tangzhong glutenfrie boller det glutenfrie verksted tangzhong-boller

LUFTIGE GLUTENFRIE BOLLER: En ny bakemetode sørger for nettopp det. Den får du oppskriften på her!

© Line Dammen

Slik lykkes du med glutenfri bakst

Hemmeligheten bak luftig og saftig glutenfri bakst er tålmodighet og en helt ny bakemetode. Her deler bokaktuelle Monica J. Hellmann, som står bak Det glutenfri verksted, sine beste tips og rykende ferske glutenfrie bakeoppskrifter.

21. mars 2021 av Cecilie Espensen

Monica J. Hellmann ble diagnostisert med cøliaki i 2008 etter flere år med symptomer som slapphet og betennelse. Hun referer til denne perioden som «hengeøre»perioden. Fra før hadde hun diabetes type 1. Men i stedet for å se mørkt på tilværelsen og sin egen helsesituasjon, valgte Monica å snu på det.

– Det er nok det jeg er mest stolt av, å snu noe dårlig til noe positivt. Jeg stilte meg selv spørsmålet: «Hvordan kan jeg få tilbake energien?».

Da hun først fikk diagnosen cøliaki, ble hun nesten sjokkert over tilbudet i butikkhyllene med glutenfrie produkter:

– Jeg begynte jo å lese på ingredienslisten på de glutenfrie produktene i butikken og så at den ofte begynte med sukker og stivelse. Og at det var knapt med fiber i disse produktene. Ikke smakte det noe godt heller syntes jeg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Satset på glutenfrie produkter

Dette ønsket Monica å gjøre noe med. Svaret var å bake glutenfritt. Å bake brød og kaker som kroppen hennes kunne tåle. Glutenfri mat som ikke førte til betennelse i tynntarmen og kroppens påfølgende manglende opptak av næringsstoffer.

Med en markedsføringsutdannelse i verktøykassen og uendelige timer med baking med prøving og feiling, ble det en naturlig overgang til å starte en glutenfri bakebedrift. I 2014 startet Monica Det Glutenfrie verksted med egenutviklede mel og bakemikser – alle økologiske og fulle av næring – og fri for gluten – og tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker. I 2015 ble Det Glutenfrie verkstedet kåret til «Årets glutenfrie bedrift» av Norsk cøliakiforening.

I dag rommer Det glutenfrie verkstedet et prøvekjøkken, en oppskriftsbase på nett og en nettbutikk.

Ny bok om glutenfri bakst

– Jeg har en fulltidsjobb med dette nå og styrer alt hjemmefra. Det er så gøy å ha fått det til og jeg koser meg med det. Og jeg har det fysisk så mye bedre av å spise glutenfritt. Mat skal ikke bare mette, det skal jo også smake godt og inneholde rikelig med næring, sier Monica, som nå akkurat har kommet ut med sin andre bakebok «Et glutenfritt kjøkken». Her finner du en rekke oppskrifter på både sunne og saftige brød og søte kaker – helt fri for gluten.

Det glutenfrie verksted Monica J. Hellmann bok Et glutenfritt kjøkken

GLUTENFRI GLEDE: Monica J. Hellmann har snudd et helsemessig hinder til gründerbedriften Det glutenfrie verksted. Nå er hun aktuell med sin andre kokebok: «Et glutenfritt kjøkken». Gyldendal, 399 kr.

© Line Dammen

I dag antas det at 7–8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1–2 prosent av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, i følge Norsk cøliakiforening. Hvete, rug, bygg og spelt er melsorter som inneholder gluten.

Glutenfritt kan være gunstig for flere

– Det er ganske mange som har det bedre av å spise glutenfritt, som ganske enkelt får en opptur. Når tarmen reagerer på gluten er det nesten som en depresjonsfølelse, forteller Monica som har fått mer kunnskap om egen sykdom etter at hun begynte å samarbeide med UiO. For hver solgte pose av bakemiksene fra Det Glutenfrie verkstedet, doneres det 1 kr til forskning. Innsamlede midler har så langt ført til at UiO har fått kjøpt inn en lab-sentrifuge og reagenser til videre forskning på cøliaki.

