Oppskrift på sopprisotto med fritert purre og rosmarin

En risotto med purre i stedet for løk i bunnen, hvor den grønne delen av purren brukes til å lage et sprøtt strøssel som garnityr til den kremete risottoen.

Sopprisotto
© Helén Pe

Sopprisotto med fritert purre og rosmarin

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 porsjoner

  • 300 g sopp, f.eks. kantareller og østerssopp
  • 1 ss smøt
  • 1 klype salt
  • ¼ ts salt
  • ¼ klype salt
  • ½ klype kvernet svart pepper
  • 1 stk kvernet svart pepper
  • ½ purre
  • ½ stilk stangselleri
  • ½ hvitløkfedd
  • ½ l vann
  • grønnsak- eller soppbuljongterninger
  • ½ ss olivenolje
  • 1 dl olivenolje
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 37 g parmesanost
  • ½ bunt rosmarin

Tilbehør

  • revet parmesanost

Slik gjør du:

  1. Rens og skjær soppen i små biter. Stek den i smør i ca. 10 min på middels varme til væsken har kokt inn og soppen har fått fin farge. Krydre med 2 krm salt og 1 krm pepper. Sett soppen til side.
  1. Skjær bort den grønne delen av purren og spar den til senere. Finhakk det hvite på purren, mål opp 2 dl. Finhakk stangsellerien. Skrell og finhakk hvitløken. Kok opp vannet med buljongterningene.
  1. Surr purre, selleri og hvitløk i 1 ss olje i ca. 2 min. Tilsett risen og la den surre med i ca. 1 min. Hell over vinen og la den koke inn. Spe med den varme buljongen, litt om gangen under omrøring, og la det koke i 18–20 min til risen er akkurat ferdig. Konsistensen på risottoen skal være kremet, nesten løs.
  1. Finriv osten og legg bort ca. 25 g til servering. Bland inn soppen i risottoen. Ta kjelen av varmen og rør inn osten. Krydre med ½ ts salt og 2 krm pepper. La risottoen hvile under lokk i ca. 3 min.
  1. Finstrimle det grønne på purren. Plukk rosmarinen. Varm opp 2 dl olje i en liten kjele og friter purre og rosmarin i ca. 30 sek., til det er sprøtt. Ta opp med en hullsleiv og la renne av på kjøkkenpapir. Strø over ½ krm salt.
  1. Anrett risottoen i dype tallerkener. Strø over fritert purre og rosmarin, og topp med revet parmesanost
sopprisotto oppskrift
© Helén Pe