist.

© Ulrika Pousette/Allt om Mat

Frø & aprikosbrød

Kjerner og frø gir brødet sprøhet og bidrar også med sunne fibre.

Tid: 15 min. + 10 timer i kjøleskapet + 15 min. steketid

Antall: 12 biter

10 tørkede aprikoser

12 g fersk gjær

4 dl vann

½ dl gresskarkjerner

½ dl solsikkefrø

½ dl linfrø

1 ss honning

1 ts salt

2 dl grovt rugmel

5 dl hvetemel

Slik gjør du:

1. Finhakk aprikosene. Rør ut gjæren i kaldt vann. Tilsett aprikos, gresskarkjerner, solsikkefrø, linfrø, honning, salt, rugmel og hvetemel. Arbeid det sammen til en løs og smidig deig.

2. Trykk ut deigen i en liten langpanne, ca. 20 x 30 cm, kledd med bakepapir. Sikt over litt rugmel. Dekk til langpannen med plastfolie og la brødet stå i kjøleskapet over natten, i 10–12 timer.

3. Sett ovnen på 225 0C. La langpannen med brød stå i romtemperatur mens ovnen blir varm. Stek midt i ovnen i 15–20 min. La brødet avkjøle på rist før du deler det opp i ruter. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...