Hjemme hos Monica er hun ikke alene om å ha cøliaki, nylig fikk hennes eldste sønn også diagnosen. Men i stedet for å bake både med og uten gluten, baker Monica kun glutenfritt til både familie og gjester.

– Familien er positiv til det og mange som har vært på besøk har blitt overrasket og spurt: «Er dette glutenfritt?». Jeg synes det er ganske uproblematisk å servere glutenfritt til de som faktisk tåler gluten nå.

Monicas beste glutenfrie baketips

– Det viktigste når man skal bake glutenfritt er å ha tålmodighet, sier Monica og fortsetter: – Det gjelder å finne noen gode oppskrifter og følge dem nøye. Jeg husker da jeg bakte på vanlig vis, det var ikke alltid en like stor suksess. Det var ikke alltid hvetebollene ble luftige for å si det sånn. Det samme gjelder glutenfri baking. Det er vanlig å prøve og feile litt før man føler seg trygg og får det til.

Og når du først baker, vær smart og lag større porsjoner og frys ned. Da har du alltid noe glutenfritt tilgjengelig, tipser Monica.

Genial glutenfri bakemetode 

For ikke lenge siden kom Monica over en japansk bakemetode som heter tangzhong som er myntet på «vanlig» baking, det vil si med glutenholdig mel.

Overraskelsen var stor da hun fant ut at tangzhong-metoden også fungerer med glutenfri bakst.

– Her snakker vi om en metode som fungerer! I prinsippet handler tangzhong-metoden om å lage en jevning av mel og væske som du tilsetter deigen. Med denne bakemetoden handler det om mindre gjær og lengre eltetid enn vanlig, vi snakker 15 minutter eltetid. Det er skikkelig spennende å bake med denne metoden, sier Monica med entusiasme i stemmen.

Lenger ned i saken får du oppskriften på Monicas saftige tangzhong-boller.

Er du ukjent med å bake glutenfritt, anbefaler Monica deg å starte med en glutenfri bakemiks.

– Når man skal bake glutenfritt trenger man en rekke ulike melsorter for at baksten skal lykkes. Med en glutenfri bakemiks kan du teste ut glutenfri baking og slippe å handle inn så mye forskjellig til å begynne med. Når du lykkes, vil det gi mersmak, sier hun.

Og så kan det være lurt å ha bokhvetemel hjemme – med det kan du lage både pannekaker, sauser og bake brød, avslutter Monica.

Her får du 3 glutenfrie oppskrifter fra boken «Et glutenfritt kjøkken»:

Glutenfri oppskrift eltefritt brød gulrotbrød

GLUTENFRITT OG SAFTIG: Revet gulrot i deigen gjør det glutenfrie brødet ekstra saftig.

© Line Dammen

Glutenfri: Eltefritt gulrotbrød

Saftigere og mer holdbart brød enn dette tror jeg faktisk ikke det finnes! Tilsett revet gulrot i bakemiksen, la deigen heve natten over eller mens du er på jobb, og stek et deilig grytebrød som varer i flere dager.

Du trenger:

750 g eltefri brødmiks eller annen grov melblanding

1⁄2 ts tørrgjær 

ca. 6 dl vann

125 g revet gulrot (3 små gulrøtter)

bakebolle
slikkepott/bakespatel 

jerngryte 3–4 liter 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 250 °C (jerngryta med lokk varmes opp samtidig).

Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, tilsett revet gulrot og tilpass mengden vann til deigen er fast, men løs. Blandes lett sammen ved hjelp av en slikkepott. Dekk bakebollen med plast eller bivokspapir og la den stå på kjøkkenbenken i 8–12 timer.

