Krydret gryterett med kjøtt, lammepølse, eple og potetmos
En deilig rustikk gryterett som passer for mørke høstkvelder. Eplesideren som er brukt, tilfører gryten litt sødme.
Oppskrift på gryteretten
Tid: 20 min + 2 time koketid
Antall porsjoner: 4
- 500 g grytekjøtt av okse eller lam
- 1 gul løk
- 2 hvitløkfedd
- 2 ss + ½ ss olivenolje
- 1 ts salt
- ½ ts kvernet svart pepper
- 1 ss hvetemel
- 2 dl + 3 dl vann
- 3 dl tørr eplesider
- 3 ss konsentrert kalvefond
- 2 ss tomatpuré
- 3 laurbærblad
- 200 g sjalottløk eller små løk
- 240 g rå lammepølse med rosmarinsmak
- 2 små epler
- ¼ potte timian
Tilbehør:
- potetmos
- surdeigsbagett
- lagret fransk gårdsost
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 150 °C. Skrell og hakk løk og hvitløk.
- Tørk av kjøttet og brun det i omganger i en varm stekepanne med 2 ss olje. Smak til med salt og pepper. Tilsett løk og hvitløk og la det steke med i ca. 2 min. Dryss over melet og rør. Tilsett 2 dl vann og la det koke opp under omrøring. Ha alt over i en kjele.
- Hell sider og 3 dl vann i kjelen. Tilsett fond, tomatpuré og laurbærblad. Kok opp og la så småkoke under lokk i ca. 1 ½ time.
- Skrell småløkene. Skjær pølsen i biter. Brun løk og pølse i varm stekepanne med ½ ss olje til de får fin farge. Rør inn løk og pølser i gryten, og kok videre i 30 min. til kjøttet er helt mørt.
- Kjern ut og skjær eplene i terninger. Finhakk timianen. Tilsett eple og timian i gryten og la det koke i 2–3 min.
- Server gryten med potetmos, bagett og ost.