Friske fiskeboller i safransaus

Arve krydrer fiskebollene med spisskummen, og serverer med friterte kapers og syltede agurkbånd.

7. januar 2014
Jeg har lyst til å slå et slag for fiskebollene. Mange har minner fra en oppvekst med Bjellands hermetikk, og spesielt deres fiskeboller. Å lage dem selv er nesten enklere enn å få opp disse hermetikkboksene, og har man laget fiskekaker så har man egentligt vært veldig nær å kunne lage fiskeboller. Ikke alle vet det :)
 
 
Min oppskrift på fiskeboller til denne konkurransen gjør dem litt friskere, for i motsetning til det vi ble fortalt før, så motiverer dere til at vi leker oss litt med tradisjonsmat i denne sammenheng. Når det er sagt, jeg liker å leke med mat hele tiden. Så lenge man respekterer råvarene synes jeg det er helt i orden.
 
Friske fiskeboller med spisskummen, friterte kapers, syltede
agurkbånd, grønnsaker og safransaus:
 
Friske fiskeboller
300 g hysefilet
300 g seifilet
1,5 dl helmelk
1,5 dl fløte
2 egg
1 ts spisskummen
1 knivsodd cayennepepper
salt og pepper
saft fra 1/4 sitron
 
1. Ha alle råvarene i kjøleskapet til rett før du starter. Fisken kan ikke ha vært frosset.
Skjær filetene i strimler og kjør dem i foodprosessor sammen 
med litt salt (ca. 1 strøken ts) til du får den konsistensen du ønsker. Jeg liker å kjøre farsen litt lengre enn når jeg lager fiskekaker.
2. Ha i egg, krydder og sitronsaft, bland melk og fløte og spe sakte mens du lar foodprosessoren gå. Stopp når du har fått en farse som holder godt sammen. Set den gjerne kaldt mens du forbereder resten av måltidet. 
3. Form fiskeboller i hånden og ved hjelp av en skje. Det blir enklere
med litt kaldt vann i hånden og på skjeen. Bollene legges forsiktig
i småkokende kraft eller buljong. Noen velger også i vann tilsatt
litt salt.
 
Friterte kapers
 
kapers
solsikkeolje
 
1. Tørk kapersene godt. Jeg brukte hårføner :)
2. Ha dem i en liten kjele sammen med solsikkeolje (bare nok til at det dekker, og litt til. Friter de små salte herlighetene til de er blitt litt mørkere i fargen, og tørk av dem på et kjøkkenhåndkle.
 
Safransaus
 
60 g smør
30 g hvetemel
3 dl helmelk
1 dl matfløte
1/2 ts safran (evt. gurkemeie)
1/2 ts salt
pepper
 
Lag jevning ved å smelte smøret, tilsette melet og røre dette godt inn.
Spe med melk og fløte mens du rører godt og ha ei krydderet.
 
Syltede agurkbånd
 
Lag en 1-2-3 blanding av eddik (1 del), sukker (2 deler) og vann (3 deler)
Rør godt for å løse opp sukkeret. Skjær tynne bånd ved hjelp av ostehøvel,
aspargesskreller eller mandolin, ha dem i laken og sett kaldt til du skal
anrette.
 
I min variant serveres retten med poteter, gulrøtter og litt reddik.
Jeg er veldig glad i friske urter, og på bildet har jeg brukt brønnkarse.
 
Hilsen Arve Serigstad

X

Kanskje er du også interessert i...