Lammekarré med potet- og fennikelgrateng, ristede gulrøtter og urtesky
Vent med å blande urtene i skyen til rett før den skal helles over kjøttet. Syren fra vinen gjør urtene grå om de blir liggende lenge i skyen.
Slik mestrer du lammet til påske:
Tid: 40 min. + 40 min. i ovnen
Til: 8 personer
- 1 ½ kilo lammekarré
- 2 ss + 1 ss smør
- 2 ts + 1 ts salt
- ½ ts kvernet svart pepper
- 500 g gulrøtter i ulike farger
- 75 g ruccola
Grateng:
- 1½ kilo melne poteter
- 2 fennikler
- 2 ss smør
- 1 ts + 1 ss salt
- 4 hvitløkfedd
- 6 dl kremfløte
- 2 dl melk
Urtesky:
- 2 dl tørr hvitvin
- 2 dl vann
- ½ dl kalve- eller oksefond
- 1 laurbærblad
- 1 potte timian
- 1 potte bladpersille
- 1 ss smør
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 150 grader. Brun kjøttet på begge sider i 2 ss smør i en stekepanne. Krydre med 2 ts salt og pepper. Legg kjøttet på et stekebrett med bakepapir. Stikk inn et steketermometer.
- Skrell og skjær gulrøttene i staver. Bland dem med 1 ss smør og 1 ts salt. Legg gulrøttene ved siden av kjøttet på stekebrettet.
- Skrell og skjær potetene i skiver. Rens og skjær fennikelen i strimler. Stek fennikelen i smør under omrøring i ca. 5 min. Krydre med 1 ts salt. Skrell og knus hvitløken. Ha poteter, fennikel og hvitløk i en ildfast form. Krydre med 1 ss salt og bland godt. Hell over fløte og melk. Sett formen ved siden av kjøttet og gulrøttene på stekebrettet.
- Sett kjøtt, gulrøtter og potetgrateng midt i ovnen, og stek til kjøttets kjernetemperatur er 56 grader. Beregne ca. 25 min. Ta ut kjøttet og la det hvile i ca. 15 min.
- Øk ovnstemperaturen til 250 grader. Stek gulrøtter og grateng i 15–20 min., til de har fått fin farge.
- Urtesky: Kok opp vin, vann, fond og laurbærblad i en kjele, og la det småkoke i ca. 5 min. Hakk timian og persille. Fjern laurbærbladet. Bland inn urter og smør i skyen.
- Skjær kjøttet i koteletter. Hell urteskyen over kotelettene. Bland gulrøttene med ruccola.
- Server kjøttet med urtesky, gulrøtter og grateng.