Strø litt mel på kjøkkenbenken før du heller deigen ut av bakebollen. Bruk en bakespatel eller slikkepott til å brette deigen med. Er deigen veldig klissete tilsetter du litt mer mel – gjerne bokhvetemel. La deretter deigen ligge på kjøkkenbenken til ny heving i ca. 45 minutter med bakebollen satt på hodet over deigen. Ta den varme gryta ut av ovnen, strø litt mel i bunnen og legg deigen i. Skjær et par riss i deigen, sett på lokket og stek i 45 minutter. Skru ned temperaturen til 220 °C, ta av lokket og stek videre i 20 minutter. Ta gryta ut av ovnen og brødet ut av gryta før du avkjøler brødet på rist.

Tips! Ta alltid brødet ut av gryta når det er ferdigstekt for avkjøling på rist. Da unngår du at det blir fuktig og «soggy» i bunnen. 

Glutenfri oppskrift boller tangzhong bakemetode

VIDUNDERLIGE LUFTIGE BOLLER: Hemmeligheten er tid og den japanske tangzhong-metoden som du får oppskriften på her!

© Line Dammen

Glutenfri: Tangzhong-boller

8–10 stk.

Lykken blir komplett når du bruker litt ekstra tid, for da får du de beste bollene!

Du trenger:

760 g søt bakemiks eller annen lys melblanding

5 1⁄2 dl melk

1 1⁄2 ts tørrgjær

2 ts vaniljesukker

1 egg

110 g romtemperert smør, i terninger

egg til pensling

Jevning: 60 g søt bakemiks og 3 dl melk 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200 °C.

Jevning: Bland melet og melken i en liten kjele, varm opp mens du rører godt til du har en tykk jevning. Avkjøl til ca. 40 °C.

Varm 2 1⁄2 dl melk til ca. 40 °C og rør inn egget. Bland så resten av det tørre (mel, vaniljesukker og tørrgjær) i en bakebolle, tilsett jevningen og så melk- og eggeblandingen. Kjør deigen i minimum 10 minutter i kjøkkenmaskinen. Ha i en og en terning av det romtempererte smøret mens du fortsetter å elte deigen i ytterligere 10 minutter.

La deigen heve 1 time.

Kle et stekebrett med bakepapir. Del deigen i 8–10 deler og form boller. Fukt hendene med litt vann hvis deigen er klissete. Legg bollene på brettet, dekk med plast og la de heve i en times tid. Pensle bollene med egg og stek dem i 15–25 minutter. Følg med på tiden, da den kan variere fra ovn til ovn.

Avkjøl lett på rist før du nyter verdens beste glutenfrie boller! 

Glutenfri oppskrift sukkerbunn

GLUTENFRI SUKKERBUNN: Men denne oppskriften kan alle spise deilig kremkake – også de med cøliaki eller glutenintoleranse!

© Line Dammen

Glutenfri: Sukkerbunn

Denne oppskriften har jeg arvet fra mamma som alltid lager bløtkake med vaniljekrem og jordbær når noen eller noe skal feires. Oppskriften gir deg en flott sukkerbunn til en kakeform på 24 cm, men du kan lage to mindre bunner på 20 cm om du vil ha en høyere bløtkake.

Du trenger:

4 egg 

175 g sukker

3 1⁄2 ss potetmel 

1 1⁄2 dl havremel 

1 ts bakepulver 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 160 °C.

Ha eggene i en bakebolle og pisk mens du tilsetter sukker litt etter litt – på den måten får du en vellykket eggedosis. Sikt de tørre ingrediensene inn i eggedosisen og bland forsiktig med en slikkepott. Smør en kakeform eller legg et bakepapir i bunnen og smør bare kantene. Hell røren i. Stekes midt i ovnen i ca. 45 minutter.

Tips! Denne bunnen kan du fint lage dagen i forveien. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...