kokebok Søtt og sukkerfritt Cappelen Damm forfatterne Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda.

KAKEOPPSKRIFTER TIL ALLE: – «Søtt og sukkerfritt» (Cappelen Damm) er en bok for alle, ikke bare de med diabetes, sier forfatterne Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda.

© Tove K. Breistein

Sunne kaker til 17. mai

Diabetes eller koronakropp – det kan være flere grunner til å kutte ut sukker i kakebakingen – uten å droppe kosen! Her får du oppskrift på festkaker du kan spise med god samvittighet!

14. mai 2020 av Cecilie Espensen

– Denne boken er for alle som vil kose seg uten å få i seg de raske karbohydratene som har negative konsekvenser for blodsukkeret og helsen, sier Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda.  

Gunn-Karin er naturopat og ernæringsterapeut mens Hege er diabetessykepleier, og «Søtt og sukkerfritt» er deres tredje bok med diabetes-vennlige oppskrifter. I denne boken får du oppskrifter på kaker, desserter, godteri og drikke – som du kan nyte med god samvittighet!

Sukkerfritt = mindre søtsug

Å redusere eller kutte ut sukker i kostholdet, kan nemlig være fordelaktig for flere enn bare de som har diabetes.

– Bakst påvirker blodsukkeret sterkt ettersom det gjerne er basert på sukker og fint mel (stivelse). Unngår man dette, så slipper man høyt blodsukker. Høyt blodsukker og da også insulin for mye av tiden som øker risiko for overvekt, type 2 diabetes og mange andre sykdommer og helseplager. Dette fører til at sukkeret i blodet raskt tas opp i muskel- og levercellene og gir et bratt fall i blodsukkeret, som kan skape sult og søtsug. Spiser du mat som gir deg et balansert blodsukker, slipper du et blodsukker som går fort opp og like raskt ned igjen. I boken har vi oppskrifter med kun naturlig søtning og unngår kornprodukter nesten hundre prosent.  

Er det vanskeligere å bake sukkerfritt?

– Nei, det er ikke vanskelig, men du må bruke mindre mengde naturlige søtstoffer enn vanlig sukker. Det står veldig godt forklart i boken, sier forfatterne.

Kos deg med disse sukkerfrie kakene fra boken:

Bløtkake med vaniljekrem

Festkaken som alltid blir spist opp!

20 biter

Kun 3,4 g karbohydrater per stykke!


Bunn:

4 egg

100 g Sukrinmelis

1 dl potetmel

1 dl hvetemel

2 ts bakepulver

3–4 ss melk, kokosmelk eller eplemost til å dynke den ferdigstekte bunnen med, før du tar på fyllet


Bringebærfyll:

3 dl frosne bringebær

2 ss Sukrin Gold

1 ts gelatinpulver

Vaniljekrem av kokosmelk

4 dl fet kokosmelk

1 ss Sukrinmelis

2 ts ekte vaniljesukker

3 eggeplommer

½ ss potetmel

½ ts salt

2 dråper vaniljeessens (kan utelates)


Topping:

4 dl kokos- og rapsfløte


Slik gjør du:

Bunn:

1. Sett ovnen på 175 grader.

2. Pisk eggedosis av egg og Sukrinmelis.

3. Bland sammen potetmel, hvetemel og bakepulver og sikt det inn i eggedosisen så forsiktig at du ikke slår luften ut av røren. Bruk slikkepott!

4. Legg bakepapir i bunnen av en kakeform med en diameter på 24 cm. Pensle kantene med smør og hell bittelitt mel i formen. Fordel melet langs bunnen og kantene.

5. Ha kakerøren i formen og glatt til toppen.

6. Stek bunnen midt i ovnen, i 30–40 minutter. Du må unngå å åpne stekeovnsdøren mens du steker, for da kan kaken falle sammen på midten.

7. La sukkerbrødet stå i formen i 2-3 minutter før det hvelves over på en rist.

8. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl kakebunnen.

TIPS!

Bunnen blir best når du bruker potetmel og i tillegg tilsetter 1 dl hvetemel. Du kan gjerne bruke vanlig kremfløte til vaniljekremen i stedet for kokosmelk.

Fyll:

1. Ha frosne eller friske bringebær i en kjele, sammen med Sukrin Gold.

2. La dette koke opp – og tilsett gelatinpulver. Kok syltetøyet i ca. 1 minutt.

3. Sett det til side for avkjøling.

Vaniljekrem:

1. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele.

2. Rør godt og varm opp over middels varme, til kremen har blitt tykk. Kremen må IKKE koke.

3. Smak på kremen – og kjenn etter om den trenger ekstra søtning eller mer vaniljesmak.

Topping:

1. Pisk sammen kokos- og rapsfløten til krem.

2. Ta1/3 av kokos- og rapskremen og bland dette med vaniljekremen.

3. Sett toppingen kjølig.

Montering av kaken:

1. Del bløtkakebunnen i to eller tre deler.

2. Dynk bunnene med eplemost, melk eller kokosmelk.

3. Legg én bunn på et stort, fint kakefat og smør bunnen med halvparten av bringebærsyltetøyet.

4. Ha over vaniljekrem, som du smører utover bringebærsyltetøyet.

5. Legg den andre bunnen over – og bruk resten av kokos- og rapskremen til å dekke over kakebunnene.

6. Pynt med spiselige marsipankuler som er rullet i sølv- og kobberpulver.

7. Sett kaken kjølig i 4 timer, slik at smakene får satt seg.

Sommerlig frossen yoghurtkake med blåbær

12–15 biter

Kun 10,5 g karbohydrater per stykke!


Frøbunn:

150 g solsikkekjerne- og gresskarkjerneblanding

75 g havregryn (ev. glutenfri)

75 g mandelmel, fettfri

½ ts salt

75 g Cocosa kokosolje

½ dl SukrinSirup Gold

3 ss vann


Blåbæryoghurt:

250 g blåbær, frosne eller friske

½ dl SukrinSirup Gold

saften av ½ sitron

500 g gresk yoghurt eller kokosyoghurt


Pynt:

spiselige blomster (f.eks. fioler) og /eller friske blåbær


Slik gjør du:

Frøbunn:

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Rist solsikkekjerner, gresskarkjerner og havregryn i en tørr og varm stekepanne, til de er gylne. Rør underveis, så de blir jevnt ristet.

3. Ha de ristede frøene og grynene i en kjøkkenmaskin – og mal dem til halvgrovt mel. Hell blandingen i en bolle, og bland dette sammen med mandelmel og salt.

4. Smelt kokosolje, SukrinSirup Gold og vann i en kjele, på svak varme. Rør dette inn i melblandingen, og samle deigen.

5. Kle en kakeform (ca. 20 cm i diameter) med bakepapir, og trykk ut deigen i bunnen av formen.

6. Stek kaken midt i ovnen, i 10–12 minutter.

7. Sett formen på en rist – og avkjøl kaken.

Blåbæryoghurt:

1. Ha blåbær, SukrinSirup Gold og sitronsaft i en blender, og kjør dette til en puré.

2. Pisk yoghurten litt med en visp, og ha den i blåbærblandingen.

3. Rør godt sammen, smak på yoghurten og vurder om den trenger litt mer søtning.

4. Hell blåbæryughurten over kakebunnen – og glatt til overflaten.

5. Sett kaken i fryseren i minst 40 minutter, helst over natten.

6. Ta kaken ut av fryseren 30 minutter før servering.

7. Pynt kaken med spiselige blomster og eventuelt ferske blåbær.

Les også: Kakene du kan spise med god samvittighet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...