Eplekake: Verdens beste oppskrifter
Nyplukkede norske epler i kaker og desserter er ren lykke på denne tiden av året. Her er syv oppskrifter som vil fylle huset med deilig duft av høstlig eplebakst.
Eplekake med mandelmasse
Her pyntes kaken med sitron- og kardemommesmuler etter steking. Server den gjerne med pisket krem eller vaniljesaus.
Tid: 20 min. + 30 min. steketid
Antall: 10 biter
4 epler
100 g mandelmasse
1 sitron
125 g smør
2 egg
1 ½ dl lyst muscovadosukker
2 ½ dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
4 dråper mandelessens
2 ss melk
1 ts støtt kardemomme
1 krm salt
Til pynt:
1 sitron
1 ss sukker
½ ts støtt kardemomme
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 °C varmluft. Kjern ut og skjær eplene i båter. Riv mandelmassen. Skyll sitronen i lunkent vann. Riv skallet.
- Brun smøret og la det avkjøles. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smøret.
- Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Sikt dette inn i eggedosisen. Rør inn mandelmasse, sitronskall, mandelessens, melk, kardemomme og salt.
- Fordel kakerøren i smurt springform, ca. 24 cm i diameter. Stikk eplebåtene ned i røren i et fint mønster. Stek kaken midt i ovnen i 30– 35 min. La den avkjøles før du tar den ut av formen.
- Garnering: Skyll sitronen i lunkent vann. Riv skallet og bland det med sukker og kardemomme. Strø blandingen over eplekaken før servering.

Fylte epleknuter
Saftig bakst med herlig sprøtt fyll.
Tid: 40 min. + 1 ½ time hevetid + 20 min. steketid
Antall: 32 stykk
50 g fersk gjær
3 dl melk, fingervarm
2 dl kremfløte, fingervarm
125 g romtemperert smør
1 ½ dl sukker
1 ts støtt kardemomme
2 krm salt
ca. 13 dl hvetemel (780 g)
Fyll:
125 g pekannøtter
2 epler
125 g mandelmasse
100 g romtemperert smør
2 ts vaniljesukker
Til pensling: 1 egg
Sukkerlake: 1 dl sukker + 1 dl vann
Slik gjør du:
- Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett melk og fløte, og rør til gjæren er oppløst.
- Tilsett resten av ingrediensene. Elt det sammen til en smidig deig i en kjøkkenmaskin. La den heve tildekket i ca. 1 time.
- Fyll: Sett ovnen på 175 °C varmluft. Hakk pekannøttene og rist dem på et steke brett midt i ovnen i ca. 10 min. Ta ca. 25 g til side til pynt og la nøttene avkjøles.
- Kjern ut og riv eplene. Klem ut litt av væsken. Riv mandelmassen. Bland mandelmasse, smør og vaniljesukker til en glatt røre. Rør inn epler og pekannøtter.
- Del deigen i to og kjevle hver del ut til en firkant på ca. 40 x 40 cm. Del så hver i 16 ruter. Fordel ca. 1 ss av fyllet på hver rute og brett inn hjørnene mot midten. Trykk spissene ned i midten. Legg epleknutene på stekebrett dekket med bakepapir. La dem heve tildekket i ca. 30 min. Hev ovns temperaturen til 200 °C varmluft.
- Pensle epleknutene med sammenpisket egg og dryss resten av nøttene over. Stek midt i ovnen i ca. 10 min. til de er gylne.
- Sukkerlake: Kok opp sukker og vann i en gryte. Pensle de nystekte epleknutene med sukkerlaken, så holder de seg saftige lengre.

Enkel og god eplekake!
Få de eplene inn på kjøkkenet enten ved å tigge eller plukke, for norske hageepler er uovertruffent gode matepler. Og med mat så mener vi som Marie Antoinette Kake. Nok prat, sett i gang og bak.
Vi har vært ute en sensommerkveld før og plukket og bakt kaker, og her får du våre favorittoppskrifter på eplekake og desserter med epler.
Millis eplekake
2,5 dl sukker
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 egg
100 g smeltet smør
4-5 epler, skrelt, utkjernet og delt i båter
Bland det tørre, rør inn smøret, deretter egget. Legg eplene i bunnen av en smurt form. Hell røra over eplene. Stek i ovenen på 175 grader i ca. 40 minutter. Voilà!
Vårt tips: Bruk gjerne vaniljesukker av typen du lager selv ved å la en ekte vaniljestang ligge i sukker og trekke (google det!) eller gå for som er Jacobs eget merke og som kan kjøpes i mange dagligvarekjeder.

Klassisk eplekake
«Eplekake» fra boken «Mormors kaker» av Kari Finngaard. Dette er så klassisk som eplekake kan bli, og alle, garantert alle elsker denne.
200 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
100 g sukker
150 g smør, romtemperert
3 egg
3-4 epler
perlesukker
Forvarm ovnen til 200 grader. Bland mel og bakepulver i en bolle. Tilsett sukker. Tilsett smøret, smuldre ingrediensene med fingrene. Tilsett eggene, ett av gangen. Rør deigen forsiktig sammen.
Fjern kjernehusene i eplene men behold skallet på. Del eplene i båter. Fordel deigen i en smurt springform (ca 24 centimeter). Stikk eplebåtene ned i deigen i et fint mønster. Strø over perlesukker. Steke kaken midt i ovnen i ca 30 minutter. Avkjøl. Serveres helst med vispet krem eller is.
Vårt tips: For å variere og løfte smaken kan du strø over litt kanel, hvis du elsker rosiner blir ikke det helt feil heller, eller strø over mandelflak eller andre nøtter du liker.

