Kaldheving- Sov du, så hever vi….
Sett en deig om kvelden, la den heve mens du sover søtt og nyt rykende fersk gjærbakst til frokost. KALDHEVING er superenkelt – og fantastisk godt! Se tre supergode oppskrifter du kan prøve deg på.
Porsjonsbrød med havre og tyttebær
Du kan bruke grøtrester i brøddeigen. Tyttebærsyltetøyet gjør det saftig.
Tid: 15 min. + 10 timer i kjøleskapet + 10 min. steketid
Antall: 8 små brød
1 dl havregryn
2 dl + 2 dl vann
2 krm + ½ ts salt
12 g fersk gjær
½ dl tyttebærsyltetøy
6 dl hvetemel (360 g)
Slik gjør du:
1. Bland havregryn, 2 dl vann og 2 krm salt i en kjele. Kok opp og la grøten putre i ca. 2 min. Avkjøl.
2. Rør ut gjæren i 2 dl kaldt vann. Tilsett grøten, ½ ts salt, tyttebærsyltetøy og mel. Arbeid det sammen til en løs og smidig deig. Ha deigen over på melet benk.
3. Skjær deigen i 8 biter og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Sikt litt mel over brødene og dekk til med bakepapir. La brødene stå i kjøleskapet over natten, i 10–12 timer.
4. Sett ovnen på 250 0C. La brettet med brød stå i romtemperatur mens ovnen blir varm. Stek brødene midt i ovnen i 10–12 min. La dem avkjøle på rist.
Eplerundstykker
Velg helst en syrlig eplesort til disse rundstykkene.
Tid: 15 min. + 10 timer i kjøleskap + 10 min. steketid
Antall: 12
1 eple
12 g fersk gjær
3 dl melk
1 dl eplemos
1 ts salt
5 dl hvetemel
3 dl sammalt rugmel
Slik gjør du:
1. Kjern ut og skjær eplet i små biter. Rør ut gjæren i kald melk. Tilsett eplebiter, eplemos, salt og mel. Arbeid det sammen til en løs og smidig deig.
2. Ha deigen over på melet benk, og del den i 12. Form deigemnene til rundstykker, og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Sikt over litt mel, og dekk til med plastfolie.
3. La rundstykkene stå i kjøleskapet over natten, i 10–12 timer.
4. Sett ovnen på 250 0C. La stekebrettet med rundstykker stå i romtemperatur mens ovnen blir varm. Stek midt i ovnen i ca. 10 min. Avkjøl på rist.
Frø & aprikosbrød
Kjerner og frø gir brødet sprøhet og bidrar også med sunne fibre.
Tid: 15 min. + 10 timer i kjøleskapet + 15 min. steketid
Antall: 12 biter
10 tørkede aprikoser
12 g fersk gjær
4 dl vann
½ dl gresskarkjerner
½ dl solsikkefrø
½ dl linfrø
1 ss honning
1 ts salt
2 dl grovt rugmel
5 dl hvetemel
Slik gjør du:
1. Finhakk aprikosene. Rør ut gjæren i kaldt vann. Tilsett aprikos, gresskarkjerner, solsikkefrø, linfrø, honning, salt, rugmel og hvetemel. Arbeid det sammen til en løs og smidig deig.
2. Trykk ut deigen i en liten langpanne, ca. 20 x 30 cm, kledd med bakepapir. Sikt over litt rugmel. Dekk til langpannen med plastfolie og la brødet stå i kjøleskapet over natten, i 10–12 timer.
3. Sett ovnen på 225 0C. La langpannen med brød stå i romtemperatur mens ovnen blir varm. Stek midt i ovnen i 15–20 min. La brødet avkjøle på rist før du deler det opp i ruter.