Marokkanske lammekjøttboller

Server et stort fat kjøttboller og couscoussalat, og se smilene bre seg rundt bordet.

© Ulrika Pousette/Allt om mat

Lammekjøttboller med smak av spisskummen og harissa. Serveres med en couscoussalat med stekte grønnsaker og tørket frukt. Harissa er en krydderblanding fra Nord-Afrika som kan kjøpes enten tørr eller som en pasta på glass.

Marokkanske lammekjøttboller

Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 1 time
Mengde: 4 porsjoner

500 g lammekjøttdeig

1 fedd hvitløk

1 ts harissa

1 ts spisskummen

1 egg

salt og nymalt svart pepper

1 ss olivenolje

Couscous:

4 gulrøtter

4 gule beter

4 pastinakk

1 rødløk

2 ss olivenolje

1 ts + ½ ts salt

nymalt svart pepper

3 dl vann

3 dl couscous

½ dl rosiner

6 tørkede aprikoser

2 ss presset sitronsaft

1 dl finhakket bladpersille

1 dl finhakket frisk mynte

Rødkålsalat:

300 g rødkål

2 ss presset sitron

2 ss olivenolje

1 ss flytende honning

salt

Tilbehør:

tyrkisk yoghurt

Slik gjør du:

1. Skrell og finriv hvitløken. Bland kjøttdeig med hvitløk, harissa, spiss­kummen og egg. Krydre med ca.
1 ts salt og nymalt pepper. Arbeid alt godt sammen til en glatt deig. Form deigen til kjøttboller. Stek dem jevnt brune i olje i ca. 10–12 min.

2. Couscous: Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær gulrøtter, gulbeter og pastinakk i terninger. Skrell og skjær rødløken i båter. Bland rotfrukter og løk med olje i en ildfast form. Krydre med ca. 1 ts salt og noen omganger med nymalt pepper. Stek midt i ovnen i ca. 30 min.

3. Kok opp vannet, ha i ½ ts salt og hell det over couscousen i en bolle. La det stå i 5 min. Rør deretter godt rundt med en gaffel. Bland couscousen med de stekte grønnsakene.

4. Hakk aprikosene og bland dem med couscous, rosiner og sitronsaft. Ha i persille og mynte rett før servering.

5. Kålsalat: Skjær kålen i tynne strimler med ostehøvel og bland med sitronsaft, olje, honning og salt. La det stå i ca. 15 min.

6. Varm opp kjøttbollene og server sammen med couscous, rødkålsalat og yoghurt.