Glutenfri skolebrød oppskrift

GLUTENFRITT: Har du cøliaki eller er sensitiv for gluten? Eller har bare lyst på et deilig skolebrød? Oppskriften på disse deilige, luftige glutenfrie skolebrødene kan nesten alle spise.

© Nadin Martinuzzi/Brodogkorn.no

Glutenfrie skolebrød

De fleste kjøper skolebrød, men tåler du ikke gluten, er det ikke like enkelt. Her får du oppskriften på glutenfrie skolebrød som alle vil like!

17. juni 2021 av Cecilie Espensen

Siste fredag før sommerferien er skolebrødets dag, men det er ingen grunn til ikke å bake disse bollene oftere. Luftig, søt bakst med eggekrem, melisglasur og kokos – hvem kan stå imot det?

Dette er skolebrødene som alle vil like, ikke bare de med cøliaki! 

– Det er ganske mange som har det bedre av å spise glutenfritt, som ganske enkelt får en opptur, sier Monica J. Hellmann, som selv har cøliaki og som driver Det Glutenfri Verksted.

Hun ble diagnostisert med cøliaki i 2008 etter flere år med symptomer som slapphet og betennelse. Det ble et vendepunkt i livet som førte til oppstarten av den glutenfrie bakebedriften som i dag tilbyr bla. et stort utvalg næringsrike, økologiske og glutenfrie bakemikser, korn og melsorter.

Glutenfritt til alle

I dag baker og serverer Monica glutenfri bakst til alle, også de som ikke har cøliaki.

– Familien er positive til det og mange som har vært på besøk har blitt overrasket og spurt: «Er dette glutenfritt?», forteller Monica i dette intervjuet med Tara.

Det er kanskje flere av oss som kanskje har spist glutenfritt uten å være klar over det?

Så hvorfor ikke prøve å bake deilige glutenfrie skolebrød? Oppskriften får du her:

Oppskrift på glutenfrie skolebrød

En enkel og god oppskrift på glutenfrie skolebrød, også kalt skoleboller.

Tid: Under 2 timer

Antall skolebrød: 12


Bolledeig:

150 g smør

5 dl melk

1 pakke fersk gjær

2 ss fiberhusk

1 dl sukker

2 ts kardemomme

100–120 g Jyttemel original

500 g Semper mix fin


Fyll og pynt:

Vaniljekrem

Melisglasur

Kokosmasse


Slik gjør du:

1. Smelt smør, ha i melk og varm til fingervarmt, 37 grader. Løs opp gjæren.

2. Ha væsken i en bakebolle og rør i fiberhusk. La det svelle i 5–10 minutter.

3. Tilsett sukker, kardemomme og mel i bollen. Elt deigen med en K-krok eller for hånd til den er smidig og fast.

4. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

5. Del deigen i emner på ca. 100 g og trill runde boller. Sett de på et stekebrett med bakepapir, dekk med plast og la bollene etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

6. Press en liten grop midt i bollen og sprøyt i vaniljekrem.

7. Stek bollene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

8. Rør sammen litt vann og melis til en passe tykk melisglasur. Når skolebrødene er passe avkjølte, smør melisglasur rundt vaniljekremen og dypp i kokosmasse. 

Nyt glutenfrie skolebrød helt nybakte, da smaker de aller best!

Kilde: Brodogkorn.no

Cøliaki Norge

I dag antas det at 7–8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1–2 prosent av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, i følge Norsk cøliakiforening. Hvete, rug, bygg og spelt er melsorter som inneholder gluten.

Har du forresten hørt om den japanske bakemetoden tangzhong? Her finner du oppskriften på glutenfrie tangzhong-boller!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...