Omelette norvégienne
© Scanpix

Omelette norvégienne

Denne amerikanske klassikeren kalles også Baked Alaska, og er en dessert med iskrem plassert på en kakebunn, og som så er dekket av marengs. Vinstein, også kalt kremortartari, er en stabilisator til marengsen. Det får du kjøpt på apoteket. Kakebunnen kan fryses, men må ikke tines opp i mikrobølgeovn. Både den og iskremen kan lages noen dager i forveien.

5. mai 2021 av Cecilie Espensen

Tid: 1 time + 20 min. til avkjøling og frysing
Antall porsjoner: 8–10 

Dette trenger du

1 liter sjokoladeiskrem av god kvalitet, i rund pappkartong
670 g syltede kirsebær, godt avrent og delt i to
100 g mykt smør
6 egg delt i hviter og plommer
110 g sukker
100 g hvetemel
½ ts bakepulver
25 g mandelmel
1 ts vaniljeekstrakt
1 ts vinstein
220 g sukker, ekstra

Slik gjør du

  1. La iskremen stå i romtemperatur til den er blitt myk. Ha iskremen over i en stor bolle, og rør kirsebærene godt inn. Ha iskremen tilbake i pappbeholderen igjen, og press den hardt ned. Ha på lokk, og sett den i fryseren til den er blitt hard igjen. 
  2. I mellomtiden settes ovnen på 180 °C (160 °C på varmluft). Smør en springform, 20 cm i diameter, og klipp ut og legg bakepapir i bunnen. 
  3. Bland sammen smør, eggeplommer, sukker, mel, bakepulver, mandelmel og vanilje til du har fått en tykk deig. Ha deigen over i formen, og stek bunnen i ca. 25 min. eller til den er gjennomstekt når du prøver med en kakenål. La kaken avkjøles i formen. 
  4. Skru opp varmen i ovnen til 250 °C (230 °C varmluft), eller så varm som du kan få ovnen. Sett en rist på nederste rille i ovnen. Ha kaken over på et ildfast, flatt serveringsfat (ca. 24 cm i diameter) og sett det på et stekebrett dekket med bakepapir. 
  5. Pisk eggehvitene i en middels stor bolle med miksmaster til de stivner lett. Ha i vinstein og en klype salt. Ha i sukker litt etter litt og visp videre til alt sukkeret er oppløst og eggehvitene er blitt blanke og helt stive. 
  6. Klipp vekk pappboksen rundt iskremen med en saks. Sett iskremen opp ned midt på kaken (trinn 1, se illustrasjon). Smør deretter marengsen over iskremen og kaken slik at alt blir fullstendig dekket (trinn 2 og 3). Sett stekebrettet med fatet og kaken inn i ovnen, og stek i ca. 5 min. eller til marengsen er blitt brun utenpå. Skjær kaken i tykke båter og server med en gang. 

Se også: 7 suverene kaker til 17 mai

Omelette norvégienne


© Scanpix
Omelette norvégienne
© Scanpix
Omelette norvégienne
© Scanpix

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...