Krydret gryterett med kjøtt, lammepølse, eple og potetmos

En deilig rustikk gryterett som passer for mørke høstkvelder. Eplesideren som er brukt, tilfører gryten litt sødme.

Krydret gryterett med kjøtt, lammepølse, eple og potetmoś
© Foto: Helén Pe / Styling: Petra Lindstrand

Oppskrift på gryteretten

Tid: 20 min + 2 time koketid
Antall porsjoner: 4

  • 500 g grytekjøtt av okse eller lam
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 2 ss + ½ ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet svart pepper
  • 1 ss hvetemel
  • 2 dl + 3 dl vann
  • 3 dl tørr eplesider
  • 3 ss konsentrert kalvefond
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 laurbærblad
  • 200 g sjalottløk eller små løk
  • 240 g rå lammepølse med rosmarinsmak
  • 2 små epler
  • ¼ potte timian

Tilbehør:

  • potetmos
  • surdeigsbagett
  • lagret fransk gårdsost

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 150 °C. Skrell og hakk løk og hvitløk.
  2. Tørk av kjøttet og brun det i omganger i en varm stekepanne med 2 ss olje. Smak til med salt og pepper. Tilsett løk og hvitløk og la det steke med i ca. 2 min. Dryss over melet og rør. Tilsett 2 dl vann og la det koke opp under omrøring. Ha alt over i en kjele.
  3. Hell sider og 3 dl vann i kjelen. Tilsett fond, tomatpuré og laurbærblad. Kok opp og la så småkoke under lokk i ca. 1 ½ time.
  4. Skrell småløkene. Skjær pølsen i biter. Brun løk og pølse i varm stekepanne med ½ ss olje til de får fin farge. Rør inn løk og pølser i gryten, og kok videre i 30 min. til kjøttet er helt mørt.
  5. Kjern ut og skjær eplene i terninger. Finhakk timianen. Tilsett eple og timian i gryten og la det koke i 2–3 min.
  6. Server gryten med potetmos, bagett og ost.
Krydret gryterett med kjøtt, lammepølse, eple og potetmoś

Tips: Legg småløkene i kokende vann en stund, så er det lettere å skrelle dem

© Foto: Helén Pe / Styling: Petra Lindstrand