Eplegalette
Rustikk fransk pai som skal se litt hjemmelaget ut med innbrettet kant.
Tid: 30 min. + 30 min. hviletid + 25 min. steketid
Antall porsjoner: 8
150 g smør
3 ¼ dl hvetemel (210 g)
2 ss melis
½ ts salt
3 ss kaldt vann
Fyll:**
6 små epler
25 g smør
¾ dl sukker
1 ss malt kanel
Til pensling: 1 egg
Pynt: mandelflak
Tilbehør: vaniljeis
Slik gjør du:
- Skjær smøret i terninger og ha det i en food prosessor. Tilsett mel, melis og salt og kjør det til en smuldret masse. Tilsett vann og kjør det raskt sammen til en deig. La deigen hvile i kjøleskapet i ca. 30 min.
- Fyll: Kjern ut eplene og skjær dem i skiver. Stek dem i smør sammen med sukker og kanel til de er karamellisert. Sett eplene til side. Sett ovnen på 200 °C varmluft.
- Del deigen i to. Kjevle delene ut til to sirkler, ca. 20 cm i diameter, på bakepapir. Fordel epleskivene i midten av paibunnene, ca. 4 cm fra kanten. Brett kanten inn over eplene. Pensle kantene med sammenpisket egg og dryss mandelflak over.
- Stek galettene midt i ovnen i 25–30 min. til de har fått fin farge. Server dem lune med vaniljeis til.

Smuldrepai med eple
«Äppeltantens smulpaj - med eple og fersken» fra Leila Lindholm «A piece of cake»
Til en stor paiform eller fire små paiformer
Smuldredeig:
250 gram kaldt smør
1 ½ dl sukker
1 ½ dl revet kokos
2 ½ dl hvetemel
1 ½ dl havregryn
Skjære smøret i terninger. Klyp det sammen med sukker, kokos og hvetemel til du får en smulete deig. Vend forsiktig inn havregrynet. Lag valgfritt fyll!
Fyll:
Vår favoritt er en blanding av eple og fersken! Finner du ikke fersken i butikken kan du bytte det ut med en kurv bjørnebær. Finner du ikke ferske bjørnebær så kan du bruke frosne.
4 modne epler
4 modne fersken
2 ss smør
2 ss sukker
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær Når du har laget smuldredeigen setter du ovnen på 200 grader. Skjære frukten i båter og steke dem møre i smør, sukker og krydder. Legg fruktblandingen i en smurt ildfast form, strø over smuldredeigen og høvle noen tynne skiver med smør som du legger oppå (oh, yes!).
Stek paien til den er fin og gylden i fargen, cirka 25 minutter. Spises lunken, gjerne sammen med vaniljekesam eller vaniljeis.
Generelle tips:
Når man baker blir resultatet ofte bedre hvis alle ingrediensene er romtempererte (spesielt egg), (dette gjelder ikke såklart når det står kaldt i oppskriften). Bruk helst økologiske egg og det er også fint (men ikke noe must) med Kvelde Mølles Florsiktet hvetemel for finere baking når du lager kaker.

Tilslørte bondepiker med Calvados-créme fraîche
Gammeldags dessert med ny vri. Crème fraîche med calvados smaker fantastisk!
Tid: 25 min. + 10 min. steketid
Antall porsjoner: 4
600 g epler
1 sitron, gjerne økologisk
1 ½ dl rårørsukker
¼ dl vann
1 ts støtt kardemomme
25 g smør 1 krm salt
Smuler:
1 ½ dl hvetemel
½ dl havregryn
50 g smør
3 ss lyst muscovadosukker
1 krm salt
Calvados-crème fraîche:
100 g crème fraîche
1 ss melis
1 ss calvados (eplebrennevin)
Slik gjør du:
- Smuler: Sett ovnen på 175 °C varmluft. Bland alle ingrediensene raskt sammen i en food prosessor til en smuldrete masse.
- Fordel smulene på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i 10–15 min. til den er gyllen. La det avkjøles før du bryter det i smuler.
- Kjern ut og skjær eplene i centimeterstore biter. Skyll sitronen i lunkent vann. Riv skallet og press ut 2 ss saft.
- Varm sukker og vann i en stekepanne til sukkeret har smeltet. Tilsett epler, sitronskall og -saft samt kardemomme. La det koke til eplebitene er myke, men fortsatt holder sammen. Tilsett smør og salt. La det avkjøles før du fordeler det i fire dessertskåler.
- Calvados-crème fraîche: Pisk alle ingrensene luftig sammen.
- Strø kakesmuler over kompotten. Topp med en skje calvados-crème fraîche og server.
