Siste fredag før sommerferien er skolebrødets dag, men det er ingen grunn til ikke å bake disse bollene oftere. Luftig, søt bakst med eggekrem, melisglasur og kokos – hvem kan stå imot det?
Dette er skolebrødene som alle vil like, ikke bare de med cøliaki!
– Det er ganske mange som har det bedre av å spise glutenfritt, som ganske enkelt får en opptur, sier Monica J. Hellmann, som selv har cøliaki og som driver Det Glutenfri Verksted.
Hun ble diagnostisert med cøliaki i 2008 etter flere år med symptomer som slapphet og betennelse. Det ble et vendepunkt i livet som førte til oppstarten av den glutenfrie bakebedriften som i dag tilbyr bla. et stort utvalg næringsrike, økologiske og glutenfrie bakemikser, korn og melsorter.
Glutenfritt til alle
I dag baker og serverer Monica glutenfri bakst til alle, også de som ikke har cøliaki.
– Familien er positive til det og mange som har vært på besøk har blitt overrasket og spurt: «Er dette glutenfritt?», forteller Monica i dette intervjuet med Tara.
Det er kanskje flere av oss som kanskje har spist glutenfritt uten å være klar over det?
Så hvorfor ikke prøve å bake deilige glutenfrie skolebrød? Oppskriften får du her:
Oppskrift på glutenfrie skolebrød
En enkel og god oppskrift på glutenfrie skolebrød, også kalt skoleboller.
Tid: Under 2 timer
Antall skolebrød: 12
Bolledeig:
150 g smør
5 dl melk
1 pakke fersk gjær
2 ss fiberhusk
1 dl sukker
2 ts kardemomme
100–120 g Jyttemel original
500 g Semper mix fin
Fyll og pynt:
Vaniljekrem
Melisglasur
Kokosmasse
Slik gjør du:
1. Smelt smør, ha i melk og varm til fingervarmt, 37 grader. Løs opp gjæren.
2. Ha væsken i en bakebolle og rør i fiberhusk. La det svelle i 5–10 minutter.
3. Tilsett sukker, kardemomme og mel i bollen. Elt deigen med en K-krok eller for hånd til den er smidig og fast.
4. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
5. Del deigen i emner på ca. 100 g og trill runde boller. Sett de på et stekebrett med bakepapir, dekk med plast og la bollene etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
6. Press en liten grop midt i bollen og sprøyt i vaniljekrem.
7. Stek bollene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.
8. Rør sammen litt vann og melis til en passe tykk melisglasur. Når skolebrødene er passe avkjølte, smør melisglasur rundt vaniljekremen og dypp i kokosmasse.
Nyt glutenfrie skolebrød helt nybakte, da smaker de aller best!
Kilde: Brodogkorn.no
Cøliaki Norge
I dag antas det at 7–8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1–2 prosent av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, i følge Norsk cøliakiforening. Hvete, rug, bygg og spelt er melsorter som inneholder gluten.
Har du forresten hørt om den japanske bakemetoden tangzhong? Her finner du oppskriften på glutenfrie tangzhong-boller!