Klassiske smaker får friskt selskap av kålrot i denne enkle paien

Kålrot smaker litt søtt og blir prikken over i-en i denne paien som er bakt med fullkornsmel

ost og panchetta pai
© Styling: Cecilia Hagerling Larsson / Foto: Anna Kern

Tid: 30 min.+ 20 min. i fryser + 45 min. i ovn
Til: 4 pers

  • 150 g smør
  • 2 dl sammalt hvete
  • 1 ½ dl fullkornsmel
  • 1 krm salt
  • 2 ss vann, kaldt

Pensling:

  • 1 egg

Fyll:

  • ½ kålrot (300 g)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 krm + 1 krm salt
  • 100 g pancetta
  • 125 g prästost
  • 2 ts fennikelfrø
  • 3 egg
  • 3 dl melk

Salat:

  • 200 g cherry
  • tomater
  • 2 sjalottløk
  • 65 g bladsalat
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss rødvinseddik
  • ½ krm salt

Slik gjør du:

  1. Bland sammen smør, mel og salt i en foodprosessor. Tilsett vannet og arbeid raskt sammen til en deig.
  2. Kjevle ut deigen til den er ca. 3 mm tykk. Trykk ut deigen i en paiform, ca. 10 x 40 cm. Skjær bort overflødig deig på toppen av kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i fryseren i ca. 20 min. for å forhindre at deigen glir ned under steking. Forvarm ovnen til 200 grader.
  3. Pensle paiskallet med pisket egg. Forstek midt i ovnen i ca. 15 min. Senk ovnstemperaturen til 175 grader.
  4. Fyll: Skrell kålrot og skjær i terninger. Stek dem i olje til de mykner. Krydre med 1 krm salt. Skjær pancettaen i strimler. Riv osten. Knus fennikelfrøene i en morter. Visp sammen egg, melk, fennikelfrø og 1 krm salt. Tilsett osten.
  5. Legg kålrot i paiskallet og strø over pancettaen. Hell over eggeblandingen. Stek midt i ovnen i ca. 30 min., til paien har fått fin farge og eggeblandingen har stivnet.
  6. Salat: Skjær tomatene i båter. Skrell og skjær løken i tynne skiver. Bland to mater, løk og salat. Hell over olje og rødvinseddik og krydre med salt.
ost og panchetta pai

Kålrot smaker litt søtt og blir prikken over i-en i denne paien som er bakt med fullkornsmel.

© Styling: Cecilia Hagerling Larsson / Foto: Anna Kern