Glutenreduserte raspeballer

Lise har bragt barndomsretten raspeballer videre, men byttet ut hvetemelet med speltmel.

4. januar 2014

Jeg synes det er viktig at vi tar vare på denne retten, og sørger for at folk kan lage den fra bunnen. Jeg er selv oppvokst med denne retten på Vestlandet, og har tatt den med i mitt voksne liv. Oppskriften har gått i generasjoner. Med tanke på økningen av hveteintoleranse i dagens samfunn, er oppskriften endret fra bruk av hvetemel til speltmel. Som barn fikk jeg den servert med kokte grønnsaker, men jeg har selv valgt å lage kålrabistappe i steden.

Raspeballer:

1,5 kg røkt lammebog

2 ringer vossakorv

2kg poteter, ikke ny poteter (legg av en potet til kålrabistappe)

1 stykke bacon

Ca 300 g byggmel

Ca 300 g speltmel

2 ts salt

Gi kjøttet et oppkok, la det trekke i ca 1,5 time. Skrell potetene, rasp potetene på en middels grov rasp. Bland potetene sammen med ca 300 gram byggmjøl og 300 gram spelt og 2 ts salt, og kna det sammen til deig. Deigen er perfekt når du kan sette en sleiv i den, og den står. Lag passe store baller, legg de i kjelen sammen med kjøttet. Raspeballene må trekke i 1,5 time. Legg vossekorven i kjelen tilslutt, når det er ca 20 min igjen.

 

Kålrabistappe:

1 kålrabi

1 potet

1 gulrot

50 g smør

2 ss speltmel

1 dl fløte

Salt, pepper og muskatnøtt etter smak

Skrell grønnsakene, del de opp, før du koker de. De skal kokes til de er møre. Ta ca 50 gram smør og to ss speltmel, surres så smøret blir hvit. Spe med litt kraft og en desiliter fløte. Deretter blander du grønnsakene sammen med jevningen med en stavmikser. Ha deretter i salt, pepper og muskatnøtt etter behov. Sprøstek baconet i småbiter.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...