
Nougatmoussekake med marengs og sjokoladeglasur
Kaken er ganske mektig og rekker til mange. Moussen skal brukes til 5 lag, så del den opp før du begynner å montere kaken slik at du har nok mousse til det siste laget.
Tid: 1 time + avkjølingstid + 30 min. i ovn
Mengde: 16 kakestykker
3 store egg
2 1/2 dl sukker
1 dl vann
2 ss rapsolje
2 1/2 dl hvetemel
1/2 dl kakao
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 krm salt
Nougatmousse:
250 g nougat, f.eks. Odense
150 g mørk sjokolade (70 %), hakket
2 dl + 4 dl kremfløte
Glasur:
150 g mørk sjokolade (70 %), hakket
75 g smør
1 pakke ferdige marengsbunner (180 g)
Grønn «mose»:
4 kjeks, f.eks. havrekjeks
30 g mørke mørk sjokolade (70 %), hakket
1 ts grønn konditorgfarge
Pynt:
små marsipankyllinger
små nougategg
sjokoladerede, se tips nederst
ev. gjøksyre
Slik gjør du:
1 . Sett ovnen på 175 °C. Kle bunnen på en springform, 24 cm i diameter, med bakepapir. Smør kantene.
2. Pisk egg og sukker til eggedosis med en håndmikser. Kok opp vannet og rør det inn i eggedosisen sammen med oljen. Rør sammen de tørre ingrediensene og sikt dem ned i eggeblandingen. Rør det forsiktig sammen og fordel røren i formen. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 min. Skjekk med en kakenål at den er ferdigstekt. Ta ut kaken og la den avkjøle.
3. Mousse: Smelt biter av nougat, sjokolade og 2 dl fløte i mikro eller over vannbad. Rør inn 4 dl fløte, og la blandingen stå i kjøleskapet i ca. 2 timer.
4. Visp opp mousseblandingen til en myk og spredbar mousse. Del kakebunnen i tre lag med en skarp kniv. Sørg for at kakebunnene og marengsbunnene har samme diameter.
5. Smør mousse på en kakebunn. Legg på en marensgbunn og smør mousse over den. Forsett å bygge opp kaken med vekselvis sjokoladebunn og marengsbunn med mousse på. Avslutt med den siste kakebunnen. Smør resten av moussen over og på siden av kaken med en palletkniv skylt i vann. Moussen trenger ikke å dekke helt ettersom glasuren vil dekke hele kaken. La kaken stå kjølig i ca. 10 min.
6. Glasur: Smelt sjoklade og smør i mikro eller over vannbad. La glasuren avkjøle litt, den skal renne, men være lett smørbar. Hell glasuren over kaken og fordel den på siden av kaken med en palettkniv. La kaken stå kjølig i ca. 2 timer.
7. «Mose»: Blend kjeks, sjokolade og konditorfarge til smuler. Pynt kaken med «mose», rede, kyllinger, egg og eventuelt gjøkesyre.
Slik lager du et sjokoladerede
1. Legg et lite metallbrett i fryseren. Smelt kokesjokolade forsiktig (temperer om mulig).
2. Ha den smeltede sjokoladen i en sprøytepose og klipp et lite hull i tuppen på den.
3. Ta ut brettet og sprøyt raskt ut tynne striper frem og tilbake på brettet. Form deretter raskt sammen stripene til et lite rede før sjokoladen stivner. Det går fort, så jobb raskt!