© Hanne Stensvold/Sentralen

Oppskrift på ribbe med sprø svor

Svineribbe med surkål, rødkål, medisterkaker og -pølser er tradisjon for mange på julaften. Med denne oppskriften kan du senke skuldrene for du er garantert sprø svor.

6. november 2019 av Hanne Stensvold/Sentralen

Ribbe

Svineribbe med surkål, rødkål, medisterkaker og -pølser er tradisjon for mange på julaften. Med denne oppskriften kan du senke skuldrene for du er garantert sprø svor.

Vanskelighetsgrad: 2

Tid: 3 ½ time + 2-3 dager i kjøleskapet

Antall porsjoner: 8

4 kg tynnribbe eller familieribbe

2 ss salt

1 ss pepper

ca. 4 dl vann

Slik gjør du:

1. 2-3 dager før: Sørg for at svoren er rutet. Om det ikke er gjort i butikken, gjør du det enkelt ved å bruke en skalpell eller tapetkniv. Skjær ruter i spekket, gjerne parallelt med beina under så det blir lett å skjære i stykker ved servering. Skjær ned i spekket, men ikke helt ned til kjøttet.

2. Gni ribben godt inn med salt og pepper og legg med svoren ned i en langpanne. Dekk godt med plast og la stå i kjøleskapet i 2-3 dager.

3. Julaften: Sett ovnen på 230 °C. Legg ribben med svoren opp i den ildfaste formen og legg en tallerken oppned eller en ball med sølvpapir under ribba. Svoren skal være litt høyere på midten slik at fettet renner av, men ellers så jevn som mulig.

4. Hell vann i formen og dekk formen med aluminiumsfolie. Pass på at det er helt tett. Stek midt i ovnen i 1 time. Hele svoren skal ha «blåst» seg opp på pga. dampen i formen.

5. Senk ovnstemperaturen til 200 °C, fjern folien og la ribben steke videre midt i ovnen i 1 ½ time. Svoren skal bli sprø av seg selv, men du kan sette ribben øverst i ovnen og skru på grillelementet de siste 3-5 min. om du ikke har oppnådd ønsket resultat. Steketiden for tynnribbe er den samme uansett hvor mye ribben veier.

6. Løft ribben ut av formen og la den hvile i 20 min. før den skjæres opp. Ikke dekk den til med folie eller lignende for da blir svoren slapp. Kok ut langpannen slik at du får ribbefett til sausen. Server med rødkål, surkål, brun saus, tyttebær og kokte poteter.


Se 6 tips for perfekt ribbe

© Hanne Stensvold/Sentralen

6 tips for perfekt ribbe

1. For aller best resultat, både når det kommer til tilberedelse og smak, er det lurt å velge tynneribbe. Den har jevn tykkelse over det hele og er derfor lettere å steke jevnt, samt at fettet gjør kjøttet både smaksrikt og saftig.

2. Husk å kjøpe ribben i godt tid før julaften. Den skal ligge med krydder i 2-3 dager før steking.

3. Under steketiden er det er viktig at svoren ligger så flatt som mulig, men med en liten forhøyning på midten, slik at ribben blir jevnt stekt og fettet renner av. Bruk en tallerken opp ned under midten eller krøll sammen aluminiumsfolie slik at du løfter ribben opp der det trengs.

4. Under dampingen er det viktig at folien sitter skikkelig tett rundt formen slik at svoren blåser seg ordentlig opp. Det er avgjørende for sprø svor.

5. Med denne oppskriften får som oftest ribben sprø svor av seg selv, men hvis den trenger litt hjelp kan den settes under grillelementene i ovnen i noen få min. Dekk eventuelt til de ferdigstekte områdene med folie og følg nøye med for det går fort, og brent svor vil du ikke ha.

6. La ribben hvile utildekket i minimum 20 minutter før den skjæres opp.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...