Oppskrift på magevennlig og glutenfri brownies

Hva med å lage brownies med sjokolade og aubergine? Oppskrift fra mannen som står bak 5:2-dietten, den engelske legen og journalisten Michael Mosley.

smart tarmhelse oppskrift brownies

Boken fra legen og journalisten Michael Mosley inneholder mange gode oppskrifter han håper kan hjelpe mennesker som har plager med mage og tarm.

© Romas Foord

Verdens beste brownies

I alle fall verdens beste for magen din! Har du forsøkt å lage brownies med sjokolade og aubergine? Skikkelig nammis! Det høres kanskje merkelig ut, men aubergine fungerer utmerket sammen med mørk sjokolade som er full av flavonoider - en type antioksidanter kroppen trenger for å beskytte cellene dine mot skade.

Oppskriften er hentet fra mannen som står bak 5:2-dietten - den engelske legen og journalisten Michael Mosley.

Mosley har gitt boken «Smart tarmhelse», og sier at hans hovedformål med utgivelsen er å hjelpe folk til å bli kvitt plager som er knyttet til tarmen, men det kan godt være at du også går ned i vekt ved å følge rådene.

micheal mosley

– Det dreier seg ikke om kalorier eller restriksjoner, men om hvilke matvarer du bør spise og hvilke livsstilsendringer du bør foreta hvis du har tarmproblemer eller ganske enkelt ønsker å få bedre tarmhelse, sier Mosley.

© Romas Foord
glutenfri brownies
© Romas Foord

Glutenfri brownies

Oppskriften gir 12 store stykker eller 24 små

Ingredienser til glutenfri brownies:

  • 1 aubergine (200 g), skrelt og skåret i terninger
  • 150 g mørk sjokolade (minst
  • 70 prosent kakao), delt i biter
  • 60 g kokosolje
  • 60 g myke dadler uten steiner, hakket
  • ½ ts salt
  • 3 egg, sammenpisket
  • 1 ts bakepulver
  • 80 g malte mandler

Slik gjør du for å lage brownies:

1. Forvarm stekeovnen til 170 °C.

Damp auberginen i 15 minutter, til den er mør (eller tilbered den i mikrobølgeovnen – det tar kortere tid).

2. Ha auberginen i en middels stor bolle, og rør i sjokolade og kokosolje. Den varme auberginen får sjokoladen og oljen til å smelte.

3. Tilsett hakkede dadler og salt. Kjør alt sammen til en jevn og smidig blanding med en stavmikser eller i en foodprosessor. Nå bør blandingen være såpass avkjølt at du kan tilsette egg og bakepulver.

4. Kjør maskinen i ytterligere ett minutt, og bland i de malte mandlene. Fordel deigen på en middels stor stekeplate dekket med bakepapir, og stek den i cirka 20 minutter i ovnen. Den er gjennomstekt når du kan stikke en kniv i den, og den ikke har deigrester på seg når du trekker den ut igjen.

5. Server browniene med bringebærsyltetøy med chiafrø og/eller helfet levende økologisk gresk yoghurt.

Tips: Du kan også lage cupcakes av denne deigen. Legg papirformer i et cupcakebrett med 12 hull, og fordel røren i formene. Stek cupcakene i 15–20 minutter.