Croquembouche krever godt håndlag og tålmodiget, men våger man, vinner man garantert kakekonkurransen!

© Lina Eriksson /Allt om Mat og Getty Images

Fransk juledessert: Croquembouche

Denne fantastiske kreasjonen er opprinnelig en bryllupskake, men lages til alle festlige anledninger, også til jul.

Denne fantastiske kreasjonen er opprinnelig en bryllupskake, men lages til alle festlige anledninger, også til jul. Hvem kan vel motstå denne vakre komposisjonen av vannbakkels fylt med vaniljekrem?

Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★ Tid: 4 timer, inkludert steke-/kjøletid Antall: 12 porsjoner

Vannbakkels:

2,4 dl vann 

225 g usaltet smør 

1 ts salt 

3 ts sukker 

255 g hvetemel 

6–8 egg

Pensling: 

2 egg 3 ss vann

Kremfyll:

9,5 dl melk 

1 vaniljestang, splittet på langs 

12 eggeplommer 

270 g sukker 

65 g maisenna 

2 ts kaldt, usaltet smør

Karamell: 

370 g sukker 

1,6 dl vann 

100 g smeltet kokesjokolade til pynt

Slik gjør du: 

Vannbakkels: 

1. Sett ovnen på 220 grader. Kok opp vann, smør, salt og sukker i en stor kjele. 

2. Ta kjelen av platen og rør inn melet med en tresleiv. Er det mer væske igjen i kjelen nå, så sett den over platen igjen og la det dampe av. 

3. Ha deigen i en kjøkkenmaskin med visp, og tilsett ett egg om gangen, opp til 6 egg. Nå skal deigen være jevn og blank, og slippe vispen greit. Er den fortsatt klissete, tilsett to egg til. 

4. Ha deigen i en kakesprøyte med jevnt (ikke riflet) munnstykke. Sprut ut rundinger på ca. Ø 4 cm på stekeplater med bakepapir. 

5. Visp sammen 2 egg med 3 ss vann, og pensle vannbakkelsene bare for å jevne ut ”tuppen” fra sprøytingen. 6. Stek i 15 minutter, skru ned til 190 grader, og stek videre til de blåser seg opp, ca. 20 minutter. Ikke åpne ovnen underveis. La de ferdigstekte vannbakkelsene kjøle seg ned på stekeplaten.

Vaniljekrem:

1. Kok opp melken med vaniljestangen, sett til siden og la trekke i 10–15 min. 

2. Visp eggeplommer og sukker luftig. Visp inn maisenna til eggeblandingen er klumpefri. Visp inn 0,5 dl av den varme melken først, før du tilsetter resten av melken.

3. Sil blandingen tilbake i kjelen og kok opp på middels varme mens du rører. Tilsett litt mer melk om vaniljekremen blir for tykk. Ta kjelen av platen og pisk inn smøret. 

4. Avkjøl vaniljekremen i minst to timer. Bruk kakesprøyte med tynt munnstykke som du stikker inn i hver vannbakkelskule for å fylle dem. 

Pynt: 

1. Varm opp vann og sukker i en kjele, kok under omrøring til blandingen er lysebrun. Ta kjelen av varmen og la avkjøle noe. 

2. Bruk karamellen som lim på siden av de fylte vannbakkelskulene, og bygg en rund pyramide. La nederste etasje bestå av rundt 20 kuler. Vær forsiktig, varm karamell på huden gjør vondt! Bygg videre oppover, og sjekk fra flere sider at stabelen er rett. 

3. Smelt sjokoladen i vannbad og hell over toppen av pyramiden. Ringle resten av karamellen rundt hele stabelen, og la den stivne. 

Tips: Ønsker du en perfekt form på stabelen din, kan du montere vannbakkelskulene i et stort kremmerhus av papir. Bruk fortsatt karamell som lim, men begynn med toppen. Hvelv over på fat når karamellen er avkjølt. 

© Lina Eriksson /Allt om Mat og Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...