© Lina Eriksson/ Allt om mat

Shepherd's pie

Langkokt lammegryte som gratineres i ovnen med et teppe av potet- og ­pastinakkmos. Gryten kan med fordel lages dagen i forveien.

17. februar 2016 av Tove Nilsson

Tid: 40 min. + 1 ½ time koketid + 25 min. i ovnen

Antall: 6 personer

 

600 g renskåret lammekjøtt, gjerne av steken

2 gule løk

200 g sellerirot

2 gulrøtter

3 ss smør

4 ss tomatpuré

2 ts salt

nykvernet svart pepper

1 boks hakkede tomater (400 g)

4 dl vann

1 ts finhakket, frisk timian

2 laurbærblad

 

Mos:

700 g poteter

300 g pastinakkrot

2 dl melk

3 ss smør

1 eggeplomme

1 ½ ts salt

nykvernet svart pepper

 

Til
pynt:

½ ss + 1 ss finhakket timian

½ ts havsalt

nykvernet svart pepper

 

Slik gjør du:

1. Renskjær kjøttet og del det i terninger på ca. 3 x 3 cm. Skrell og hakk løken. Skrell og skjær sellerirot og gulrot i små terninger.

2. Brun kjøtt og rotfrukter i omganger i smør i en stekepanne. Tilsett tomatpureen og la den steke med i ca. 1 min. Krydre med salt og pepper. Legg kjøtt og rotfrukter over i en gryte etter hvert som det blir ferdig stekt.

3. Ha knuste tomater, vann, timian og laurbærblad i gryten. La alt småkoke under lokk til kjøttet er mørt, det tar ca. 1 ½ time.

4. Mos: Skrell og skjær poteter og pastinakk i mindre biter. Kok dem i vann i en kasserolle til de er myke. Hell fra vannet og mos med en sleiv eller en tregaffel. Tilsett melk, smør og eggeplomme. Visp godt sammen til en luftig mos med miksmaster eller hjulvisp. Smak til med salt og pepper.

5. Sett ovnen på 250°. Hell gryten over i en stor ildfast form eller i porsjonsformer. Dekk med mos. Dryss ½ ss hakket timian og og krydre med havsalt og pepper. Gratiner midt i ovnen i ca. 20 min. Dryss til slutt 1 ss timian over og server.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...